Skocz do zawartości

bez cichej i bez refermentacji


rpaloha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym zapytać czy da się teoretycznie wyliczyć kiedy butelkować/keg bez sztucznego nagazowania fermentacja w butelce bez cukru ,głownie chodzi o ale, które chciałbym butelkować po 4-5dniach bez 'dodatków'

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wydaje mi się, że jeśli chciałbyś po burzliwej wlać piwo do butelek, zawsze będzie ryzyko przegazowania/niedogazowania. Można oczywiście robić jakieś testy fermentacji brzeczki, ale ja bym temu nie zawierzał.

Nagazowanie będzie oczywiście zależało od momentu, w którym wlejesz piwo do butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja czasami keguję szybkie Ale, bez refermentacji i sztucznego nagazowania. Używam do tego drożdży London ESB, a piwa nie mają więcej niż 11blg. Pijalne po 10 dniach od zadania drożdży. Ostanie lałem do kega przy 5-6blg (było gdzieś pośrodku). Piwo z kega klarowne i średnio nagazowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś na forum jest wypowiedź Kolegi (chaba Jana Szały), gdzie opisuje sposób butelkowania piwa niedofermentowanego.

Pełne odfermentowanie nastepowało w butelce i przez to nagazowanie.

 

http://www.piwo.org/...ie/#entry152391

Edytowane przez pershi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.