Mariuss Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Mam pytanko od jakiegoś czasu rozmnażam drożdże Wyeast Bohemian LGR wszystko jest ok, ale nurtuje mnie jak długo można je rozmnażać? i jak rozpoznać że zostały skażone. Czy takich drożdży mogę użyć do Stouta, Dubbla czy może konkretnie kupić do górnej fermentacji i rozmnażać kolejne. Mam piwnicę w której mam 10 do 14 stopni Celsjusza. Potem flaszki pszenoszę do innej piwnicy gdzie mam 4 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Ze względu biologicznego drożdże można rozmnażać w nieskończoność, wystarczy im dać ciepło, cukier i nie doprowadzić do choroby, bo one rozmnażają się przez pączkowanie. Ze względu piwowarskiego nie wiem, dopiero się uczę i tu rady trzeba zasięgną i bardziej doświadczonych kolegów, ale sądzę ze nic wielkiego im nie będzie. Edytowane 4 Grudnia 2012 przez henzzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 przydałoby się jeszcze źródło azotu, fosforu, cynku.... tak drożdże mogą się mnożyć w nieskończoność (w sumie jak ludzie), ale w pewnym momencie stracą pożądane cechy (jak arystokracja parząca się we własnym sosie przez pokolenia) i stracą swoje zastosowanie piwowarskie, ale to zależy od szczepu i warunków w jakich pracowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Tutaj może znajdziesz odpowiedz: http://www.piwo.org/topic/4164-pozywki-dla-drozdzy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 nurtuje mnie jak długo można je rozmnażać? Chciałoby się odpowiedzieć: do momentu zadania ich do świeżo schłodzonej brzeczki Poza tym BDVL to drożdże dolnej fermentacji, nie uwarzysz na nich smacznych piw górnej fermentacji. jak arystokracja parząca się we własnym sosie przez pokolenia Zapachniało rewolucją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zapachniało rewolucją nie przypomnę sobie nazwy ale byłem w jakimś zamku gdzie były portrety rodowe i każde kolejne pokolenie to był efekt chowu wsobnego - każde kolejne pokolenie coraz bardziej zdegenerowane - tak samo jest z drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 każde kolejne pokolenie coraz bardziej zdegenerowane Wiktor - czas napisać - wzorem Pareto i jego "Teorii krążenia elit" - "Teorię krążenia elit drożdżowych" PS. no i przepraszam za offa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariuss Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Przechowuję drożdże w lodówce gdzie mam 3 stopnie przed zadaniem kolejnych drożdży do brzeczki na rozmnażanie w słoiku wszystko mam wysterylizowane, myślę że dowiem się chyba kiedy będzie jakiś dziwny zapach w słoiku teraz na razie wiem ze jest czysty dwutlenek pod sreberkiem. Dzięki za odpowiedzi więc do stouta kupię drożdże górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Mam takie pytanie, musze namnozyc drożdzy dolnej fermentacji, czy smiało moge wstawic do lodówki mieszadło ze słojem i drozdzami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Startery robi się w temperaturze pokojowej. Nie wstawiaj do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 A z drożdży s-23 też w temp. pokojowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) A z drożdży s-23 też w temp. pokojowej? Tak, drożdże rozmnaża się w warunkach które im najlepiej odpowiadają, a nie piwowarowi. Temperatury dolnej fermentacji są niekorzystne dla drożdży, z tym że dolniaki są w stanie w tych niekorzystnych warunkach funkcjonować, a górniaki "idą spać". Edytowane 10 Grudnia 2012 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Myślałem że czasem w wyższej temp podczas mnożenia jakies mutanty powstaną, dzięki za pomoc, brzeczka juz sie gotuje na starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się