sorashi Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Mam zamiar w najbliższych dniach uwarzyć swoją pierwszą warkę. Wybrałem gotowy śrutowany zestaw na belgijskie Pale Ale 12 Blg z browamatora. Posiadam dwa gary jeden o poj. 23L a drugi o poj. ok. 40L, i zastanawiam się czy na 20L warkę wystarczy mi ten 23L czy lepiej robić w tym większym? Mam jeszcze pytanie odnośnie wody jakiej użyć . Mam wodę z własnej studni ale jest ona bardzo twarda i zastanawiam się czy nie lepiej kupić np. w biedronce wodę w 5L baniakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgodnie ze wskazówkami browamatora (http://www.browamator.pl/zdjecia/1/1/1/14389_Zestaw_BA_BELGIJSKIE_PALE_ALE_wskazowki_www.pdf) potrzebujesz 22l do chmielenia więc rezerwy w garze masz aż jeden litr Ja zacierałem i chmieliłem (20l piwa) w garze 40L. wygodniej, ale to wielki kolos Dlatego teraz mam gar 28L i spokojnie się mieści na mojej kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Do zacierania starczy ten mniejszy, ale do chmielenia już nie da rady w takim małym. Jak się obawiasz wody to kup biedronkową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Ja bym wolał już swoją kranówę jak wodę najtańszą biedronkową. Używasz tej wody ze studni na co dzień? np. gotowania? Edytowane 7 Grudnia 2012 przez werek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorashi Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Wodę używam na co dzień, gotowanie, herbata itp. tylko dużo kamienia zawiera co widać po czajniku. W smaku nie jest zła, chodzi mi o to czy ten kamień w wodzie może mieć jakiś wpływ na smak piwa ewentualnie fermentacje. Edytowane 7 Grudnia 2012 przez sorashi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Ja mam bardzo twardą wodę i używam jej do warzenia. Jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Też mam twardą wodę i jest OK. Może jak była by bardziej mięka piwko wyszłoby lepsze, ale tego nie wiem bo robię na tej co mam. Jak chcesz obniżyć twardość wody możesz ją wcześniej trochę pogotować pod przykryciem i przelać do innego naczynia zostawiając na dnie gara osad, który się wytrąci podczas gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Ja kupowałem do wina wodę z marketu 5 litrowe baniaczki w promocyjnej cenie. W ostateczności dałem kranówę przegotowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 te 23 litry to trochę za mało. Nie wiem ile ci wyparuje ale wdg moich kryteriów do chmielenia używam 24 ltr wody. Niestety mam przekłamany garnek ( opis podaje poj. 27 ltr a wchodzi 23 na max. Ratuję się tym, że gdy woda odparuje dodaje pozostały litr. Ze 3 litry odparowywują ok 1 ltr to strata po chmieleniu. Wychodzi 20 ltr. Stratę po fermentacji uzupełniam podczas dodawania cukru z 1 ltr wody podczas butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Zgodnie ze wskazówkami browamatora (http://www.browamato...kazowki_www.pdf) potrzebujesz 22l do chmielenia więc rezerwy w garze masz aż jeden litr W tych wskazówkach jest zdanie, cytuję: "Zabutelkowane, trzymać w temp. 19-21 C przez co najmniej 3 tygodnie (refermentacja)" Jakaś pomyłka? Aż 3 tygodnie? Słyszałem o tygodniu, żeby się w pełni nagazowało ale tutaj to chyba gruba przesada Edytowane 7 Grudnia 2012 przez bajo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Jeżeli chodzi o wodę, to twardość węglanową można zmniejszyć poprzez przegotowanie - tutaj Filip dobrze Ci radzi. Jeżeli zamierzasz robić piwko górnej fermentacji, to twardość tak bardzo nie przeszkadza. Co innego dolniaki - podobno najlepsze wychodzą z miękkiej wody. Taki pils na przykład... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 W tych wskazówkach jest zdanie, cytuję: "Zabutelkowane, trzymać w temp. 19-21 C przez co najmniej 3 tygodnie (refermentacja)" Jakaś pomyłka? Aż 3 tygodnie? Słyszałem o tygodniu, żeby się w pełni nagazowało ale tutaj to chyba gruba przesada Po tygodniu można otworzyć aby zobaczyć czy wszystko idzie w dobrym kierunku. Smaki układają się często właśnie dopiero po 3-4 tygodniach (czasami i dłużej) leżakowania po zabutelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Nie próbowałem nigdy tego ale jestem ciekaw czy nie ma żadnych przeciwwskazań żeby użyć do piwa wody demineralizowanej, doprawiając ją solami lub mieszając z kranówką. Może jakiś specjalista się wypowie. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 W tych wskazówkach jest zdanie, cytuję: "Zabutelkowane, trzymać w temp. 19-21 C przez co najmniej 3 tygodnie (refermentacja)" Jakaś pomyłka? Aż 3 tygodnie? Słyszałem o tygodniu, żeby się w pełni nagazowało ale tutaj to chyba gruba przesada Ja zauważyłem kiedy używałem cukry do refermentacji to potrzeba więcej czasu na nagazowanie mimo pokojowej temperatury. A przy glukozie po tygodniu już jest ładnie nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 No właśnie u mnie po tygodniu już jest max nagazowane, po 2 miesiącach żadnej różnicy. Ale w sumie miałem na razie doświadczenie tylko z drożdżami s-04 a te wiadomo bardzo szybko fermentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Nie próbowałem nigdy tego ale jestem ciekaw czy nie ma żadnych przeciwwskazań żeby użyć do piwa wody demineralizowanej, doprawiając ją solami lub mieszając z kranówką. Może jakiś specjalista się wypowie. :-) W temacie piwowarstwa to jestem całkiem świeżutki, ale byłem spryciarzem z chemii i jedno dobrze zapamiętałem: woda demineralizowana (czyli przynajmniej raz destylowana) nadaje się wyłącznie do zabawy w chemię, bo przestaje być "woda " a staje się czystym H2O i nie specjalnie nadaje się do konsumpcji (sam sprawdzałem); to chyba tak jak herbata z cytryna a obok alternatywnie z chemicznie czystym kwasem cytrynowym. Smakuje prawie tak samo, ale to prawie czyni różnicę. Wydaje mi się że tu będzie podobnie. Piwo na pewno wyjdzie, ale woda i jej składniki pozostałe z pewnością mają jakiś wpływ na ostateczny efekt, ale w to, że jest to najważniejszy składnik piwa to oczywiście nie wierzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Ja bym wolał już swoją kranówę jak wodę najtańszą biedronkową. Woda z Biedrony spokojnie daje radę. Kiedyś pracowałem przy produkcji wody mineralnej i woda z ujęcia przechodzi przez system filtrów. Syf w wodzie zdarzał się tylko z zewnątrz np. ze źle domytej butelki szklanej. Tutaj woda jest w baniakach jednorazowych więc niczym to nie grozi. Ja kupuję 4 baniaki 5l wody z Biedrony na warkę i nawet jej nie przegotowuję. Bo dwa idą do gara z ekstraktami do chmielenia a dwa prosto do fermentora. Większego syfu można chyba nabrać z niebadanej studni na wsi bo tam (nie obrażając nikogo) nadal podchodzi się dosyć swobodnie do zasad BHP, wywozu śmieci i wylewania gnojówki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektram Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 O właśnie mam pytanie co do wody Biedronkowej i jej zastosowania przy warzeniu piwa. Jako że przygotowuję się do pierwszej warki to myślałem także o wodzie. Problem z tym że kranówka jest słabej jakości, a w Biedronce widziałem tanio wody 5l. Problem w tym, że na wiki przeczytałem, że woda nie powinna być wysoce zmineralizowana, podczas gdy biedronkowa zawierała strasznie duże ilości anionów i kationów (w porównaniu do droższej wody np. Żywiec Zdrój). Pytanie: czy nie ma żadnych przeciwwskazań z używaniem tej wody do warzenia piwa? Nie chodzi mi o czystość tylko właśnie o stopień mineralizacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 O właśnie mam pytanie co do wody Biedronkowej i jej zastosowania przy warzeniu piwa. Jako że przygotowuję się do pierwszej warki to myślałem także o wodzie. Problem z tym że kranówka jest słabej jakości, a w Biedronce widziałem tanio wody 5l. Problem w tym, że na wiki przeczytałem, że woda nie powinna być wysoce zmineralizowana, podczas gdy biedronkowa zawierała strasznie duże ilości anionów i kationów (w porównaniu do droższej wody np. Żywiec Zdrój). Pytanie: czy nie ma żadnych przeciwwskazań z używaniem tej wody do warzenia piwa? Nie chodzi mi o czystość tylko właśnie o stopień mineralizacji Woda twardsza jest odpowiednia to piw w stylu "ale" natomiast miękka do piw w stylu "pils" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Posiadam dwa gary jeden o poj. 23L a drugi o poj. ok. 40L, i zastanawiam się czy na 20L warkę wystarczy mi ten 23L czy lepiej robić w tym większym Gar 23l jest zdecydowanie za mały do chmielenia. Obliczając początkową objętość brzeczki do chmielenia należy uwzględnić kilka czynników tj : 1). Ubytek przez odparowanie - w zależności od intensywności i czasu gotowania podczas chmielenia odparowuje od 2 do 5 litrów. 2). Rozszeżalność cieplna cieczy - schłodzona gotowa do zadania drożdży brzeczka ma o ok. 4% mniejszą objętość od brzeczki w stanie wrzenia. 3). Ubytek przy oddzielaniu chmielin i osadów gorących - w zależności od ilości i rodzaju chmielu (granulat, szyszki) oraz umiejętności piwowara ubywa od 0,5 do 1,5 litra. 4). Dla końcowej objętości piwa ma również znaczenie ubytek po fermentacji (drożdże, osady, umiejętności przy zlewaniu). Dla uzyskania miary do gara 40l wlej 25/26 litrów wody, na jakimś patyku zaznacz ile woda zajmuje miejsca w garze i po zacieraniu wysładzaj dotąd, aż uzyskasz w garze 25/26 litrów brzeczki - dzięki temu uzyskasz finalnie ok. 20 litrów piwa. W naszym warzeniu stosujemy różny sprzęt, występują różnice w grzaniu i czasie chmielenia itp. - każdy sam musi w swoich warunkach ustalić ilość brzeczki do chmielenia, na 1 raz ilość 25/26 litrów powinna być ok. Edytowane 8 Grudnia 2012 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorashi Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Dzisiaj uwarzyłem swoją pierwszą warkę, czy będzie zdatna do picia to się jeszcze okaże:) Mam pytanie co do fermentacji, fermentator zamknąłem pokrywką tak że część pokrywki jest dociśnięta a część nie dociśnięta i zastanawiam się czy tak zostawić czy lepiej zamknąć pokrywka szczelnie i dać rurkę fermentacyjną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Polecam rurkę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Tak jak masz może być. Chyba, że masz pokrywkę z dziurką na rurkę, to daj jak będziesz spokojniejszy. Ale wtedy przeczytaj wszelkie tematy ze słowem "bulkanie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Mam pytanie co do fermentacji, fermentator zamknąłem pokrywką tak że część pokrywki jest dociśnięta a część nie dociśnięta i zastanawiam się czy tak zostawić czy lepiej zamknąć pokrywka szczelnie i dać rurkę fermentacyjną? Zostaw tak jak masz. Ja rurki w ogóle nie używam, wieko zamykam po całym obwodzie, lekka dziurka jest w miejscu gdzie do fermentatora wchodzi sonda termometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorashi Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 to daj jak będziesz spokojniejszy Teraz też jestem spokojny. Poprostu ciekawy jestem jak to u was wygląda. Z zestawu który kupiłem miało wyjść 20l, 12Blg, wyszło mi jakieś 19,5L i jakies 11,5Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się