jaras Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 A jeśli wciąż strasznie Ci zależy na wypchnięciu tlenu z szyjki i "wlać" z butli nie masz jak, wywierć dziurę w zakrętce peta, szczelnie zamocuj w niej kawałek wężyka, przed samym kapslowaniem zalej w butelce sodę oczyszczoną wodnym roztworem kwasku cytrynowego, szybko zakręć i "lej" do butelek CO2. Jeśli mnie pamięć nie myli to jakieś 40g kwasku i 40g sody miało dawać 10 litrów co2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdzl Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Odświeżę temat, a co! Otóż rozlewałem wczoraj Milk Stout przy pomocy rurki grawitacyjnej. Gdy dziś porównywałem z piwem kupnym moje butelko miał wyraźnie niższy poziom nalania, mimo że lałem aż do uciekania piwa z butelki. Im butelka wyższa tym naturalnie poziom nalania będzie niższy - taka charakterystyka tego sposobu. Zbyt duży szczegół by nim sobie głowę zawracać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Rurka ma swoja objętość to o tyle mniej piwa wchodzi do butelki, wyciągając naciśnij grzybek orant ryjki i dolej jeśli to Tobie przeszkadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi