dziedzicpruski Opublikowano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Wszystkie beczki do piwa były smołowane. I te do leżakowania i te do wyszynku. no nie wiem,ja mam beczkę po piwie(wyszynkową chyba, z lat 60-70) i nie jest w środku niczym powlekana,no chyba ,że to robili delikatnie,albo czas zatarł tą smołę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 (edytowane) no nie wiem,ja mam beczkę po piwie(wyszynkową chyba, z lat 60-70) i nie jest w środku niczym powlekana,no chyba ,że to robili delikatnie,albo czas zatarł tą smołę. Pamiętaj że smoła piwowarska robiona była na bazie kalafonii (i terpentyny) więc nie rzuca się w oczy PS co tam jeszcze było? Wosk pszczeli? Szelak? Edytowane 25 Grudnia 2012 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 (edytowane) Mogło się to zatrzeć biorąc pod uwagę jej wiek. Leżakowanie piwa w beczce wówczas w Wielkiej Brytanii miało swoje określenie: "staling", a piwo zwało się "stale" czyli odleżane, w przeciwieństwie do young/fresh. Praktyka leżakowania=starzenia piwa w beczkach to głównie porter houses, inni używali beczek do przechowywania i te mogły być całkowicie wysterylizowane, zwłaszcza że jeszcze nie było tank'ów ani tym bardziej keg'ów. Teraz browar może sobie wybrać gdzie piwo będzie przechowywał, ale jeśli chce starzyć, raczej jest mowa o "barrel-aging". Aspekt estetyczno-rozrywkowy można spotkać w pizzeriach, w browarach, gdzie są beczki do wyszynku piwa czy wina, a przeważnie wlewa się w nie najprostsze trunki, a beczka wewnątrz jest wysterylizowana. Taką beczkę można kupić nawet w tej firmie, której polecałem: http://allegro.pl/beczka-debowa-bag-in-box-kartony-worki-z-winem-i2895469882.html To tak samo jakby ktoś myślał, że jak kupi wódkę "Dębową" w antałku, to raz, ona mu się tam jeszcze zestarzeje, dwa, ten antałek da się wykorzystać ponownie do starzenia. Tam również jest typowa beczka wyszynkowa i wódka wlana tam nie zmienia się w żadnym stopniu, działa tylko efekt psychologii tłumu (wódka z beczki, prawie jak starka, panie), a potem można do niej cuda wlewać, które też się nie zmienią, co tłumaczy że w porównaniu do beczki służącej do starzenia, taka beczka wyszynkowa z Dębową jest tańsza, bo później po prostu staje się gadżetem, a nie przedmiotem, jaki można by wykorzystać. Edytowane 26 Grudnia 2012 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się