19Mateusz87 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zastanawiałem się zawsze jak umyć szybko, dokładnie i bez większego wysiłku brudne butelki. Piwowarzy pozyskują butelki z różnych źródeł. Sami wiemy w jakim stanie niektóre się trafiają. Moje butelki miały pozostałości zaschniętych drożdży, pleśń a nawet nalot zaprawy murarskiej nieusuwalną przez szczotkę do mycia butelek. Nawet kret który radził sobie bez problemu z pleśnią, nie mógł usunąć tego nalotu. Pomysł na czyszczenie butelek podsunęła mi moja żona. Potrzebujemy tylko ryżu i octu. W każdej kuchni na pewno to znajdziemy. Wystarczy najtańszy ocet spirytusowy zakupiony w markecie, ryż też najtańszy jaki tylko możemy kupić. Wsypujemy około 5-7 łyżeczek ryżu do butelki, zalewamy ryż octem do poziomu około 1cm ponad ryż. Następnie potrząsamy (niekoniecznie energicznie) butelką w poziomie przez kilkanaście sekund, przy większych syfkach do 30 sek. Co kilka ruchów obracamy butelkę, aby ryż dokładnie wyszorował szkło. Ocet wlewamy do następnej butelki, a ryż w czasie płukania ląduje w sitku. Ryż w sitku możemy ponownie użyć, z tym że potrzebujemy do tego dosyć szeroki lejek - mokry ryż trudno wchodzi do butelki. Flaszki wystarczy porządnie wypłukać i możemy nalewać piwo. Sposób ten jest przeze mnie praktykowany od kilku warek. Sądzę, że ocet nawet dobrze dezynfekuje butelki. Od tej pory nie było kwasiora, a zatem myjemy i dezynfekujemy butelki w jednym czasie. Mamy dwa naturalne składniki, niema potrzeby używania żrącej chemii. Do czyszczenia 50 butelek zużywam około 0,5 litra octu i max. 200 g ryżu. Zachęcam do wypróbowania tej metody i podzielenia się spostrzeżeniami. Według mnie jest to najlepszy sposób jaki do tej pory stosowałem. Wozio i Shooter 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Słyszałem że taki patent stosuje się do czyszczenia gąsiorów do wina, o butelkach od piwa nawet nie pomyślałem. Mam sitko lejki ryż kiedyś kupie ocet i spróbuje. Myślę że nastąpi to całkiem niedługo biorąc pod uwagę mój strach przed NaOH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Myślę że nastąpi to całkiem niedługo biorąc pod uwagę mój strach przed NaOH Strach przed nieznanym, czy wręcz przeciwnie, jakieś oparzenie chemiczne miałeś?Wg mojego skromnego doświadczenia NaOH (tudzież kret) jest niezastąpiony przy wyżeraniu zaschłych osadów, pleśni itp. Trzeba tylko ostrożnie się obchodzić. Co do ryżu i octu to nie miałem okazji próbować tej metody, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Kiedyś na lekcji chemii się oparzyłem (nic groźnego). Co do NaOH dostałem trochę czystego od Shooter'a jednak cały czas staram się szukać mniej agresywnej alternatywy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Czy ten ocet nie wprowadza ryzyka zaoctowania piwa ??? No i do tego śmierdzi okrutnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Była mowa o dokładnym płukaniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Butelka pozyskana zawsze u mnie przechodzi dezynfekcję dokładną / Kret / może być z tym że trzeba uważać jak ktoś nie stosował . Podstawa w/g mnie każda butelka po spożyciu do płukania " no " nie natychmiast i dupką do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Szczotka, płyn do mycia naczyń, po czym spryskanie 70% alkoholem, 35 warek 0 kwasa - to jest szybka metoda. Jeśli pleśń na dnie, to domestos, ale teraz mam butelki wypłukane po wypiciu piwa, więc to mi już odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Mi by było szkoda tego alko... Myślę że znalazł by lepsze zastosowanie w moim akademiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Mi by było szkoda tego alko... Myślę że znalazł by lepsze zastosowanie w moim akademiku. Idzie go bardzo mało, bo po spryskaniu odwracam butelki i zbieram to wycieknie, a spiryt tani od wschodnich braci, można też samemu zrobić na zwykłym cukrze, to już całkiem tanizna, pić tego bym nie chciał, ale wiem, pamiętam, student wszystko pobiera Edytowane 12 Grudnia 2012 przez Billy the Kid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Po co w to mieszać brać ze wschodu, lokalnych rzemieślników trzeba wspierać... Post dedykuje pewnemu znajomemu piwowarowi... ;> (Przepraszam nie mogłem się powstrzymać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Od kilku warek czyszczę butelki tym sposobem i nie zauważyłem jakichkolwiek zmian w smaku piwa. Trzeba tylko pamiętać o dokładnym płukaniu flaszek. Szczotką niestety wszystkiego się nie usunie, a ocet może i śmierdzi ale jest naturalny i szybko działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Pomysl sam w sobie ciekawy i owszem tez stosowalem go kiedys do czyszczenia balonow z wina. Ale to potrzasanie chlapanie octem wyplukiwanie ryzu ee to nie dla mnie. Kapka chemicznego świnstwa (najlepiej NaOCl + NaOH) ciut wody i zostawic na chwile. Po wyplukaniu sladu nie bedzie a nam tez nic sie nie stanie to nie jest toksyna z filmu SF - zabijajaca w meczarniach glutowata substancja o zlosliwej inteligencji Ostatnio z braku tegoz zrobilem nieco mocniejszy r-r oxi - tez rozklada sie do NaOH i O2 - zaskoczony bylem jak skutecznie umyl stare osady, ktorych nie imal sie juz ryz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ostatnio z braku tegoz zrobilem nieco mocniejszy r-r oxi - tez rozklada sie do NaOH i O2 - Jakie stężenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Jakie stężenie? No wlasnie dokladnie nie moge powiedziec bo sypnalem "na oko" i tak samo dokladnie odmierzylem wode. Na pewno bylo wyzsze niz sugestie producenta. Mysle ze przekraczal 20g/L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Mogę potwierdzić: "duże stężenie" oxi (lub zamienniki) w ciepłej wodzie daje radę z syfem w kilkadziesiąt sekund/kilka minut (coś około łyżeczka na butelkę, a podejrzewam, że połowa z tego też by radę dała) - zamiast ryżu używam "łańcuszka" z kulek do łożysk - nie rysuje, a szoruje i nie marnuję jedzenia w postaci ryżu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Swietnie by sie sprawdził mysle gruby piasek tzw szklarski. Mozna go sobie wydezynfekowac w dowolny sposob i stosowac przez dlugi czas. Do mycia balonów odpada bo moze zmatowic. Do szkla poddawanego duzym naprezeniom termicznym tez bo moze zostawiac ryski. Do butelek mysle ze mozna zaryzykowac - o ile ktoś nie ma tendencji do przegazowywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Ja od długiego czasu stosuję gruby żwir (dosyć ostre krawędzie) który kupuję dla rybek w sklepie "rybkowym". Frakcja wielkości ok 3-5 mm. Nie rysuje butelek ani balona. Do tego ciepła woda i płyn do naczyń. Łatwo później wypłukać butelki. Nie ma problemu z zapachem. Sypię małą garść do środka (butelki wcześniej namoczone w wodzie z dodatkiem płynu) i wstrząsam bądź wiruję zawartością butelki. Ostatnio tak domyłem balon 40 litrowy który nie był używany od prawie 10 lat a na dodatek nie został umyty bo ostatnim użyciu. Pozdrawiam. Kerni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Ja stosuję wkrętarko-wiertarkę akumulatorową w połączeniu z myjką do butelek. 10 sekund pracy na wysokich obrotach (z odrobiną płynu do mycia naczyń) daje radę praktycznie wszystkiemu. Umyte butelki są płukane za pomocą dyszy dokręcanej do kranu. Przed rozlewem sterylizowane za pomocą piro (planuję przejść na coś mocniejszego), a bezpośrednio przed nalaniem piwa każda butelka jest ponownie płukana gorącą wodą za pomocą dyszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Witam każdy sposób jest dobry byle był skuteczny i w miarę bezpieczny. Jednak jeśli mogę chciałbym wtrącić kilka słów: NaOH - właściwe zastosowanie do osadów biologicznych Ocet-w zasadzie wodny roztwór CH3COOH - dobry do osadów mineralnych Co do strachu przed NaOH- to minimum BHP i nie ma stresu, w końcu jest to produkt sprzedawany w każdym sklepie Jakby ktoś miał na zbyciu chwilę wolnego czasu, to można by zadzwonić i się dowiedzieć o cenę i przydatność do naszych celów takiego produktu http://www.acleanpartner.com.pl/pl/products/product/product/72/cat/61 Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 a ja mam pytanko: Podczas wędrówek w przyziemiu natknąłem się na nieużywaną kuchenkę mikrofalową i tak przyszło mi do głowy czy nie nadawałaby się do sterylizacji butelek przed rozlewem piwa. Urządzenie dość pokaźnych rozmiarów wejdzie na raz 6-8 butelek 0,5l, a mikrofale z natury zabijają wszystko co się rusza więc może??? Co o tym sądzicie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 moim zdaniem mało efektywne. Trzeba by nawilżać butelki i zbyt mało czau były by zdezynfekowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 moim zdaniem mało efektywne. Trzeba by nawilżać butelki i zbyt mało czau były by zdezynfekowane. nie chcę ich wyparzac a jedynie potraktowac to co sobie po nich łazi mikrofalami (każdy żywy organizm składa się w większości z wody wiec myślę że nie potrzebuje jej dodatkowo dostarczac podczas takiej sterylizacji) Pytanie jest czy dawka mikrofali bylaby wystarczajaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Moim zdaniem dobry pomysł, nawet o tym pomyślałem, ale moja mikro. do tego się nie nadaje. Daj znać o efektach jak wypróbujesz. Jest to przecież jedna z metod sterylizacji promieniowaniem, do innych należy promieniowanie UV i jonizujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 http://www.mambaby.com/pl/produkty/czyszczenie-i-sterylizacja/faq-27327-pl.html znalazłem coś takiego, można samemu zrobić coś na wzór, podana jest tabela z mocą i czasem potrzebnym do dezyfekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się