Jump to content

Recommended Posts

Pożalę się najsampierw: na dworze pi*dzi -3, a w piwnicy +16 ... i jak tutaj warzyć lagery?

 

Pomysł jest taki: zrobię leżakownię-komorę do fermentacji z płyt styropianowych gdzie zimą będę ją trzymał na balkonie i ogrzewał. Latem będę ją trzymał w piwnicy i ochładzał.

 

Zakupiłem już odpowiedni termostat z zastosowaniem do chłodzenia i grzania. Do chłodzenia chcę zastosować pokrywę od lodówki samochodowej - ogniwo peltiera a do grzania suszarkę do włosów :)

 

Kormora z zewnątrz: 100x100x60 styropian 5cm - czyli wejdzie 9 krat

Czy warto z zewnątrz czymś usztywnić? Płyta pilśniowa wystarczy? Mam problemy z poklejeniem tych płyt - klej montażowy mnie daje rady. Myślę o piance montażowej.

Link to comment
Share on other sites

Pożalę się najsampierw: na dworze pi*dzi -3, a w piwnicy +16 ... i jak tutaj warzyć lagery?

 

Pomysł jest taki: zrobię leżakownię-komorę do fermentacji z płyt styropianowych gdzie zimą będę ją trzymał na balkonie i ogrzewał. Latem będę ją trzymał w piwnicy i ochładzał.

 

Zakupiłem już odpowiedni termostat z zastosowaniem do chłodzenia i grzania. Do chłodzenia chcę zastosować pokrywę od lodówki samochodowej - ogniwo peltiera a do grzania suszarkę do włosów :)

 

Kormora z zewnątrz: 100x100x60 styropian 5cm - czyli wejdzie 9 krat

Czy warto z zewnątrz czymś usztywnić? Płyta pilśniowa wystarczy? Mam problemy z poklejeniem tych płyt - klej montażowy mnie daje rady. Myślę o piance montażowej.

Próbowałeś zastosować jakąś używaną lodówkę.W zimę nie trzeba jej włączać, w lato w piwnicy schłodzi fermentator...

Link to comment
Share on other sites

W zwykłą lodówkę tak dużo nie zmieszczę. W zimę jej nie ogrzeję, rzadko która ma też wyskalowany termostat. Poza tym jak współlokatorzy będą patrzyli na lodówkę w pokoju czy sąsiedzi na lodówkę na balkonie ;) Odpada.

Edited by mamdobreklapki
Link to comment
Share on other sites

po co upierać się przy lagerach?

+16°C w piwnicy to w sam raz temperatura dla piw górnej fermentacji

i kombinować z grzaniem/chłodzeniem nie trzeba :)

Ale nie będzie taka cały czas. Teraz jest już 14°C - taka nijaka temperatura

Link to comment
Share on other sites

Są drożdże górnej fermentacji które sobie dobrze radzą i w temp. 14°C, np. Danstar Nottingham. Nie zapominaj, że fermentująca brzeczka jest odrobinę (do 3°C) cieplejsza od otoczenia.

A jak przyjdą większe mrozy i w piwnicy zrobi się koło 10°C albo chłodniej, to zrobisz swojego lagera

Edited by stachu68
Link to comment
Share on other sites

Ja zrobiłem komorę fermentacyjną ze styropianu, dodatkowo zaizolowałem folią nrc i po przetrzymaniu brzeczki na dworze do uzyskania temperatury 10C, trzymało tak przez cały dzień, a potem wystarcza jedna butelka z lodem na dzień. Nie potrzebny jest żaden regulator i mechaniczne chłodzenie - miałem robić, ale stwierdziłem, że jest zbędny. W piwnicy mam właśnie 14-16C, a w środku temperatura idealnie 10C już trzeci dzień.

image_url-151-1355860487.jpg

Edited by jake
Link to comment
Share on other sites

W końcu jest od tego, żeby utrzymywać ciepło ciała, więc w drugą stronę też powinna działać, tyle że w mniejszym zakresie, ale tu kilka procent, tu kilka procent i robi się już kilkanaście procent mniejsze przenikanie ciepła.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.