Sherab Posted December 28, 2012 Share Posted December 28, 2012 Strasznie krucho jest w Stanach z Citrą, Amarillo i Simcoe. Albo już nie ma w sklepach jako jednofuntowa porcja. Albo też ostały się reglamentowane resztki i kosztują nawet 3,5 USD za uncję. A chmielę obficie i takie ceny to by mnie zrujnowały. Postanowiłem zatem popróbować nowe chmiele - dostępne od bardzo niedawna. Kosztują ok 1,8 USD z uncję a zapowiadają się obiecująco. -HBC342 Experimental -Mosaic (tego opisywali jako Citra na sterydach) -Falconers Flight -Falconers Seven Seas -Zythos Czy ktoś z forumowiczów używał czegoś z tej listy? Jakie wrażenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted December 28, 2012 Share Posted December 28, 2012 Obawiam się, że u nas jeszcze niedostępne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted December 28, 2012 Share Posted December 28, 2012 Falconer's flight jest/był używany przez browar Widmer Brothers. Może uda Ci się to piwo kupić (nazywa się chyba tak jak chmiel po prostu) i będziesz mógł spróbować. W ogóle to tegoroczna Citra (granulat) pachnie w opakowaniu dziurawcem/rumiankiem a nie sosną z cytrusami, ciekawe jak będzie w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sherab Posted December 28, 2012 Author Share Posted December 28, 2012 Falconer's flight jest/był używany przez browar Widmer Brothers. Może uda Ci się to piwo kupić (nazywa się chyba tak jak chmiel po prostu) i będziesz mógł spróbować. W ogóle to tegoroczna Citra (granulat) pachnie w opakowaniu dziurawcem/rumiankiem a nie sosną z cytrusami, ciekawe jak będzie w piwie. Znajomy piwowar z lokalnego forum mi odpisał, że właśnie pije Rotator IPA: Falconer IPA http://widmerbrothers.com/beer/#rotator-ipa-falconers-ipa i według niego jest OK ale nie mieści się w pierwszej dziesiątce. W sumie teraz zobaczyłem na Beeradvocate i tam zebralo dobre oceny. (Piwa które lubię są o klasę czy 2 klasy wyżej jako exceptional lub world class) : http://beeradvocate.com/beer/profile/8/72696 Postaram się przekonać osobiście - poszukam w sklepie tego piwa. Z jego wiadomości dowiedziałem się jeszcze, że kilka z tych chmieli które kupiłem to nie są osobne odmiany tylko mieszanki różnych chmieli. I tak: Falconer Flight - mieszanka Citry, Simcoe, Sorachi Ace i wielu innych jeszcze eksperymantalnych odmian Falconer Seven Seas (7 C') to mieszanka chmieli zaczynających się na C: Cascade, Citra, Chinook, Columbus, Centennial itp Zythos jest mieszanką chmieli o aromatach mandarynki, cytrusowych, kwiatowych, leśnych i grapefruita Eksperymantalny HBC342 ma przypominać wzmocnione Anthanum - z notami arbuza , cytrusów i iglaków Mosaic to jest jakiś odjazd: jagody, mango, mandarynka, róża i guma do żucia (sic!) Szkoda, że nie mam więcej miejsca to bym ponastawiał dla testów mniejsze ilości każdego z nich jako jednochmielowego IPA aby mieć dobre rozeznanie w ich aromatach i smakach. Co do Citry to warzyłem z tegorocznej taką bombę chmielową (19 litrów) IPA - 2 uncje Centenniala na 60 min, 1 uncja citry na 15 min i 4 uncje citry na 5-0 min Do tego chmieliłem na zimno 3 uncjami Citry i 3 uncjami Centenniala - wyszło znakomite, aromatyczne piwko na święta. Wszyscy próbujący się rozpływali nad smakiem i zapachem. Oczywiście cieżko to powtórzyć na codzień ze względu na koszty tych chmieli ale na święta to można zaszaleć Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 (edited) Nie wiem czy tu czy na wiki albo w sklepach piwowarskich, ale brakuje mi podziału chmieli aromatycznych ze względu na aromat. Cytrusy osobno jagody osobno, kwiatowe, żywiczne osobno, etc. Zwłaszcza, że pojawia się coraz więcej odmian i wiadomo, że wszystkich się nie użyje. Byłoby to pomocne przy opracowywaniu receptur, gdzie spodziewamy się osiągnąć jakiś efekt aromatyczny. Przekopywanie się przez opisy każdego chmielu jest dość kłopotliwe. Edited March 5, 2019 by e-prezes Gruby. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sherab Posted January 13, 2013 Author Share Posted January 13, 2013 Nię wiem czy tu czy na wiki albo w sklepach piwowarskich, ale brakuje mi podziału chmieli aromatycznych ze względu na aromat. Cytrusy osobno jagody osobno, kwiatowe, żywiczne osobno, etc. Zwłaszcza, że pojawia się coraz więcej odmian i wiadomo, że wszystkich się nie użyje. Byłoby to pomocne przy opracowywaniu receptur, gdzie spodziewamy się osiągnąć jakiś efekt aromatyczny. Przekopywanie się przez opisy każdego chmielu jest dość kłopotliwe. No właśnie opisy są często bardzo subiektywne i tylko odrobinę zbliżają do opisu. A czasem bywają też mylne. Możesz zerknąc na tę anglojęzyczną stronę: http://www.bear-flavored.com/2011/12/bear-flavoreds-ultimate-guide-to-hop.html Np. Summit jest czasem opisywany, że ma czosnkowy posmak. Ale inni tego nie wyczuwają a jeszcze inni mówią, że owszem tak ale jeśli szyszki chmielu były zbierane z pola za późno. Ja w mojej citrze za cholerę nie mogę wyczuć cytrynowych nut. Za to jest oszałamiająca mieszanka aromatów tropikalnych zmieszanych melonami. Chyba tylko co do Sorachi Ace ludzie są zgodni, że jest cytrynowe. W Stanach i nie tylko można też dostać jednochmielowe IPA, które są doskonałym, przykładem jak dany chmiel zachowuje się w piwie. Np. Founders Centennial czy taki sampler co wypuścił Samuel Adams: http://www.boston.com/lifestyle/food/blogs/99bottles/2011/04/sam_adams_releases_latitude_48.html Duński browar Mikkeller wypuścił całą serie pojedyńczo chmielonych IPA: http://www.ratebeer.com/brewers/mikkeller/5675/ (poszukaj frazy "single hop") Można też spróbować samemu ale wtedy najlepiej mieć dostęp do tych wszyskich chmieli (jakiś sampler dosłownie po ćwierć łyżeczki) i uwarzyć jakieś neutralne IPA i zrobić eksperyment - do każdej z flaszek po odrobinie osobnego rodzaju chmielu coby się chmieliło na zimno) i wtedy będziesz już wiedzieć jaki dany chmiel ma aromat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 Nię wiem czy tu czy na wiki albo w sklepach piwowarskich, ale brakuje mi podziału chmieli aromatycznych ze względu na aromat. Cytrusy osobno jagody osobno, kwiatowe, żywiczne osobno, etc. Zwłaszcza, że pojawia się coraz więcej odmian i wiadomo, że wszystkich się nie użyje. Byłoby to pomocne przy opracowywaniu receptur, gdzie spodziewamy się osiągnąć jakiś efekt aromatyczny. Przekopywanie się przez opisy każdego chmielu jest dość kłopotliwe. moze nie dokońca taki podział jakbys chciał ale może pomocne będzie zestawienie w toolkicie zrobione na podstawie byo.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 Wychodowano nowe odmiany chmielu: HORT9909 i HORT4337 w nowozelandzkiej firmie Hopco https://www.brewsnews.com.au/2019/02/05/hopcos-two-new-hop-varieties-sell-out/ Jestem ciekawy jak szybko dotrą do Polski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now