crosis Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Polskie Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Ta warzone a Austrii ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 No to mam zonka bo nie wiem czy moje us-05 dadzą radę w 14°C Wg. Fermentisa: „temperatura fermentacji: 12-25°C (53.6-77°F) optymalnie 15-22°C (59-71.6°F)” http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/06/SFA_US05_PL.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Wg. Fermentisa: „temperatura fermentacji: 12-25°C (53.6-77°F) optymalnie 15-22°C (59-71.6°F)” tylko trzeba pamiętać, że czas fermentacji burzliwej może się wydłużyć do nawet 3 tygodni. Za to efekty smakowe warte poczekania Dla przykładu, mój #29Milk Stout na drożdżach Muntons Gold Premium, BLG 16° (14° bez laktozy) po 16 dniach w piwnicy (13,5°C) i 2 dniach dofermentowania w mieszkaniu (21°C) ma BLG 6° (4°). Zapowiada się obiecująco, na chichą wraca do piwnicy. Edytowane 20 Marca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 czy drożdże US-05 będą dobre??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Cytat z pierwszej strony: "Drożdże górnej fermentacji o czystym profilu smakowym takie jak Danstar Nottingham, US-05." Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Do ostatniego PA dodałem odrobinę palonych ziaren jęczmienia. Tak pięknej czerwieni to nawet w IRA nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Nie mogę znaleźć w googlach ile to jest odrobina garść,dwie/20L? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) No właśnie odrobinę. Nie ważyłem, tak na oko dwie-trzy łyżeczki, pewnie coś koło 20 g. Dlatego lubię Polskie Ale, brak reguł, pełna swoboda w czasie warzenia, czysta zabawa Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 aha-2 łyżeczki-ale bym pojechał z tymi dwoma garściami dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Myślę że "odrobina" palonych ziaren to w tym piwie to "odrobina" za dużo. Wygląd: Słomkowy do złocisty kolor. Klarowne. Mam spostrzeżenie dotyczące trzymania się naszego wstępnego opisu. Skoro już jest (zawsze można skorygować) to trzymajmy się rozkładu jazdy. Głównie tu myślę o panelu w Żywcu gdzie będziemy opisywać bazę i jakoś nie widzę w tej sytuacji pełnej gamy kolorów. Surowce: Słód pilźnieński, ewentualnie jasny słód karmelow do korekty koloru i zwiększenia treściwości. Sądzę że jakiś ram jednak trzeba się trzymać a nie traktować tego piwa jak kotła czarownicy.Dlatego lubię Polskie Ale, brak reguł, pełna swoboda w czasie warzenia, czysta zabawa Nie idźmy tą drogą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 No to moje się nie nada, z powodu 3 godzin gotowania będzie miało kolor ciemnego złota. "I co teras?!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Jakoś Ci nie wieżę że aż tak ściemniało od gotowania. Przywieziesz to ocenimy i porównamy Bardziej chodzi mi o trzymanie się opisu, a nie o nazywanie wszystkiego co nie stylowe polskim ejlem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Mam spostrzeżenie dotyczące trzymania się naszego wstępnego opisu. Skoro już jest (zawsze można skorygować) to trzymajmy się rozkładu jazdy. Wyczuwam niepokój graniczący z lekką paniką . Ależ kolego opiekunie duchowy Polskiego Ale Jejski, obawy Twe są zbędne. Piwo, o które drżysz na stałe zagościło wśród piwowarskiej braci. Moje i nie tylko, zmiany wprowadzane w ten czy inny sposób, nie mają żadnego znaczenia. Styl już się przyjął, więc możesz spać spokojnie Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Jakoś Ci nie wieżę że aż tak ściemniało może ściemniało od trzymania na wieży wiara czyni cuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 I tak było dość ciemne, bo celowałem w "złoty", a nie "słomkowy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Polskie ALE bardzo dobre piwo i na pewno zagości u mnie na stałe tak by zawsze było pod ręką ale jak wiadomo piwowarstwo domowe to ciągłe eksperymentowanie i tak nie daje mi spokoju myśl... a gdyby uwarzyć to piwko w stylu imperialnym? Może ktoś z was już próbował? jak widać w postach powyżej korci co niektórych by było ciemniejsze więc i solidna goryczka również mogła by temu towarzyszyć. Myślę, że za niedługo postaram się stworzyć swoją interpretację PIIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Zrobiłem je miesiąc temu, dziś była degustacja, barwa ciemna słomkowa, chmiel wyczuwalny, piana obfita, idealne do gaszenia pragnienia w takie upały. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 zrobiłeś czy butelkowałeś miesiąc temu? podobno jasne ejle są najlepsze po 4-5 tygodniach od zabutelkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Butelkowałem, chciałem podnieść kolor i zrobiłem dekokt, piwo b.smaczne. Z pewnością niebawem je powtórzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Poszukuje sprawdzonej receptury na Polskie Ale, przeszukałem forum i znalazłem sporo receptór ale różniących się znacznie od siebie. poszukiwana receptura na ok 25 L, potrzebuje ilość słodów, czas zacierania, jak i czas chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Wydaje mi się, że najpopularniejszym przepisem jest FAH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Poszukuje sprawdzonej receptury na Polskie Ale, przeszukałem forum i znalazłem sporo receptór ale różniących się znacznie od siebie. poszukiwana receptura na ok 25 L, potrzebuje ilość słodów, czas zacierania, jak i czas chmielenia Bo PA póki co jest w fazie tworzenia-eksperymentowania (kolega Jejski tego nie słyszy ). Moje najczęściej powtarzane PA to: -pilzneński 100% -Marynka 390 GPH- 60min -Lubelski 156 GPH- 20min -Lubelski 186 GPH- 5min -mech -gips -S-04 62°- 30min 72°- 30min Sprawdzone wielokrotnie, piwo codziennego spożycia po pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Bo PA póki co jest w fazie tworzenia-eksperymentowania (kolega Jejski tego nie słyszy ). Co nie słyszy? W temacie PA mam podsłuchy i szpiegów wszędzie Poszukuje sprawdzonej receptury na Polskie Ale To mi wyszło bardzo dobrze. Przelicz sobie wg. wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 moje polskie ale #30 mogę polecić z czystym sumieniem tylko musisz troszkę zwiększyć ilość zasypu i chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się