stachu68 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Oprócz tych kilku chmieli są jakieś polskie surowce? Większość słodów produkowanych przez polskie słodownie można uznać za "nasze". No i podobno Polacy zaczęli robić drożdże piwowarskie, całkiem niezłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Wiesz ja też mogę robić drożdże, to żaden problem. Chyba bardziej się rozchodzi o szczep. Chyba tego nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Może wrócimy do tematu jak pojawi się pierwszy komercyjny przyklad??? Chyba że chcecie dalej tłuc recepturę, która nie potrzebuje żadnych zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Następnie np. miesiąc na ew. propozycje korekt i jakaś forma głosowania nad wariantami ( tego oczekuję od moderatorów ) A my tego nie oczekujemy i co Pan nam zrobi? Edytowane 18 Stycznia 2014 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Wiesz ja też mogę robić drożdże, to żaden problem. Oj Biniu, Biniu "Jaki straszny żal" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Wiesz ja też mogę robić drożdże, to żaden problem. Oj Biniu, Biniu "Jaki straszny żal" Czegoś nie zrozumiałeś? Czy po prostu chciałeś jakoś się odwdzięczyć, że wytknąłem jak z boku wygląda dziecinna kłótnia, którą prowadziliście na forum publicznym? Każdy może zakupić szczep drożdży i rozmnażać go. To nie oznacza, że drożdże wyizolowane z belgijskiego browaru staną się nagle polskimi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 chciałeś ... chciałaś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Wiesz ja też mogę robić drożdże, to żaden problem. Chyba bardziej się rozchodzi o szczep. Chyba tego nie ma? Może i coś by się w laoratoriach znalazło... Na pewno nie ma takiego w powszechnym użyciu i w ofercie zagranicznych producentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Oprócz tych kilku chmieli są jakieś polskie surowce? Woda jest z Polski , energia chyba też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Oprócz tych kilku chmieli są jakieś polskie surowce? Woda jest z Polski , energia chyba też Zrób uryniankę z prądem z ziemniaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Proszę o powrót do głównego tematu. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie do opisu to proszę je umieszczać tutaj, posty nie na temat nie będą mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Więc wrócę i to do tematu. Zamierzam zrobić kilka warek na drożdżach od grodzisza jak już je dostanę. Bardzo jestem ciekaw efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 A ja muszę się uderzyć w pierś po moim poście w którym stwierdziłem że przeciętny konsument porówna to piwo do pilsa czy lagera. Spróbowałem dziś próbki mojego piwa po burzliwej i w 100% wycofuje się z tamtych słów. Nie da się tego pomylić z pilsem, lub lagerem. Piwo pachnie i smakuje bardzo przyjemnie i oby takie zostało do otwarcia butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) z własnego chmielu, szyszki zebrane dzień wcześniej, poleżały w pudełku więc tylko trochę wyschły. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez GB... Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Fajny podpis na dole kartki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Fajny podpis na dole kartki! Tylko kilka ma taki podpis. Mam w fermentacji v.2.Wiadome (temat chmielnik 2013), że inne chmielenie, jestem ciekaw efektów, receptura prawie identyczna. Oczywiście dam tzw. trąbkę. Jak ktoś chce może uwarzyć podobnego bezstylowca ( polskie ale? nie wiem) z mojej karteczki, było fajne. Ok 1 mc musi być w butelkach aby było 'super piwo'. Wtedy było ciepło i po dwóch tygodniach miało mnóstwo kwiatków, potem smak się poprawił. Miało to piwo jedną wadę, otóż miało infekcyjną woń 'malizny'. Edytowane 28 Stycznia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Bardziej chodziło mi o "Super piwo!", a jak zwróciłeś uwagę na podpis to się notabene posikałem ze śmiechu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Osad na dnie z v.2, podobnie jak ze swojego chmielu, bardzo czyste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Coś dopisz bo nie każdy wie co ta enigma zakodowała. Twój post nic nie wnosi dla przeciętnego cztającego to to forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Fidoangel, chodziło mi o to, że z tak prostej receptury wychodzi bardzo fajne i klarowne piwo. Zazwyczaj młode piwo mam mętne a to drugi raz warzyłem i jest czyste. Składniki i zacieranie podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Dalej nie rozumiem co na tej fotce jest? 1.Co ma receptura do czystego piwa? Na jakim etapie jest czyste? 2.Młode mętne? Jaki to etap? Po burzliwej, po cichej, w butelkach...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Warka nr 2/2014 "bezstylowiec/Polskie Ale?"data warzenia/butelkowania 20.01.2014r/30.01.2014r tak było 30stycznia podczas butelkowania. Czyste młode piwo, mniej-więcej dopasowane pod ''Polskie Ale - opis'' Makarona. Na fotce są po prostu drożdże i 2cm piwa, mogłem fotkę zrobić z 10cm, trochę za późno pomyślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 data warzenia/butelkowania 20.01.2014r/30.01.2014r że jak?? 10 dni i do butelek?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 A dlaczego nie? Jak przefermentowało i się sklarowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 data warzenia/butelkowania 20.01.2014r/30.01.2014r że jak?? 10 dni i do butelek?? Skąd takie zdziwienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się