zbynekkk Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Takie szybkie pytanie: Ile komercyjny browar płaci akcyzy za 1 hl wyprodukowanego piwa o zawartość początkowej ekstraktu 12 Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Eee.. masz za małe wybicie by Cie uwzględnili.. nie załapiesz się.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Jest chyba 7,79 zł za jeden stopień plato na 1 hl Dla 12 Plato wyszło by 93,48 Edytowane 30 Grudnia 2012 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 - ulga - dla najmniejszych browarów 30 zł/hl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 - ulga - dla najmniejszych browarów 30 zł/hl Nie więcej niż 50% naliczonej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 - ulga - dla najmniejszych browarów 30 zł/hl Nie więcej niż 50% naliczonej czyli? mozecie podac jakies przyklady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Nie więcej niż 50% naliczonej czyli? mozecie podac jakies przyklady? chyba chodziło o tą wypowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Jest okazja by się w końcu wypowiedzieć i przywitac w tym miejscu, które czytam jednakże od już dłuższego czasu. Jak już podano stawka podstawowa to 7,79 zł za 1 stopień Plato. Te sumę należy pomnożyc przez wilkość warki w hl Mniejsze browary mają zwolnienia kowtowe od ilości hl w zależności jak dużym zakładem są. Zgodnie z "unijną normą" zwolnienia dotyczą browarów warzących do 200 000 hl. najmniejsze - do 20 000 hl odliczają sobie 30 zł za każdy uwarzony hektolitr, te wielkości do 70 000 h - 15 zł, do 150 000 hl - 12 zł, do 200 000 hl - 9 zł Załóżmy, że produkuję tylko jeden rodzaj piwa o ekstrakcie równym 12 stopni Plato, wówczas: - przy produkcji 19 000 hl rocznie - zapłacę: 7,79 x 12 x 19 000 = (1.776.120) - 30 x 19.000 = 570.000 // 1.776.120 - 570.000 = 1.206.120 zł - przy produkcji 65 000 hl: 7,79 x 12 x 65 000 = (6.076.200) - 15 x 65.000 = 975.000 // 6.076.200 - 975.000 = 5.101.200 zł następne sobei sami policzcie I teraz tak, powiedzmy mam browar restauracyjny i zgłosiłem uwarzenie 12-tki, warka 10 hl Zapłacę 7,79 x 12 x 10 = 934,80 - (30 x 10) = 634,80 zł. Jedna warka (bez strat) to 2 tys kufli 0,5, zatem w każdym kuflu jest 31 groszy akcyzy Gdybym był Czechem to za takei samo piwo zapłaciłbym mniej więcej połowę tego co u nas, a dodatkowo łątwiej wyliczyłbym sumę: 16 Kc x 12 (ekstrakt) x 10 (hl) = 1920 Kc x 0,16 (kurs korony do złotego) = 307,20 zł. Jeden kufel to 15 groszy akcyzy. A w Niemczech.. jest jeszcze taniej... 0,4554 euro x 12 x 10 = 54,65 euro co przy kursie 4,10 daje nam ok 224 zł. W jednym połlitrowym kuflu mamy 11 gr akcyzy. Jesli coś pomieszałem to alarmujcie. szwagier i josefik 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Nie odkryłeś ameryki, że w Polsce jest drożej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Pendragon podaj jeszcze akcyzę dla Norwegii i Szwecji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Akcyza dla Szwecji: 166 koron za 1% alkoholu x hl. Dla badania musimy przyjąć że uwarzyli 10 hekto piwa 5%. Czyli 166 x 5 x 10 = 8300 koron. Po kursie 0.4768 daje nam to 3957.44 zł. Jeden kufel to prawie 2 zł akcyzy Akcyza dla Norwegii: 438 koron x 5% x 10 hl = 21900 koron. Przy kursie za koronę 0.5583 daje to 12226.77 złotego.... Ponad 6 zł akcyzy w kuflu... Ale wystrczy uwarzyć nieco słabsze piwo (od 3,7% do 4,7%) i metoda liczenia się zmienia 1959 koron x 10 hl = 19.590 NOK. Ponad 2 tys mniej. 10937 zł. 5,46 zł akyzy w kuflu piwa. szwagier i dżony 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Pendi jesteś Wielki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Akcyza dla Szwecji: 166 koron za 1% alkoholu x hl. Dla badania musimy przyjąć że uwarzyli 10 hekto piwa 5%. Czyli 166 x 5 x 10 = 8300 koron. Po kursie 0.4768 daje nam to 3957.44 zł. Jeden kufel to prawie 2 zł akcyzy Akcyza dla Norwegii: 438 koron x 5% x 10 hl = 21900 koron. Przy kursie za koronę 0.5583 daje to 12226.77 złotego.... Ponad 6 zł akcyzy w kuflu... Ale wystrczy uwarzyć nieco słabsze piwo (od 3,7% do 4,7%) i metoda liczenia się zmienia 1959 koron x 10 hl = 19.590 NOK. Ponad 2 tys mniej. 10937 zł. 5,46 zł akyzy w kuflu piwa. He he dobre. Ja już nie będę mówił żeby z innego kraju podał, bo poda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 zawsze przyjemniej wiedzieć że jest ktoś kto ma gorzej dlatego nie będę prosić o odniesienie akcyzy do zarobków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) W planach było obliczenie dziś akcyzy dla wszystkich krajów europejskich, ale zaraz idę lulu. Gdyby ktoś wiedział jak liczy się akcyzę w Belgii to niech mi podpowie. Mam tabelkę z liczbami ale nie bardzo rozumiem jak ją zastosować. Acha - w Norwegii i Szwecji nie ma ulgi dla małych browarów. Wszystkie płacą równo. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez Pendragon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 z tego co znalazłem tutaj: http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/excise_duties/alcoholic_beverages/rates/excise_duties-part_i_alcohol_en.pdf wychodzi 1,7105 EUR/hl/plato czyli trochę mniej niż u nas. Stawka vat 2 % niższa (to ma znaczenie bo akcyza jest wciagana do ceny produktu od której liczy się vat - de facto od akcyzy płacimy jeszcze vat). Są ulgi dla zakładów o zmniejszonej produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) To stawka podstawowa dla Belgii, ale zauważ, że dla mniejszych browarów (a takie rozpatrywałem) wynosi ona 1,4873 euro Ja korzystałem z tej publikacji: http://www.brewersof...ts_2012_web.pdf (strona 18). I tutaj sytuacja jest bardziej skomplikowana. O co chodzi z tym "adapted rates" nie pojmuję. Czy więksi mają 2 wersje obliczenia akcyzy? Wychodzi niemal to samo, a dla mniejszych przewidziana jest korzystniejsza trzecia wersja? Edytowane 16 Stycznia 2013 przez Pendragon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 może te adapted rates są po to że jak piwo wyjdzie troche słabsze/mocniejsze żeby nie kombinować z liczeniem akcyzy albo dosypywaniem cukru/dolewaniem wody. Browar robi 3 piwa - 11,2 ; 12,0 i 12,7 i akcyzę rozlicza tylko na podstawie hl po stawce 20,53 EUR za hl. Ale jak jest naprawdę trzeba by się zagłebić w jakieś ustawy ichnie. przy tych stawkach zredukowanych na 99% powinno być plato/hl, a nie samoa /hl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 A propos Belgi: Jak szukałem informacji n/t Belgijskich piw to w dwóch miejscach w internecie znalazłem informację, że akcyza w Belgii stwarzała/(stwarza ?) taką sytułację, że "nie opłaca się" produkować piwa w zakresie pomiędzy 13,5 do 15,5 . Niestety teraz nie mogę odnaleźć źródła. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się