korzen16 Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 to co dalej? Teraz stoi w 16° i tak zostawię także na cichej. Lagerować czy w butelki i do piwniczki do 12°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 A masz jeszcze warunki do lagerowania? Ja bym po zakończonej burzliwej przeniósł do tej piwniczki na cichą (może nawet bez przelewania) a potem w butelki. Chyba, że od razy po dłuższej burzliwej w butelki i do piwniczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 tak mam w najchłodniejszych pomieszczeniach temp 3-5°C utrzyma się jeszcze jakieś 1,5 miesiąca, a później zacznie rosnąć tak to 12-15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 No to fajnie masz Możesz tam przenieść na cichą, powinno się fajnie wyklarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 (edytowane) No to fajnie masz uroki życia na czarnym szklaku na Śnieżkę (697m npm). Jak co roku "gorole" będą cieszyć się w maju wiosną, a ja będę walczył nadal z urobkiem po zimie - kubeł, szmata i wywozimy śnieg poza działkę Możesz tam przenieść na cichą, powinno się fajnie wyklarować no i tak uczynię Edytowane 5 Marca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Ale za to na narty nie musisz jeździć pół Polski...;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Ale za to na narty nie musisz jeździć pół Polski...;-) ostatni raz narty miałem jakieś 22 lat temu na jakiś zawodach o puchar polski czy jakoś tak i koniec - potem studia, trochę mieszkania w Krzyżacji na nizinach i tak jakiś zeszło.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Kolejne pytanko do Altbier robionego tym razem na Monachijskim z Litovela. Mam wrażenie, że piję chleb, mam tak silne aromaty skórki chleba niemalże kwaśne. I pytanie, czy to minie?, bo zupełnie mi to nie podchodzi. Oba poprzednie Alty robione na słodach strzegomskich były, jak dla mnie, bardzo udane, a tym razem skórka przykrywa wszystko. Poza tym reszta chyba OK, bo żadnych niepokojących objawów nie zauważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Słód monachijski typ I, ze Strzegomia, ma tak mało cech słodu monachijskiego, że raczej więcej go nie kupię. Najwidoczniej tym razem zrobiłeś piwo ze 100% udziałem słodu monachijskiego z prawdziwego zdarzenie i z takimi posmakami, przy takim zasypie, należy się liczyć. Z czasem smak się trochę ułoży, ale na radykalne zmiany smaku bym nie liczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Dzięki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Słód monachijski typ I, ze Strzegomia, ma tak mało cech słodu monachijskiego, że raczej więcej go nie kupię. sory z offtopa Możesz coś więcej na ten temat dodać? Bo właśnie przymierzam się do kupna wora tego słodu, a już drugi raz widzę taką opinie. Czy wiedeński od nich jest lepszy? W zeszłym roku stosowałem wiedeński głównie zamiast monacha i jestem ciekaw waszych spostrzeżeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) Ja wrócę do monachijskiego ze Strzegomia (dla tej recepty), bo ten chleb z Litovela całkowicie mi nie podpasował. Za to Altbier na strzegomskim schodził w zastraszającym tempie. A sąsiad to zabrał mi dwie kratki, i tyle go widziałem (kratki zresztą też) Poczekam jak ten na słodzie z Litovela, będzie smakował za cztery tygodnie i dam znać jakie wrażenia. Edytowane 9 Września 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) Czy wiedeński od nich jest lepszy? Sypiąc monachiski, spodziewam się po nim czegoś innego, niż po wiedeńskim. Więcej słodowości, skórki od chleba. Ostatnio kupiłem ten z Castle Malting 25 EBC i nie narzekam. Ze Strzegomia brałbym ten typ II, ale nigdy go nie miałem, więc się na jego temat nie wypowiem. Edytowane 9 Września 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się