Skocz do zawartości

Piwo kukurydziane ?


Gość franc

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem tak usłyszałem że w ameryce południowej jest bardzo rozpowszechnione piwo kukurydziane i ocena tego piwa była też niczego sobie więc zapytałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem takie piwo. Zasyp pilzneński 4kg, monachijski 0,5kg , caramunich I 0,15kg kaszka kukurydziana 1kg. Kaszkę skleikowałem 62oC 40 min i dodałem na przerwę 63oC. Byłem przerażony gęstością kleiku kukurydzianego. Po 40 min kleik zniknął. Robiłem piwo w stylu pils. Drożdże w 34/70.

Po cichej piwo miało smak niepasteryzowanych piw z końca lat osiemdziesiątych ( Browar Ostrów Wlkp i Poznań). Smak bajka... Po miesiącu w butelkach to już nie było to... Pomysł - po cichej do kega i wyszynk w ciągu tygodnia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czicza! To piwo z kukurydzy, która jest uprzednio przeżuta przez człowieka, w celu komwersji cukrów:). Wałkowali temat w którymś odcinku brew masters, gdzie cała ekipa Dogfish Head'a mieliła kukurydzę w czasie pracy. Zrobili nawet test śliny wszystkich pracowników żeby wiedzieć kto jest najwydajniejszy :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.