sziszi Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Warka nr 68 Blond zabutelkowana, 3°Blg , 170g cukru, 23l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Do ilu zszedł barley? Nie ma pytania już widzę Edytowane 3 Grudnia 2011 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Warka nr 71 Jasny wędzony lager 5,0kg słód wędzony CastleMalt (4EBC) 62,89 % 1,0kg słód wiedeński 12,58 % 0,8kg Carapils 10,06 % 0,6kg słód monachijski II 7,55 % 0,5kg Carahell 6,29 % 0,05kg karmelowy ciemny Strzegom 0,63 % 30g Pearle [6,00 %] (60min) 10g Lublin[2,70%] (60min) 30g Select Spalt [4,75 %] (20 min) drożdze Fermentis Saflager S-23 oraz Saflager W34/70 Zacieranie 60min 66°C 10min 76°C 35l, 13°Blg Edytowane 28 Grudnia 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 72 Czeski Lager 2,0kg słód monachijski 33,33 % 2,0kg słód pilzneński 33,33 % 2,0kg słód wiedeński 33,33 % 20g Magnum [14,00 %] (60 min) 20g Saaz [3,50 %] (20 min) 30g Saaz [3,50 %] (0 min) Wyeast 2278 Czech Pils Zacieranie 45min 64°C 15min 72°C 10min 76°C 29l, 12,5Blg Edytowane 28 Grudnia 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 69 Quadrupel zabutelkowana, 24l, 150g cukru, 4°Blg. W międzyczasie dolałem 2 litry syropu cukrowego z 1,5kg cukru muscovado. Edytowane 16 Grudnia 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Uzupełniam wpis - wczorajsze warzenie. Warka 73 Urbock 5,0kg słód wędzony Steinbach 55,87 % 1,5kg słód monachijski ciemny Steinbach 16,76 % 1,0kg słód wędzony Castle Malt 11,17 % 0,5kg Carapils 5,59 % 0,5kg Karapils Litovel (19EBC) 5,59 % 0,4kg słód karmelowy jasny Strzegon 4,48% 0,08kg Carafa I 0,56 % 30g Marynka [9,10 %] (60 min) 30g Lublin [2,70 %] (20 min) Czech Pils (Wyeast Labs #2278) Zacieranie 25min 53°C 60min 68°C 10min 75°C 28l, 17°Blg Trochę mi zacieranie wczoraj nie wyszło, przegapiłem nieco temperaturę wody. Zamiast klasycznej dekokcji, wyszło brytyjskie zacieranie jednostopniowe z przerwą białkową . Poza tym za dużo wysłodziłem no i musiałem odparować 10l wody. Gotowałem 90min na taborecie plus grzałka 1800W Za to wędzonka wydaję mi się idealna, zobaczmy jak będzie dalej. Edytowane 28 Grudnia 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 74 Czeski Pils 5,0kg słód jasny klepiskowy 83,33 % 0,5kg Karamel Pils Steinbach 8,33 % 0,5kg słód monachijski 8,33 % 30g Magnum [12,3%] (60 min) 30g Saaz [3,5%] (15 min) 20g Saaz [3,5%] (5 min) 10g Lublin [4%] (0 min) Wyeast Czech Pils Zacieranie 15min 52°C 15min 64C dekokt 6l (15min 72°C, potem gotowanie 5min) 15min 72°C 10min 76°C 28l, 12°Blg Edytowane 30 Grudnia 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Warka 74 Czeski Pils 5,0kg słód jasny klepiskowy 83,33 % 0,5kg Karamel Pils Steinbach 8,33 % 0,5kg słód monachijski 8,33 % 28l, 28°Blg Ja też chcę takiej wydajności bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Ja też chcę takiej wydajności poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Cześć Co to jest za słód Crystal 200 (w recepturze w AIPA) ? 200 EBC ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 (edytowane) To był ten słód: http://twojbrowar.pl...45-ebc-1kg.html Karmelowy 200EBC z Warminster Myślę, że można go spokojnie zastąpić podobnym karmelowym w podobnym kolorze, było go tylko 1,5%. Gorzej jest ze słodem podstawowym - Maris Otter , który aktualnie jest niedostępny w Polsce, a on już mógł mieć spory wpływ na całokształt piwa. Choc w tym piwie najważniejszy jest chmiel. Edytowane 4 Stycznia 2012 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 04.01.2012 zabutelkowana została warka 71 Wczoraj zabutelkowałem warkę nr 72, 25l, 110g cukru, 2Blg. Miałem też dość spory problem z ClO2, przeinhalowałem się tym się tym paskudztwem dość poważnie, tak że do teraz nie mogę dojść do siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Warka nr 75 Maibock "Real Strong Lager" 4,0kg słód pilzneński klepiskowy 50,00 % 2,0kg słód wiedeński 25,00 % 1,0kg słód carapils 12,50 % 1,0kg słód monachijski 12,50 % 20g Magnum [12,90 %] (60 min) 10g Hallertau Hersbrucker[6,00 %] (20 min) Zacieranie 20min 50°C 60min 68°C 10min 76°C 16°Blg, 28l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Dzisiaj pracowity dzień, od 14 po pracy, siedziałem czekając na księdza po kolędzie i przy okazji warzyłem. Warka 76 Porter bałtycki 5,0kg słód monachijski ciemny Steinbach 43,10 % 5,0kg słód pilzneński 43,10 % 0,7kg słód karmelowy ciemny Strzegom 6,04 % 0,4kg Carafa Special II 3,45 % 30g Marynka [9,00 %](60 min) 10g Hallertauer [6,00 %](20 min) Zacieranie 40min 64°C 40min 72°C 10min 76°C 31l, 22°Blg Warka 78 Lekki bursztynowy lager 23l cienkusza po porterze 0,2kg cukru 30g Magnum [9,00 %](60min) 10g Lublin [2,7%](15min) 20l,8°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Warka 74 została zabutelkowana, 2°Blg, 25l, 120g cukru Warka 78 poszła na cichą 1°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Warka 73 urbock została zabutelkowana, 4°Blg, 27l, 120g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Warka 79 Cream Ale 4,0kg słód pilzneński 1,0kg płatki kukurydziane 20g Hallertauer [6,00 %](60min) 20g Saaz[3,5%](15min) mech irlandzki Drożdże California Lager Zacieranie 70min 68°C 15min 76°C 28l, 11,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Warka 80 Stout 4,0kg słód pale ale 71,69 % 1,0kg płatki jęczmienne 17,92 % 0,48kg jęczmień palony 8,60 % 0,1kg Black Malt (1500EBC) 1,79 % 50g Williamette [5,50 %](60 min) 26,4 IBU drożdże Fermentis S-04 Zacieranie 90min 68°C 20min 76°C 28l, 11°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 (edytowane) Warka 81 "California Über Alles" 4,5kg słód pale ale 69,23 % 1,0kg słód Amber (65EBC) 15,39 % 0,5kg słód Crystal (30EBC) 7,69 % 0,5kg słód monachijski(25EBC) 7,69 % 50g Pearle [6,00 %] (60 min) 35g Pearle [6,00 %] (15 min) 40g Pearle [6,00 %] (0 min) drożdże California Lager Zacieranie 75min 66°C 15min 76°C 26l, 13°Blg Warka 78, została zakegowana, 2°Blg, 50g cukru Warka 79 została przelana na cichą fermentację 3°Blg Edytowane 4 Lutego 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Rozumiem, że drożdże do warki 81 to dedykowane wyeast'a do callifornia common ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) Rozumiem, że drożdże do warki 81 to dedykowane wyeast'a do callifornia common ? Tak, jest Swoją drogą ciekawe te drożdże niby dolniaki fermentujące w nieco wyższych temperaturach, a czapę tworzą jak klasyczne drożdże górnej fermentacji. Edytowane 4 Lutego 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Warka nr 80 została przelana na cichą 4°Blg Warka 76 została przelana na cichą 8°Blg, coś miał w tym roku mój porter bałtycki problemy z odpowiednim odfermerntowaniem , na burzliwej przetrzymałem go 3 tygodnie w różnej temperaturze, może jeszcze zejdzie troszkę na cichej, wątpie Dodałem też 20ml ekstraktu barwiącego Clarimalt 9000, zagotowanego w pół szklanki wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Warka 75 została zabutelkowana z 110g cukru, 2°Blg, 25l. Faktycznie będzie strong lager, wygląda na to, że ma około 7% alkoholu. Dodatkowo od kiedy do jasnych lagerów używam miękkiej wody kolor piwa jest o wiele jaśniejszy, niż na mojej kranówie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Warka 80 Stout został zabutelkowany, 23l, 75g cukru, 4°Blg. Reszte wypiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Warka 82 Pils "10,5" 3,0kg słód pilzneński 1,0kg słód pale ale 1,0kg płatki ryżowe 0,1kg słód Crystal (200EBC) 25g Marynka [9,2 %] (60 min) 20g Lublin [3,9 %] (15 min) 20g Lublin [3,9 %] (1 min) drożdże Wyeast Pilsen Lager 2007 Zacieranie 60min 66°C 10min 76°C 26l, 10,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się