radekw Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Łukasz użył szczepu z Północnej Nadrenii-Westafalii chyba, coś w stylu Fermentum Mobile FM 42, pewnie. Najprościej będzie go zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 WARKA 87 - Farmhouse ale 15 blg 3 kg pale ale strzegom 0,5 kg pszeniczny steinbach 0,4 kg płatki owsiane 0,25 kg karmelowy jasny strzegom 0,2 kg carahell weyerman 30 g mosaic , szyszka 11,8 alfa na 30 min 30 g mosaic, szyszka 11,8 na 15 min 40 g j.w. na cichą Otrzymałem około 15 litrów brzeczki, którą przefermentują drożdże kveikowe od FM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) No i pięknie, , otwierając fiolkę z drożdżami, zawartość ekspolodowała, nie wiem czy pół uratowałem, niech to szl......... Edytowane 19 Marca 2017 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 A mimo zadania tej niewiekjiej ilości bezpośrednio do fermentora drożdże ruszyły bardzo szybko, co za szczep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 FMy tak mają niestety, że lubią wyskakiwać z fiolki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 W jakiej temperaturze będziesz fermentował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 okryłem fermentor śpiworem i mam 26 może 27 stopni C, fermentacja zaczeła się w niedzielę popołudniu, dziś pojawił się siarkowodór, piana już właściwie opadła, szybko to idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 FMy tak mają niestety, że lubią wyskakiwać z fiolki. Trza czytać informacje na fiolce. Kiedyś była informacja, nie wiem czy nadal jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Warka 88 saison ipa - 15,5 blg 3,5 kg pale ale souftlet 0,8 kg płatki pszenne 0,5 kg carahel weyerman 64 C 30 min. 72 C 30 min wygrzew 76 kilka minut wysładzanie 14 litrów w czterech porcjach 10 g Nelson-sauvin 11,1 alfa 60 min. 20 g Nelson-sauvin 11,1 alfa 30 min. 20 g Nelson -Sauvin 11,1 alfa na 15 min. uzyskałem jakieś 16 -17 litrów, użyje gęstwy WLP 565, pierwotnie chciałem użyć gestwy po Kveiku ale zalatywała kiszonymi ogórkami. Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 19 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Ten nelson jakiś dziwny, zrobiłem na nim kilka warek w 2013 roku chyba. Smak i zapach był powalający, tu nie ma nic poza nieprzyjemną piołunową goryczką, piwo byłoby dobre a tak jest tylko przeciętne. Zawsze można powiedzieć że jest ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Też mam wrażenie, że to już nie ten Nelson. W zeszłym roku dodałem go do chyba 3 warek i nic ciekawego, a w 2014 była rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Warka 89 belgian ale, mosaic Właściwie to wareczka, z resztek słodów i zamrozonej szyszki mosaica uzytej wczesniej do chmielenia na zimno. 1,5 kg pale ale souftlet 0,8 kg płatki owsiane 0,3 kg carahell 63 C 30 minut 72 C 30 minut wysładzałem 6,5 l wody chmiel zadawałem na oko, garsć na 60 min na 30 min, i na 5 min. wyszło jakieś 9 litrów 11 blg, drożdże T-58, rozpuszczone uprzednio w wodzie. Edytowane 25 Czerwca 2017 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 18 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Po ostatniej resztkowej warce ubiegłego sezonu nie pozostał żaden ślad. Nie przyznałem się że drożdże były rok przeterminowane, a mimo to piwo wyszło świetne. Warka 90 Witbier 12 blg 1,7 kg słod pilzenski 1,7 kg pszenica niesłodowana 0,3 kg słód diastatyczny 0,4 kg płatki owsiane 62 C 30 min 72 C 30 min wygrzew 25 g. lubelski 60 min 10 g citra na 30 min 15 g kolendry na 7 min skórka z dwóch słodkich pomarańczy na 7 min. wyszło około 18 litrów, uwodnione drożdże brewferm blanche zadałem do brzeczki o temp 21 C, Na cichą przewiduje 40 g citry i 50g polskiego cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 26 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Warka 91 - sześć zbóż 14,5 blg Słód wiedeński 2,20 kg Słód pszeniczny 1,15 kg Słód z pszenicy płaskurki 0,20 kg Słód owsiany 0,20 kg Słód orkiszowy 0,20 kg Słód żytni 0,20 kg Płatki owsiane 0,40 kg cukier biały 0,35 kg 68 > 64 C 60 minut 15 g Marynki i 10g Citry w woreczku na 70 minut. Otrzymałem 20 litrów, drożdze suche, T 58 zadałem w 21 C , fermentuje w 23 C, na cichą uzyje po 50 g citry i cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 7 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Ostatecznie na cichą do warki 90 wit dodałem też miąższ z 2 pomarańczy, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 15.10.2017 WARKA 92 - WEIZEN 2,2 kg słód pszeniczny Litovel 2 kg słód pilzneński souftlet -44-45 C połowa słodów 45 min. -podgrzanie do 72 C , bez przerwy -wsypanie drugiej połowy słodów , po 10 minutach odebranie cześci zacieru do dekokcji, -gotowanie dekoktu 20 min. -wygrzew 25g lubelski granulat na 60 min. Uzyskałem 20 litrów o gęstości 12,5 blg. Drożdże WB-06 z saszetki, zadałem bez uwodnienia. Aha , tradycji browaru nie stało się zadość i pierwsza warka w sezonie udała się znakomicie. Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 WARKA 93 NEIPA - 3.11.17 2 kg pale ale viking 1 kg pszeniczny viking 1kg owsiany steinbach 0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne 66-68 C 60 min. 72 C 10 min. 76 5 minut filtracja bardzo wolna, wyaładzałem 14 litrami wody, nie odebrałem filtratu do końca, gdyż starciłem cierpliwosć, jakieś 2 litry jeszcze pewnie zostały, 10 g Citry granulat 14 alfa - 30 min. 10 g Falconer's flight 11,3 - 20 min 10 g Citry i 10 g Falconer's na 15 min. Otrzymałem około 15 litrów brzeczki o gęstości 14 blg, którą przefermentują FMy pięćdziesiąte piąte. Drożdże zadane w 19C, fermenacja 22C końcówka do 24C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Neipa 15.11.17 poszła na 4 dni na cichą, z 50 g centeniala, 30 g citry i falconer's flight , blg po burzliwej to :4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Neipa, wyszła ciut zbyt estrowa ( jednak trochę za wysoka temp. fermentacji) i trochę za mocno nasycona, oddzielanie chmielin po cichej było koszmarem, wsypałem ponad 100 g chmielu, a efekt aromatyczny nie powala. W ostatnią niedzielę- 10.11.17. uwarzyłem za to sour ale, nazwę go wdzięcznie " żurek " WARKA 94 Sour Ale 11,5 blg 2,5 kg pale ale viking 0,4 kg płatki żytnie 0,2 kg carahel 68 C 60 min. wygrzew zagotowanie , wystudzenie i zadanie lacto ( rahmonus i helveticus ), po 36 godzinach gotowanie 60 min i zadanie 50 g chmielu cashmere, 6,5 alfa na whirpool. wyszło 15,5 litra 11,5 blg, uzyłem gęstwy FM 55 po Neipie, start w 17 C, będę starał się nie przekroczyć 22C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 WARKA 95 - Porter Angielski 11 blg 2,5 kg pale ale viking 0,4 kg brown crisp 0,2 pszeniczny podpiekany 0,1 kg pszenica prażona, dodana na wygrzew 68-66 C 60 min. wygrzew 15 g Marynka szyszka 8,9 alfa na 60 min. spodziewam się uzyskać 14 litrów, użyję gęstwy FM-55 po żurku. Na razie się przyciera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 WARKA 96 - 14 stycznia 2018 wit 2 kg słód pilzneński 2 kg słód pszeniczny 66-68 C 60 min 76 klika minut 15g Citry na 30 min. 10 g Cascade na 15 min 15 g kolendry i skórka z 2 dwóch pomarańczy na 5 min. wyszło 17 litrów 13 blg. drożde brewferm blanche zadałem w 18 C, Temperatura stopniowo rosła i maksymalnie wyniosła na koniec 23 C. Na cichą dam 35 g Citry i 40 Cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Warka 97 Desitka 3kg pils viking malt 1kg monachijski jasny 68-66 C 60 min. 76 C 5 min. 15 g saaz 4,12 alfa 60 min. 15 g saaz 4,12 alfa na 30 min. 20 g saaz 4,12 alfa na 5 min. zakładane ibu : 15, objętość 20 l, drożdze saflager w34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 7 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 W kwietniu uwarzyłem dwie warki, uzupełniam więc wpisy: WARKA 98 - BELGIAN BLOND 2 kg słód pilzneński 0,5 kg słód pszeniczny 0,2 kg słód pszeniczny opiekany czy podpiekany 66-68 - 60 min wygrzew kilka minut 15 g Marynki w szyszce na 60 min. otrzymałem 10 litrów 13 blg, Warka dla rozruszania mocno przeterminowanej fiolki artefaktów trapistów ( starter ). WARKA 99 - NOWOFALOWY WITT 13,5 BLG 2 kg słód pilzneński 2,5 kg słód pszeniczny 66-68 - 60 min. wygrzew 30 g citra na 15 min. 30 g cascade na 15 min. 15g kolendry i skórka z 2 słodkich pomarańczy na 5 min. Wyszło 20 litrów, drożdże to brewferm blanche uwodnione. Na cichą na 3 dni poszło 20 g citry i tyleż cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 WARKA -100 SOUR ALE 3 kg słód pilzneński 0,4 kg płatki żytnie skleikowane 0,2 kg carahel 68>64 C - 60 min wygrzew wysładzanie 12 litrów, doprowadzenie do wrzenia, wystudzenie i zadanie Lactobacillus rhamonus i helveticus, póki co się kwasi i kwasić będzie pewnie jakieś 3 -4 dni. Pózniej gotowanie, na cichą dam może cascade i może jakieś owoce, nie ma teraz z byt dużego wyboru, może jabłka? Drożdze to Artefakty Trapistów , gęstwa po BB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 19 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 wczoraj zadane artefakty trapistów, wyszły dziś z wiaderka ?, mimo że miały do dyspozycji, połowę wiadra. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się