Skocz do zawartości

Browar Ignaczew


Rekomendowane odpowiedzi

Aktualności:

 

-Grodzisz coraz lepszy, szkoda że chyba się nie wyklaruje ( patrz kłopoty przy zacieraniu ), chyba faktycznie poziom odczuwania wędzonki jest jakoś powiązany z ilością goryczki, niektórzy narzekają na słod grodziski weyermana. Piszą ze wędzonki prawie nie czuć, u mnie jest bardzo wyraźna, i absolutnie nie trzeba się jej doszukiwać, ale chmieliłem dość mocno. Myślę też że Lomik pasuje lepiej do tego stylu niz Lubelski, którym chmieliłem poprzedniego grodzisza z zestawu Centrum Piwowarstwa.

 

-IPA na Nelsonie 15blg od wczoraj w butlach,

 

-Pszenica niestety traci na smaku, po tygodniu od rozlewu była naprawdę dobra, były goździki i banany, i taka misiowata treściwość, teraz jakby się ten smak spłaszczył, banan osłabł, goździki poszły spac i takie jakieś wytrawne sie zrobiło, i jakby trochę taki gorący alkohol śladowo czuć. Piana też osłabła, ale to wynik nagazowania, znów sypnąłem za dużo cukru. Bardzo lubię ten styl,ale trudno zrobić dobrego weizena, do wszystkich 6 warek miałem jakieś ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 29 AMBER ALE

 

Właśnie się zaciera jednotemperaturowo

 

Zasyp:

 

Słód pale ale 3,2 kg

Słód bursztynowy 0,5 kg

Słód karmelowy czerwony 0,25 kg

Słód karmelowy jasny 0,2 kg

Chmiel dr Rudi, szyszki 50 g 11/7%alfakwasów

gips piwowarski 4g

mech irlandzki

 

 

Schemat chmielenia:

 

10g. na 60 minut

10g. na 30 minut

10g. na 10 minut

i 20 g na zimno

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ładnie sie uwinąłem :)

Kurcze, wczoraj dokładnie tak sobie pomyślałem przy warzeniu Scottish Ale. To jest bardzo niebezpieczne stwierdzenie. Z tego wynika, że można warzyć nie tylko w weekendy, ale też w tygodniu! :D:beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety Amber wykazuje objawy zakażenia, chyba dzikimi drożdżami, to juz 3 raz, wszystkie 3 warki były robione z użyciem mchu irlandzkiego, zapach i smak jakby porzeczkowy, lekki posmak chemiczny, głebokie odfermemtowanie,1,5 blg. Podczas fermentacji drożdże zachowywały się nie jak S-05. Błyskawicznie wystartowały ale piana była, może z pół centymetra, mizerna, młode piwo jest idealnie klarowne, a po zlaniu na cichą drożdże na dnie, nie tworzą jednolitej warstwy, tylko składają się z mniejszych i większych grudek. Czyli wszytko dokładnie tak jak w dwóch poprzednich przypadkach.

 

Motyla noga... :roll:

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 30- Witbier na cześć Piotra Żyły-króla Holmenkolen

 

2kg maki pszennej razowej

500g platki owsiane

2kg słod pilzeński Strzegom

15g kolendry

10g curacao

skórka z 4 pomaranczy

skórka z 1,5 limonki

chmiel lubelski szyszki 15g

drożdże brewferm blanche

 

Skleikowałem mąke a teraz się właśnie zaciera w 63 stopniach C, 40 min a potem jeszcze drugie tyle w 73

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witbier fermentuje, a na kuchni kończy się zacierać:

 

Warka31-Robust Porter-16blg

 

Zasyp:

 

pale ale-5kg

monachijski-1kg

karmelowy ciemny 200-400ebc-200g

karmelowy ciemny 400-800ebc-200g

caramunich III 140-160ebc-100g

czekoladowy ciemny-100g

(wszystkie słody strzegom)

 

drożdże safale-04

 

Zacieranie:

 

30min-63*

30min-73*

 

Chmielenie:

 

60min.40g east kent golding 6,7%(granulat)

10min 20g dr.rudi 11,4%(szyszka)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ponieważ chmieliny i osady gorące się nie oddzieliły, musiałem rano zlać wystudzoną brzeczkę z nad osadu, straciłem przy tym ze 2-3 litry, mam tylko nadzieję że skoro tak nieszło przy robocie, to może efekt mi to wynagrodzi, zadaję drożdże i idę z psem na pola, uspokoić się. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 32-stout dymiony

 

 

1kg monachijski typII

1kg wędzony steinbach

1,5kg pilzneński

0,5kg płatki owsiane

0,2kg czekoladowy ciemny

0,3kg jęczmień palony

chmiel, 50g east kent golding

drożdże, danstar nottingham

 

Zacieranie: 63C-45 minut

72C-15 minut

 

Właśnie się zaciera. Idę zamieszać.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 33 NZ IPA 15blg

 

5kg pale ale strzegom

0,32kg karmelowy czerwony strzegom

0,25kg płatki owsiane

chmiel Nelson-Sauvin: 25g-60 min. 30g-30 min. 25g-10 min. 20g na cichą

Drożdże US-05

Zacieranie 63C-30 min

73C-30 min

 

Chłodzi się na balkonie.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 33 fermentuje sobie średnio burzliwie,za to zapach roztacza wspaniały ( ach ten Nelson ), pora na warkę 34 a bedzie to:

 

ALT-12blg

 

2kg monach typ I Strzegom

2kg wiedeń Strzegom

Chmiel Spalt-Spalter 50g, Całość zadam od początku gotowania.

Drożdże Danstar-Nottingham

Zacieranie, 63C-30 min.

73C-30 min

78C wygrzew

Warka jest w trakcie pierwszej przerwy, wszystko jeszcze przede mną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 35 NZ IPA-15 blg

 

Pale ale strzegom 5kg

karmelowy czerwony strzegom 350g

płatki owsiane 250g

chmiel Nelson-Sauvin 25g-60 min, 30g-30 min, 25g na 10 min, 20g na cichą

Zacieranie zstępujące od 68 stopni C. własnie trwa i jeszcze z pół godziny będzie trwało.

Na koniec drożdże: safale us-05.

Na razie to tyle

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

postanowiłem zrobić mały remanent w browarze i okazało się ze mam kilo pilzneńskiego, 2 kilo pszenicznego, 70g lubelskiego i gestwe nottinghamów, długo nie myśłałem i dokupiłem kilo płatków ryzowych, będzie Ryżowe:

 

Warka 36-Ryżowe

 

1kg pilzneńskiego

2kg pszenicznego

1kg płatków ryżowych błyskawicznych

chmiel lubelski, jeszcze nie wiem ile dam zobaczymy ile wyjdzie po filtracji, na razie się zaciera w 68 stopniach

drożdże danstar nottingham, gestwa z alta.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tydzien temu w niedzielne popołudnie ( 13.07.13r. ), popełniłem hefe-weizena, warkę 37.

Opisuje dopiero teraz, gdyż jednocześnie zacierałem i gipsowałem ściany, więc już nie dałem rady opisywać na bieżąco.

 

Zasyp:

 

2,1kg-słód pszeniczny

1,9 kg- pilzneński

15g-chmiel lubelski

Drożdże wb-06

 

Zacieranie:

 

44C- 1 godzina ( połowa słodów )

wsypałem resztę słodów i podgrzałem do 72C, nie zatrzymując się po drodze.

Następnie odebrałem część zacieru do dekokcji, Przerwa w 72 stopniach trwała chyba godzinę.

Wygrzew w 78C i filtracja. Wysładzałem 3razy po 5 litrów.

 

Fermentacja:

 

22-23C, dzis rano po 7 dniach zatopiłem balingometr w wiaderku i zmierzyłem 3blg, ( początkowe 12-12,5 blg ), przy okazji okazało się że aromat goździków jest bardzo wyraźny. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzisiejszy pomiar balingu wykazał 2blg, ależ te wubeki są żarłoczne, nastepnym razem, drugą połowę słodów wrzuce w 72 stopniach, może to coś da, choć nie mam wielkich nadzieji, Te drożdże zżerają wszystko jak leci i chyba nie robi im róznicy, czy to cukry prosta czy złożone. :)

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

I stało się, browar rozpoczyna nowy sezon.

Warka 38-polskie ale 12,blg

 

Zasyp: pilzneński 4kg souftlet

drożdze s-04

chmiel marynka i lubelski oraz chmiel dziko rosnący

 

zacieranie: 66-68 stopni C 1godzina

78 stopni wygrzew

 

Chmielenie: 25g marynki na 60 min.

25 g marynki na 30 min.

50g lubelski na 10 min

 

a może dam spokój z tym dzikim chmielem na aromat, jakoś mi tak czosnkiem zalatuje

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.