radekw Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Aktualności: -Grodzisz coraz lepszy, szkoda że chyba się nie wyklaruje ( patrz kłopoty przy zacieraniu ), chyba faktycznie poziom odczuwania wędzonki jest jakoś powiązany z ilością goryczki, niektórzy narzekają na słod grodziski weyermana. Piszą ze wędzonki prawie nie czuć, u mnie jest bardzo wyraźna, i absolutnie nie trzeba się jej doszukiwać, ale chmieliłem dość mocno. Myślę też że Lomik pasuje lepiej do tego stylu niz Lubelski, którym chmieliłem poprzedniego grodzisza z zestawu Centrum Piwowarstwa. -IPA na Nelsonie 15blg od wczoraj w butlach, -Pszenica niestety traci na smaku, po tygodniu od rozlewu była naprawdę dobra, były goździki i banany, i taka misiowata treściwość, teraz jakby się ten smak spłaszczył, banan osłabł, goździki poszły spac i takie jakieś wytrawne sie zrobiło, i jakby trochę taki gorący alkohol śladowo czuć. Piana też osłabła, ale to wynik nagazowania, znów sypnąłem za dużo cukru. Bardzo lubię ten styl,ale trudno zrobić dobrego weizena, do wszystkich 6 warek miałem jakieś ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Warka 29 AMBER ALE Właśnie się zaciera jednotemperaturowo Zasyp: Słód pale ale 3,2 kg Słód bursztynowy 0,5 kg Słód karmelowy czerwony 0,25 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Chmiel dr Rudi, szyszki 50 g 11/7%alfakwasów gips piwowarski 4g mech irlandzki Schemat chmielenia: 10g. na 60 minut 10g. na 30 minut 10g. na 10 minut i 20 g na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Od 10 minut 20 litrów brzeczki 12 blg. chłodzi sie na balkonie, ładnie sie uwinąłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 ładnie sie uwinąłem Kurcze, wczoraj dokładnie tak sobie pomyślałem przy warzeniu Scottish Ale. To jest bardzo niebezpieczne stwierdzenie. Z tego wynika, że można warzyć nie tylko w weekendy, ale też w tygodniu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Są takie przypadki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) Niestety Amber wykazuje objawy zakażenia, chyba dzikimi drożdżami, to juz 3 raz, wszystkie 3 warki były robione z użyciem mchu irlandzkiego, zapach i smak jakby porzeczkowy, lekki posmak chemiczny, głebokie odfermemtowanie,1,5 blg. Podczas fermentacji drożdże zachowywały się nie jak S-05. Błyskawicznie wystartowały ale piana była, może z pół centymetra, mizerna, młode piwo jest idealnie klarowne, a po zlaniu na cichą drożdże na dnie, nie tworzą jednolitej warstwy, tylko składają się z mniejszych i większych grudek. Czyli wszytko dokładnie tak jak w dwóch poprzednich przypadkach. Motyla noga... Edytowane 26 Lutego 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) Warka 30- Witbier na cześć Piotra Żyły-króla Holmenkolen 2kg maki pszennej razowej 500g platki owsiane 2kg słod pilzeński Strzegom 15g kolendry 10g curacao skórka z 4 pomaranczy skórka z 1,5 limonki chmiel lubelski szyszki 15g drożdże brewferm blanche Skleikowałem mąke a teraz się właśnie zaciera w 63 stopniach C, 40 min a potem jeszcze drugie tyle w 73 Edytowane 17 Marca 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Witbier fermentuje, a na kuchni kończy się zacierać: Warka31-Robust Porter-16blg Zasyp: pale ale-5kg monachijski-1kg karmelowy ciemny 200-400ebc-200g karmelowy ciemny 400-800ebc-200g caramunich III 140-160ebc-100g czekoladowy ciemny-100g (wszystkie słody strzegom) drożdże safale-04 Zacieranie: 30min-63* 30min-73* Chmielenie: 60min.40g east kent golding 6,7%(granulat) 10min 20g dr.rudi 11,4%(szyszka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Filtracja koszmar, kończe gotowanie, przelewam, na balkon i spać. Dobranoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 A ponieważ chmieliny i osady gorące się nie oddzieliły, musiałem rano zlać wystudzoną brzeczkę z nad osadu, straciłem przy tym ze 2-3 litry, mam tylko nadzieję że skoro tak nieszło przy robocie, to może efekt mi to wynagrodzi, zadaję drożdże i idę z psem na pola, uspokoić się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 32-stout dymiony 1kg monachijski typII 1kg wędzony steinbach 1,5kg pilzneński 0,5kg płatki owsiane 0,2kg czekoladowy ciemny 0,3kg jęczmień palony chmiel, 50g east kent golding drożdże, danstar nottingham Zacieranie: 63C-45 minut 72C-15 minut Właśnie się zaciera. Idę zamieszać. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 33 NZ IPA 15blg 5kg pale ale strzegom 0,32kg karmelowy czerwony strzegom 0,25kg płatki owsiane chmiel Nelson-Sauvin: 25g-60 min. 30g-30 min. 25g-10 min. 20g na cichą Drożdże US-05 Zacieranie 63C-30 min 73C-30 min Chłodzi się na balkonie. Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 warka 33 fermentuje sobie średnio burzliwie,za to zapach roztacza wspaniały ( ach ten Nelson ), pora na warkę 34 a bedzie to: ALT-12blg 2kg monach typ I Strzegom 2kg wiedeń Strzegom Chmiel Spalt-Spalter 50g, Całość zadam od początku gotowania. Drożdże Danstar-Nottingham Zacieranie, 63C-30 min. 73C-30 min 78C wygrzew Warka jest w trakcie pierwszej przerwy, wszystko jeszcze przede mną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Gestośc poczatkową zmieniłem jednak na 13blg. Nie chciało mi się już rozcieńczać, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Warka 33 poszła na cichą z porcją nelsona, zeszła do 4blg. Na razie wszystko w normie, zawsze, dopóki piwo nie trafi w butelki mam lekki niepokój żeby czasem coś się nie zepsuło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Warka 35 NZ IPA-15 blg Pale ale strzegom 5kg karmelowy czerwony strzegom 350g płatki owsiane 250g chmiel Nelson-Sauvin 25g-60 min, 30g-30 min, 25g na 10 min, 20g na cichą Zacieranie zstępujące od 68 stopni C. własnie trwa i jeszcze z pół godziny będzie trwało. Na koniec drożdże: safale us-05. Na razie to tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 A skonczyło sie tak że na aromat dałem 45g chmielu, bo uznałem że nie będzie mi się chciało chmielić na zimno, i oczywiście zapomniałem o gipsie, cóż pamięć juz nie ta po 40... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) postanowiłem zrobić mały remanent w browarze i okazało się ze mam kilo pilzneńskiego, 2 kilo pszenicznego, 70g lubelskiego i gestwe nottinghamów, długo nie myśłałem i dokupiłem kilo płatków ryzowych, będzie Ryżowe: Warka 36-Ryżowe 1kg pilzneńskiego 2kg pszenicznego 1kg płatków ryżowych błyskawicznych chmiel lubelski, jeszcze nie wiem ile dam zobaczymy ile wyjdzie po filtracji, na razie się zaciera w 68 stopniach drożdże danstar nottingham, gestwa z alta. Edytowane 26 Maja 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Tydzien temu w niedzielne popołudnie ( 13.07.13r. ), popełniłem hefe-weizena, warkę 37. Opisuje dopiero teraz, gdyż jednocześnie zacierałem i gipsowałem ściany, więc już nie dałem rady opisywać na bieżąco. Zasyp: 2,1kg-słód pszeniczny 1,9 kg- pilzneński 15g-chmiel lubelski Drożdże wb-06 Zacieranie: 44C- 1 godzina ( połowa słodów ) wsypałem resztę słodów i podgrzałem do 72C, nie zatrzymując się po drodze. Następnie odebrałem część zacieru do dekokcji, Przerwa w 72 stopniach trwała chyba godzinę. Wygrzew w 78C i filtracja. Wysładzałem 3razy po 5 litrów. Fermentacja: 22-23C, dzis rano po 7 dniach zatopiłem balingometr w wiaderku i zmierzyłem 3blg, ( początkowe 12-12,5 blg ), przy okazji okazało się że aromat goździków jest bardzo wyraźny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 (edytowane) dzisiejszy pomiar balingu wykazał 2blg, ależ te wubeki są żarłoczne, nastepnym razem, drugą połowę słodów wrzuce w 72 stopniach, może to coś da, choć nie mam wielkich nadzieji, Te drożdże zżerają wszystko jak leci i chyba nie robi im róznicy, czy to cukry prosta czy złożone. Edytowane 22 Lipca 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Weizen wczoraj rozlałem, zapach i smak wiele obiecują ale nie podniecam się, róznie to bywało. Teraz chodzi mi po głowie polski ale, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Urlop się skonczył, czas odkurzyc warzelnię. Pszeniczne z ostatniej przedwakacyjnej warki wyszło bardzo dobrze, chyba wreszcie znalazłem właściwy sposób na weizena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) I stało się, browar rozpoczyna nowy sezon. Warka 38-polskie ale 12,blg Zasyp: pilzneński 4kg souftlet drożdze s-04 chmiel marynka i lubelski oraz chmiel dziko rosnący zacieranie: 66-68 stopni C 1godzina 78 stopni wygrzew Chmielenie: 25g marynki na 60 min. 25 g marynki na 30 min. 50g lubelski na 10 min a może dam spokój z tym dzikim chmielem na aromat, jakoś mi tak czosnkiem zalatuje Edytowane 18 Września 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Też będe zaczynał jesienne warzenie od Polskiego Ale Inny zasyp i chmiel, ale będzie można porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 chciałem własciwie zamiast marynki użyć iungę na goryczkę, sybillę na smak i lubelski na aromat, ale że była tylko marynka i lubelski w CP więć jest takie chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się