bnp Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Przy ostatniej warce w kociołku wyszła pierwsza wada. Przy zasypie 8,5 kg słodów zapychało mi się górne sito. Nawet pulsacyjne sterowanie pompą nie pomogło. Do tej pory sterownik radził sobie z problemem zapychania sita, które występowało przy przerwie białkowej oraz maltozowej gdzie lepkość brzeczki jest duża. Po rozkręceniu sita okazało się, że jest zabite przez mąkę. Przyczyny upatruje w zbytnim rozdrobnieniu słodu. Ta partia słodu puszczona była przez gniotownik o małej szczelinie i pewnie tu jest problem. Ubiegając problem wczoraj zrobiłem mały test wydajności zacierania w zależności od grubości śruty. Na śrutowniku zrobiłem 2 przemiały 1. Słód zmielony na mąkę 2. Słód zmielony przy odkręceniu 3 pełnych obrotów na Porkiecie odważyłem po 100g i dodałem 400g wody po zacieraniu uzyskałem : 1. ok 16 blg 2. ok 14,5 blg Różnica spora ale nie jest tak tragicznie. W śrucie nr 2 było ok ~2% całych ziaren, ~2%ziaren przełamanych na pół. Następnym razem będę jednak śrutował na Porkiecie na ustawieniu 2,5 obrotu śruby regulacyjnej Trzeba by się przyjrzeć lepiej wpływowi wydajności od gradacji śruty. Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMP Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Oprócz pompy mam dodatkowe ręczne mieszadło - między sitami. Wydajność jest wyższa i można dać więcej słodu. 20 BLG bez problemu uzyskuję. Wolę lżejsze piwa, ale robię mocniejsze i dodaję wody mineralnej - dzięki temu z jednego warzenia jest więcej piwa :-) Na początku trudno jest ruszyć tym mieszadłem. Trzeba delikatnie go rozruszać. Aby była klarowna brzeczka lepiej nie mieszać na jakiś czas przed końcem. Przy okazji pytanie: kiedy dodajesz chmiel? Wyciągasz go przed rozpoczęciem gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 U mnie leci klarowna brzeczka ale nie mieszam wiec nie wiem czy mieszadło cos zmieni Chmiel jak daje do zacierania to dodaje herbatkę z granulatu po przerwie dekstrynujacej bezpośrednio do zacieru. Czasami tez dodaje szyszki. Po wysładzaniu chmiel z młótem idzie do kibelka. Na smak i aromat chmielę normalnie podczas warzenia. jak śrutujesz słód? zauważyłeś zależność przepływu od gradacji śruty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMP Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Mam śrutownik, ale kupuję ześrutowany. Leniwy jestem :-) Ale wielokrotnie czytałem o tym, że im drobniejszy słód tym wydajność większa. (i większe problemy przy filtracji - ale to nas nie dotyczy). W instrukcji worka zaciernego było, że ok. 30% można dać na mąkę. Mieszadło ewidentnie wyciąga mąkę ze słodu, to nawet widać na oko podczas mieszania. Metodą prób i błędów muszę dopiero dojść ile musi być niemieszane, żeby była klarowna. Przy dużej ilości słodu może się zdarzyć, że woda zamiast równomiernie mieszać słód zrobi sobie kanaliki. Można sobie poradzić: 1) tak ustawiając sterownik, żeby pompa pracowała impulsowo np. 5min pracy 30sek przerwy. 2) zamieszać - dokładniej i jest to o tyle przyjemne, że samemu coś przy piwie robisz :-) 3) robić lżejsze warki, więcej wody, tak jak to jest zalecane w oryginale < 15BLG bez wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 ja podaję cykle pompy po kanaście/kilkadziesiat s i było ok ale teraz miałem chyba za wiele mąki. Jeżeli sytuacja się powtórzy to spróbuje z mieszadłem. Jakie masz szczeliny na sicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMP Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Takie drobne romby 1mm2 Po zastanowieniu się, wydaje mi się, że masz rację: będę unikał mąki. Zatkanie górnego sita to jeszcze pół biedy, gorzej by było z dolnym. Mieszadło wydaje mi się dobrym pomysłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Już wszystko jasne Winowajcą był tak jak zakładałem zbyt drobno zmielony słód. Dziś właśnie warzę pilsa i ześrutowałem słód na 2,5 obrotu na porkecie zaciera się idealnie, nawet przy bialkowej nie miałem problemu Cyrkulowana brzeczka jest klarowna jak łza. Morał taki że braumainstery nie lubią mąki tylko co ja zrobię z 50 kg zbyt mocno zmielonej śruty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Wymieszasz z 75 kg śruty o większej gradacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 chyba jednak to nie pomoże, obawiam się ze będę musiał przesiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMP Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 może lepiej zacierać jednotemperaturowo, brzeczka będzie nieco mętna (jak trzeba będzie wyłączyć pompę) ale to po burzliwej osiądzie na dno, można też wyklarować karukiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Już wszystko jasne Winowajcą był tak jak zakładałem zbyt drobno zmielony słód. Dziś właśnie warzę pilsa i ześrutowałem słód na 2,5 obrotu na porkecie zaciera się idealnie, nawet przy bialkowej nie miałem problemu Cyrkulowana brzeczka jest klarowna jak łza. Morał taki że braumainstery nie lubią mąki tylko co ja zrobię z 50 kg zbyt mocno zmielonej śruty Braumaistery lubią tylko klony może nie bardzo u mnie przytkanie sie nie zdarzyło a miele bardzo drobno i często daje większy zasyp niż przewidziany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 może i tak jakie masz oczko na sicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 może i tak jakie masz oczko na sicie ? Jakieś 0,8mm kwadratowe , to jest siatka , dziurka przy dziurce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Kurcze mam mały dylemat czy nie przerabiać kosza. Mówicie że nie macie problemu z maka w śrucie podczas zacierania. Nigdy nie widziałem sklepowego gara i może popełniłem błąd. Z filmów w necie widzę że górne sito leży swobodnie na słodzie. Dobrze widzę ? Czyli odległość od góry kosza jest różna w zależności od ilości słodu ? jeszcze jedno pytanie. Czy podczas pracy pompy sito podnosi się razem ze słodem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Kurcze mam mały dylemat czy nie przerabiać kosza. Mówicie że nie macie problemu z maka w śrucie podczas zacierania. Nigdy nie widziałem sklepowego gara i może popełniłem błąd. Z filmów w necie widzę że górne sito leży swobodnie na słodzie. Dobrze widzę ? Czyli odległość od góry kosza jest różna w zależności od ilości słodu ? jeszcze jedno pytanie. Czy podczas pracy pompy sito podnosi się razem ze słodem ? Tak , górne sito leży na słodzie , od góry ma drugie sito z większymi dziurami , ok 3mm. podobnie na dole .Przez środek kosza idzie pręt z gwintem u góry po zasypaniu , przed włączeniem pompy zabezpieczasz górne sito przed podnoszeniem i jednocześnie uszczelniasz kosz dociskając uszczelkę na dole. Sita nie mają ruchu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Ok już wszystko wiem. Sita robią kanapkę ze słodu. Chyba przerobię swój sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Ok już wszystko wiem. Sita robią kanapkę ze słodu. Chyba przerobię swój sprzęt. Tak . jak wywalam młóto z kosza jest nieźle sprasowane. Filtracja jest bezproblemowa a brzeczka przed końcem zacierania jak kryształ Zachwalam ten gar ale kilka wad ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMP Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 nie miałem problemu z mąką, bo śrutę miałem zawsze grubą :-) Mam coś takiego: http://allegro.pl/kociol-zacierno-warzelny-kadz-zacier-piwo-domowe-i2982677802.html dotąd dawałem maks. ilość słodu, więc właściwie luzu między sitem a słodem nie było czyli mówicie, że jak dam mniej słodu, będzie luz i gorsza filtracja? Akurat w sobotę chcę zrobić lżejsze piwo, mniej słodu, zdam relację jak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 nie miałem problemu z mąką, bo śrutę miałem zawsze grubą :-) Mam coś takiego: http://allegro.pl/ko...2982677802.html dotąd dawałem maks. ilość słodu, więc właściwie luzu między sitem a słodem nie było czyli mówicie, że jak dam mniej słodu, będzie luz i gorsza filtracja? Akurat w sobotę chcę zrobić lżejsze piwo, mniej słodu, zdam relację jak to wygląda u mnie nie ma pojęcia ,, luz '' mniej słodu to sito leży głębiej ale zawsze na słodzie , czy zasyp ma 4kg czy 6,5 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Jakieś 0,8mm kwadratowe , to jest siatka , dziurka przy dziurce. Zawsze powtarzam że najlepsze sita, wkłady filtracyjne obojętnie w jakim systemie nie mogą mieć okrągłych otworów. Młóto idealnie potrafi zatykać otworki. Szczeliny, lub kwadraty jak pisze pepe zapobiegają zapychaniu. Od 60-ciu warek jadę na szczelinowym co prawda system grawitacyjny, ale gniotownik mam ustawiony tak że leci mąka i prawie całe łuski, bo są zwilżane. Do tej pory niezależnie od zasypu nie miałem problemów z filtracją! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Jakieś 0,8mm kwadratowe , to jest siatka , dziurka przy dziurce. Zawsze powtarzam że najlepsze sita, wkłady filtracyjne obojętnie w jakim systemie nie mogą mieć okrągłych otworów. Młóto idealnie potrafi zatykać otworki. Szczeliny, lub kwadraty jak pisze pepe zapobiegają zapychaniu. Od 60-ciu warek jadę na szczelinowym co prawda system grawitacyjny, ale gniotownik mam ustawiony tak że leci mąka i prawie całe łuski, bo są zwilżane. Do tej pory niezależnie od zasypu nie miałem problemów z filtracją! coś w tym jest jak jeszcze filtrowałem w wiadrze z dziurami , nawierciłem dziur jak głupi i filtracja beznadzieja dopiero jak naciąłem szczeliny cieniutką tarczą poprawa była na prawdę duża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Racyja Panowie. problemem z zapychaniem się sita przy drobno zmielonym słodzie jest sito. Zbyt małe otwory. Po ostatniej modyfikacji już wiem że to jet to na 100 %. Teraz poszukam innej blach perforowanej i będzie można jechać z mąką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Powoli (bardziej nawet niż powoli) ruszam z budową klona b. i jak zwykle pojawiają się pytania: 1. Jaki jest optymalny tryb pracy pompy? Praca ciągła czy pulsacyjna, a jeżeli pulsacyjna to z w jakim cyklu czasowym? 2. Czy popma pracuje tylko wtedy gdy włączona jest grzałka podczas zacierania lub chłodnica przy chłodzeniu czy też stale (także podczas przerw i gotowania)? 3. Czy przeróbka kosza na ruchome górne sito jest niezbędna czy można zostawićstałą jego objętość, jak to było w pierwotnym projekcie (to do bnp)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 ad 1 To i to. Ja mam rozwiązane to tak w swoim sterowniku, że mam do dyspozycji pracę ciągłą lub pulsacyjną z możliwością regulacji czasu pracy oraz z możliwością regulacji czasu martwego. Np mogę sobie nastawić 10 s pracy 5 s przerwy lub 7 s pracy 30 s przerwy ad 2 Jak będzie sobie robił sterownik to zrób osobne niezależne wyjście na pompę , ja tak mam. I tak właśnie to działa. jeżeli chcesz by pompa była sprzężona z grzałka to podpinasz ja pod gniazdo grzałki i sprawa załatwiona. U mnie pompa chodzi cały czas ale podczas gotowania ja odłączam. Przy chłodzeniu jak najbardziej. nawet Musisz dać drugą na wylewie wtedy robi ci się wirpool super sprawa ( zobacz moje foto ) Ad 3 Jeżeli planujesz tylko i wyłącznie warki na poziomie 440 l to możesz zostawić w pierwotnej formie. Ja przerobiłem i mogę warzyć mniejsze ilości ok 25 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. lech.zywiec Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Nie będę tworzył nowego tematu, mam nadzieję że Kolega bnp się nie pogniewa. W końcu to dzięki Niemu i Jego bezinteresowniej pomocy mogę się cieszyć tym cackiem . Kociołek właśnie się myje, mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu go rozdziewiczę . CZEJEN, kruszwik, Kamilo i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się