lgorek Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Gdy fermentacja już trwa używam tylko spławika Przecież to nie ma znaczenia czym mierzysz. Wskazanie jest wskazanie. Robisz FFT. Mierzysz refraktometrem. Tyle samo ma mieć piwo na końcu fermentacji. Ma więcej znaczy, że się nie skończyła. Ile łatwiej zbić pomirar jedną kroplą. Musisz wiedzieć że spławik mierzy zawartość cukru czyli gęstość cieczy, natomiast refraktometr załamanie światła. Jak nie ma alkoholu w mierzonej cieczy wszystko jest dobrze. Jak już mamy alkohol, to refraktometr przekłamuje wynik. Należy wtedy użyć ProMash lub coś innego aby wyliczył poprawny wynik. Dlatego wole sprawdzić raz a dobrze spławikiem. Refraktometrem można sprawdzić do porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Jak już mamy alkohol, to refraktometr przekłamuje wynik. Wynik tak, ale po co mi on? FFT ma mieć takie samo wskazanie jak to w piwie po fermentacji. Nie powiesz, że spławikiem to łatwiej zmierzyć, a już na pewno nie dokładniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Musisz wiedzieć że spławik mierzy zawartość cukru czyli gęstość cieczy zdanie jest prawdziwe tylko w drugiej części wole sprawdzić raz a dobrze spławikiem raz to może tak, ale z tym dobrze to już chyba sprawa dość dyskusyjna? Na wskazanie spławika ma też wpływ alkohol. Może mniejszy niż przy refraktometrze, ale nie aż taki pomijalny. Na pewno 3 blg w piwie 10-12 to nie to samo 3blg co w piwie np. 16 lub 20blg. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Ja kupiłem ten http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=1456135 i błagam, Pozwólcie mi żyć w przekoniu, że jest po prostu 3x lepszy od tych z Waszych postów http://www.piwo.org/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/tongue.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Też go zamówiłem - były tańsze, ale to był najtańszy z ofert sprawdzonych sprzedawców. Płatność w dolarach wyszła mnie trochę lepiej niż w euro. I jak pomiary? Porównywałeś do tradycyjnego balingometra? Jak odczyt ze skali i stopień zadowolenia? Odpowiem, bo sprzęt z Aliexpress dotarł (w 2 tygodnie). Wygląda solidnie, na wodzie pokazuje bardzo czytelnie 0 brix. Póki co polecam: http://www.aliexpress.com/item/Hand-Held-Fruit-Juice-Wine-Sugar-Test-Brix-Wort-Refractometer-W-ATC-0-32-51658/32356985690.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Do mnie jedzie z ebaya, będzie za tydzień. Odczuwam podniecenie W ogóle to niezła cena - niecałe 74 PLN, przesyłka gratis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) Do mnie przyszedł szybciutko Już mam - pierwszy pomiar i mocne zdziwienie Robiłem Belgian Golden Strong Ale'a - Blg początkowe 20,5. Teraz, po około 2 tygodniach, pomiar refraktometrem i wskazuje 9 Brix. Po korekcie wychodzi, że piwo zeszło do ok. 2,5 Blg?! Możliwe, że aż tak mocno odfermentowało? Spodziewałem się trochę wyższego wyniku... Refraktometr skalibrowany (na wodzie pokazuje 0). Próbka odgazowana, fermentacja raczej zakończona (oj, ta była bardzo burzliwa - w zasadzie to trwała ze 4-5 dni ). Jedyna rzecz, której nie wyliczyłem, to korekta temperatury - mierzona próbka miała 27C. Natomiast refraktometr ma ATC, więc zakładam, że to nie jest problem (do bodajże 38C). Edytowane 25 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 nie wyliczyłem, to korekta temperatury - mierzona próbka miała 27C dla tej temperatury nie trzeba liczyć korekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) nie wyliczyłem, to korekta temperatury - mierzona próbka miała 27C dla tej temperatury nie trzeba liczyć korekty. Oczywiście Edytowałem post, bo z kontekstu nie wynikało, że mam świadomość, iż refraktometr ma ATC. Zagadka nadal niestety nie rozwiązana. Jeszcze raz: gęstość początkowa: 20,5 Blg = 21,3 Brix ? gęstość końcowa (spławik): 3,5 Blg gęstość końcowa (wskazanie refraktometru): 9 Brix gęstość końcowa (refraktometr - po korekcji): 2,2 Blg ? (przeliczane w arkuszu PPPP ver 2_3) Coś tu ewidentnie nie gra... bo jeżeli spławik w gotowym piwie, które ma 8-9% alkoholu, pokazuje 3,5 Blg, to ten pomiar jest dodatkowo zaniżony - w rzeczywistości przy takim ABW gęstość końcowa byłaby w granicach 5Blg. Refraktometr natomiast wskazuje (po przeliczeniu), że piwo ma 2,2 Blg. Co jest wobec tego bliższe prawdy? Edytowane 25 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Nie znam odpowiedzi, ale żeby było jeszcze ciekawiej to mój BS liczy, że Ci zostało 1,2blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Moim zdaniem jeśli spławik pokazuje 3,5°Blg to refraktometr powinien wskazać po korekcie 3,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_M Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Moim zdaniem to źle ustawiony współczynnik korekcji brzeczki, ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) Nie znam odpowiedzi, ale żeby było jeszcze ciekawiej to mój BS liczy, że Ci zostało 1,2blg O.o Moim zdaniem jeśli spławik pokazuje 3,5°Blg to refraktometr powinien wskazać po korekcie 3,5°Blg. Świetnie, moim zdaniem ni cholery. Pamiętaj że spławik przekłamuje wynik, ponieważ w piwie masz alkohol, którego gęstość jest nieco niższa niż gęstość wody. Powinien więc pokazać mniej, niż jest w rzeczywistości... Moim zdaniem to źle ustawiony współczynnik korekcji brzeczki, ale mogę się mylić. Nie ma to większego znaczenia - sprawdzałem współczynnik w zakresie od 1.00 do 1.06 i wynik różnił się bardzo nieznacznie. Większość kalkulatorów przyjmuje uśredniony współczynnik o wartości 1.04. I właśnie przy takim współczynniku podawałem wyniki w moich postach. Jakieś inne pomysły? Edytowane 26 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 No to będziemy się spierać i dzielić na tych, którzy uważają, że współczynnik ma znaczenie (zazwyczaj os 0,9 - 1,1) i na tych, dla których to bujda na resorach. Dyskusja a raczej spór nie do rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) No to będziemy się spierać i dzielić na tych, którzy uważają, że współczynnik ma znaczenie (zazwyczaj os 0,9 - 1,1) i na tych, dla których to bujda na resorach. Dyskusja a raczej spór nie do rozwiązania. Zaraz, wróć Nie twierdzę, że to bujda - chodzi mi o to, że: 1. Czytałem trochę materiałów w necie na ten temat (głównie fora zagraniczne) i często przewijały się wypowiedzi, że ten współczynnik zwykle reguluje się w zakresie od 1.02 do 1.06, więc można przyjąć średnią 1.04 - w większości kalkulatorów taki jest ustawiony domyślnie. 2. Idąc powyższym tropem próbowałem w kalkulatorze wpisywać różne wartości dla tego współczynnika, jednak w żadnym wypadku wynik końcowy nie pasował do spławika. Teraz dodatkowo jeszcze sprawdziłem to, co piszesz - regulacja w zakresie od 0,9 do 1,1 daje mi wynik końcowego Blg od 1,4 do 2,4 - więc de facto ta różnica nie jest jakaś ogromna. Nie jest to aż tak znaczące. A spławik pokazuje 3,5 Blg, które jest dodatkowo zaniżone, ponieważ powtarzam - spławik przekłamuje z powodu alkoholu zawartego w piwie. PS. To, co napisałeś, sugeruje trochę, że powinienem tak manewrować tym współczynnikiem, żeby mi się zgodził wynik... a przecież to nie o to chodzi. Chcemy mieć szybki i w miarę dokładny pomiar - dokładniejszy, niż spławikiem. Edytowane 26 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Chcemy mieć szybki i w miarę dokładny pomiar - dokładniejszy, niż spławikiem. co do dokładności to po prostu skalibruj oba przyrządy, a sam zauważysz co i jak Ci pokazuje. Oczywiście nie chodzi tylko o ustawienie wskazania "0", ale o dokładniejsze skalowanie dla kilku wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Oczywiście nie chodzi tylko o ustawienie wskazania "0", ale o dokładniejsze skalowanie dla kilku wartości. Tak zrobię - sprawdzę refraktometr na wodzie z cukrem... natomiast wiem, że coś z tym spławikiem mam chyba nie tak, ponieważ w APA pokazał mi, że piwo zeszło z 12,5 Blg tylko do 5,5 - nie jest możliwe, aby tak było naprawdę. Piwo na pewno nie jest aż tak treściwe, nie smakuje tak. Organoleptycznie oceniam je na 2,5 - 3 Blg. Z drugiej strony mam jednak tego Belgian Golden Strong Ale - nie wiem czy istnieje chociażby cień szansy, aby Fermentis Abbaye odfermentowały piwo z 20,5 do 2,5 Blg - nie sądzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Kilka lat temu piwowarzy domowi tylko spławika i nie było takich problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 aby Fermentis Abbaye odfermentowały piwo z 20,5 do 2,5 Blg - nie sądzę. ja sądzę IMO, zależy ile cukru dosypałeś do tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) IMO, zależy ile cukru dosypałeś do tego piwa 0,4 kg cukru kandyzowanego białego (który chyba też coś tam zwykle po sobie zostawia?) + zasyp 5,9kg (w tym 0,4kg karmeli). Organoleptycznie, przy rozlewie, wydaje się, że coś tam ciała to piwko ma... bardziej oceniałbym na jakieś 5, a nie 2,5 Blg końcowe Edytowane 27 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Hej, zastanawiam się, który z dwóch refraktometrów zakupić: http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-Hand-held-S-G-1-000-1-130-Wine-wort-beer-brewing-Refractometer-0/558371070.html http://www.aliexpress.com/item/hand-held-RSG-100ATC-Black-Brix-Beer-Sugar-Wine-Wort-Wine-milk-0-32-Refractometer-Tools/32234618190.html Pierwszy stważa pozory lepszego wykonania. Drugi chyba był szeroko zakupowany z ebaya jak to widzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 stważa pozory IMHO, tylko stwarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Ja bym kupił ten tańszy, to jest to samo tylko w innym malowaniu. A poza tym do tego tańszego jest ładne pudełko plastikowe do przechowywania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Też mi właśnie w tej chwili wjechał ten tańszy. Plastik na pudełku to chin... badziew, ale myślę że zamkniecie trochę otwarć wytrzyma i na pewno jest on bezpieczniejszy w pudełku niż w woreczku. Co do wykonania refractometru, a to jest chyba istotnie nie mam uwag. Wieczorem robię testy lecz tylko na wodzie, bo za ciepło było ostatnio by coś bulgało w fermetatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Aha, dzięki za info. Andrzej.b brałeś z aliexpressu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się