nofx1 Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 (edytowane) Witam, Dzisiaj przyszedł do mnie refraktometr z tej oto aukcji: http://www.aliexpress.com/snapshot/6885376086.html?orderId=690707627109 Jako, że narzeczona ma w pracy dostęp do wagi analitycznej (dokładność do 4 miejsc po przecinku) przygotowała mi testowe roztwory wody z cukrem. Przeprowadziłem szybki test na cieczach w temperaturze pokojowej: roztwór 5% - refraktometr wskazał idealnie 5 brix roztwór 10% - refraktometr wskazał idealnie 10 brix roztwór 20% - refraktometr wskazał 18,9 brix roztwór 30% - refraktometr wskazał 27 brix dodam tylko, że przy wodzie pomiar wynosił idealnie 0 Jak widać przy większych stężeniach pomiary są nieprecyzyjne. Na dniach postaram się zrobić jeszcze testy przy temperaturach granicznych dla korekcji ATC (10 i 30 stopni) Edytowane 24 Września 2015 przez nofx1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 A co na to cukromierz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nofx1 Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Niestety próby mają po 100ml więc nie da rady sprawdzić spławika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Niestety próby mają po 100ml więc nie da rady sprawdzić spławika. A przy rozcieńczeniu z wodą 1:1? Wtedy miałbyś o połowę mniej brix ale większe próbki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nofx1 Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 W sumie nie wpadłem na to. Zrobie test spławika po całym sprawdzeniu refraktometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Witam, Dzisiaj przyszedł do mnie refraktometr z tej oto aukcji: http://www.aliexpress.com/snapshot/6885376086.html?orderId=690707627109 Jako, że narzeczona ma w pracy dostęp do wagi analitycznej (dokładność do 4 miejsc po przecinku) przygotowała mi testowe roztwory wody z cukrem. Przeprowadziłem szybki test na cieczach w temperaturze pokojowej: roztwór 5% - refraktometr wskazał idealnie 5 brix roztwór 10% - refraktometr wskazał idealnie 10 brix roztwór 20% - refraktometr wskazał 18,9 brix roztwór 30% - refraktometr wskazał 23 brix dodam tylko, że przy wodzie pomiar wynosił idealnie 0 Jak widać przy większych stężeniach pomiary są nieprecyzyjne. Na dniach postaram się zrobić jeszcze testy przy temperaturach granicznych dla korekcji ATC (10 i 30 stopni) Wychodzi na to że risów nie powarzysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 A ja tak "głupio" zapytam, jak przygotowywałeś roztwory, ile cukru, ile wody... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Niestety próby mają po 100ml więc nie da rady sprawdzić spławika. Fiolka spławika (fi 25mm) ma nie więcej niż 100ml więc nie rozumiem porównania do prymitywnej metody zwykłym cukromierzem. Nie ma porównania z innym przyrządem więc pomiar jest niewiarygodny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nofx1 Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) Odmierzałem ilość cukru i dopełniałem do 100ml. Kolego GB nie wiem jakie mam fi fiolki spławika, ale sprawdziłem, że mam za małe ilości. Przy wartości 30% jest błąd, urządzenie wskazuje mi 27% a nie 23%. Już to poprawiłem. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak korygować wynik przy większych stężeniach. Edytowane 24 Września 2015 przez nofx1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Odmierzałem ilość cukru i dopełniałem do 100ml. Proponowałbym dopełnianie do 100g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 roztwór 5% - refraktometr wskazał idealnie 5 brix roztwór 10% - refraktometr wskazał idealnie 10 brix roztwór 20% - refraktometr wskazał 18,9 brix roztwór 30% - refraktometr wskazał 27 brix Jeżeli zakładać, że roztwory powstały poprzez odmierzenie 100ml wody(gram) i dorzucenie odpowiedniej gramatury cukru to wychodzą wartości teoretyczne kolejno 4,8; 9,1; 16,7; 23,1. Wydaje mi się, że rodzaj użytego cukru może mieć tu znaczenie. Nie bez przyczyny do refermentacji stosuje sie inne ilości glukozy i cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nofx1 Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Odmierzałem wagowo cukier i uzupełniałem do 100ml. Można więc powiedzieć, że miałem wymierzoną ilość cukru wagowo. Pytanie czy refraktometr podaje tą wartość objętowościowo czy wagowo? Nie znam się na tym za bardzo więc podpowiedzcie jak przygotować próbę tak żeby wiarygodnie sprawdziła refraktometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Odmierzałem wagowo cukier i uzupełniałem do 100ml. Można więc powiedzieć, że miałem wymierzoną ilość cukru wagowo. Pytanie czy refraktometr podaje tą wartość objętowościowo czy wagowo? Nie znam się na tym za bardzo więc podpowiedzcie jak przygotować próbę tak żeby wiarygodnie sprawdziła refraktometr. Definicja brix odnosi się do wagi cukru w zadanej wadze roztworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) 30g cukru w 100ml roztworu to 26,8 brix, więc wszystko w porządku ;-) 30 brix to 33,86g cukru w 100ml roztworu. Edytowane 24 Września 2015 przez HomoChemicus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 30g cukru w 100ml roztworu to 26,7 brix, więc wszystko w porządku ;-) Można wiedzieć jak wyliczałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nofx1 Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 30g cukru w 100ml roztworu to 26,7 brix, więc wszystko w porządku ;-) No to uspokoiłeś mnie Jakim wzorem to liczysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) 30g cukru zajmuje w roztworze 18ml, 100ml - 18ml = 82ml wody, czyli 82g. Łączna masa to 112g. Więc liczymy (30g/112g)*100%= 26,8% (brix). Edytowane 24 Września 2015 przez HomoChemicus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Inne pomiary wyglądają też w miarę okej. Dostałeś ten refraktometr z jakimś pudełkiem? Albo inne jakieś super gadżety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nofx1 Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 W opisie było napisane, że to jest OEM (czyli bez opakowania). W zestawie poza samym urządzeniem była pipetka, ściereczka, śrubokręt do skalowania (co ciekawe był już wyskalowany) i chińska instrukcja. Nie zależało mi na pudełku i dzięki temu całość wyniosła mnie dokładnie 69,77zł. Co ważne skala jest bardzo czytelna. Zakładając, że pomiary były faktycznie prawidłowe, polecam z czystym sumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Aż z ciekawości zrobiłem eksperyment z roztworami 10%, 15%, 20% i 30% cukru w wodzie. Wyniki eksperymentu na zdjęciach: 10%: 15%: 20%: i 30% (Niestety słabo widać ale jest 30,2Brix) Co ciekawe, testy na areometrze wzorcowym pokrywały się mniej-więcej z wynikiem z refraktometru ale testy ze spławikiem z biowinu już wypadły gorzej. Przy 10 brix na biowinie pokazało 10 BLG, przy 15 brix pokazało 15 BLG ale przy 20 brix pokazało ~22BLG. Wg mnie powyżej 15BLG nie można już brać serio wyników z biowinowskiego areometru. Myślę, że to rozwieje wątpliwości związane z dokładnością refraktometrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Myślę, że to rozwieje wątpliwości związane z dokładnością refraktometrów. Nie rozwieje, bo refraktometr refraktometrowi nie jest równy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Jednostka skali Ballinga (blg) nie jest równaznaczna ze skalą brix. Poniżej masz wyliczone porównanie jak ma to wyglądać poprawnie. 5,0°Blg = 5,2°brix 10,0°Blg = 10,4°brix 15,0°Blg = 15,6°brix 20,0°Blg = 20,8°brix 25,0°Blg = 26,0°brix 30,0°Blg = 31,2°brix 35,0°Blg = 36,4°brix Edytowane 29 Września 2015 przez lgorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nofx1 Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Aż z ciekawości zrobiłem eksperyment z roztworami 10%, 15%, 20% i 30% cukru w wodzie. Wyniki eksperymentu na zdjęciach: 10%: IMG_20150928_221106.jpg 15%: IMG_20150928_220957.jpg 20%: IMG_20150928_220649.jpg i 30% (Niestety słabo widać ale jest 30,2Brix) IMG_20150928_220503.jpg IMG_20150928_220522.jpg Co ciekawe, testy na areometrze wzorcowym pokrywały się mniej-więcej z wynikiem z refraktometru ale testy ze spławikiem z biowinu już wypadły gorzej. Przy 10 brix na biowinie pokazało 10 BLG, przy 15 brix pokazało 15 BLG ale przy 20 brix pokazało ~22BLG. Wg mnie powyżej 15BLG nie można już brać serio wyników z biowinowskiego areometru. Myślę, że to rozwieje wątpliwości związane z dokładnością refraktometrów. Kolego, a w jaki sposób przygotowywałeś roztwory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Jednostka skali Ballinga (blg) nie jest równaznaczna ze skalą brix. Poniżej masz wyliczone porównanie jak ma to wyglądać poprawnie. 5,0°Blg = 5,2°brix 10,0°Blg = 10,4°brix 15,0°Blg = 15,6°brix 20,0°Blg = 20,8°brix 25,0°Blg = 26,0°brix 30,0°Blg = 31,2°brix 35,0°Blg = 36,4°brix A możesz przytoczyć jakąś literaturę na temat przelicznika 1,04 zastosowanego przez Ciebie? I dlaczego wartość brix ma być dzielona przez ten przelicznik a nie mnożona? I jakbyś doczytał badanie przeprowadziłem na roztworze cukru a nie na brzeczce (w której wyniki refraktometu i areometru są u mnie identyczne) Ja wiem, że skala Brix to zawartość procentowa sacharozy w roztworze o temperaturze 20°C, skala Ballinga to zawartość procentowa cukru w roztworze o temperaturze 20°C Jeśli refraktometr mierzyłby tylko sacharozę to do celów piwowarskich by się zwyczajnie nie nadawał. Współczynnik załamania światła dla prostych cukrów jak maltoza, glukoza, sacharoza, dekstroza, laktoza jest prawie taki sam więc nie wiem po jaką cholerę jakiś przelicznik. Druga rzecz to według tego co napisałeś wartość BLG na areometrze biowinu powinna wyjść ~19°Blg a nie ~22°Blg przy 20 brixach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Aż z ciekawości zrobiłem eksperyment z roztworami 10%, 15%, 20% i 30% cukru w wodzie. Wyniki eksperymentu na zdjęciach: 10%: IMG_20150928_221106.jpg 15%: IMG_20150928_220957.jpg 20%: IMG_20150928_220649.jpg i 30% (Niestety słabo widać ale jest 30,2Brix) IMG_20150928_220503.jpg IMG_20150928_220522.jpg Co ciekawe, testy na areometrze wzorcowym pokrywały się mniej-więcej z wynikiem z refraktometru ale testy ze spławikiem z biowinu już wypadły gorzej. Przy 10 brix na biowinie pokazało 10 BLG, przy 15 brix pokazało 15 BLG ale przy 20 brix pokazało ~22BLG. Wg mnie powyżej 15BLG nie można już brać serio wyników z biowinowskiego areometru. Myślę, że to rozwieje wątpliwości związane z dokładnością refraktometrów. Kolego, a w jaki sposób przygotowywałeś roztwory? Naszykowałem 4 zlewki (szklanki) nasypałem do nich odpowiednio: 15g, 22,5g, 30g, i 45g cukru, uzupełniłem wszystko wodą destylowaną (demineralizowaną) do 150g, wszystko odmierzane z podziałką 0,01g przy klasie dokładności II. Po wymieszaniu cukru sprawdziłem temperaturę roztworów (20,8°C) i pobierałem łyżeczką próbkę do refraktometru a resztę przelewałem do cylindra w którym mierzyłem za pomocą areometru firmy EXATHERM s.r.o. (wzorzec) i areometrem biowinu. Edytowane 29 Września 2015 przez Malinowy Jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się