dziedzicpruski Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 susząc gruszki,przez przypadek uległy karmelizacji,to znaczy cukier zawarty w nich się skarmelizowałsą ciemne,jak przypalony cukier,mają wyraźny smak jakby cynamonu (korzenny),no i tak,do jedzenia to średnio ( w większych ilościach),więc pomyślałem,że do piwa by się nadały,pewnie nikt nie robił czegoś takiego,ale cukier karmelizowany już tak,no i czy jest szansa ,że ten smak cynamonowo-korzenny przejdzie w piwo,mam tego pewnie z 15 gruszek,pewnie dam wszystko,ile cukru w tym może być nie mam pojęcia,ale są bardzo słodkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Moi znajomi dużo robili na owocach, a mój dobry przyjaciel-właśnie z Radymna, ma w planie różne ciekawostki. Zrobisz coś pod perry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 ale chyba jakieś mocniejsze rzeczy,bo piw mało jest z suszonymi owocami ? ,to co jest w planie raczej nie będzie mieć smaku gruszek(choć chciałbym),te gruszki nie smakują jak gruszki , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 15 gruszek,pewnie dam wszystko,ile cukru w tym może być nie mam pojęcia,ale są bardzo słodkie. Gruszki zawierają mniej cukrów chyba od większości owoców, słodki smak wynika z bardzo małej zawartości kwasów, w innych owocach kwasy redukują słodkość w smaku. W trakcie suszenia owoców stężenie cukrów wzrasta, a ustalenie ich zawartości jest możliwe po ich wypłukaniu i sprawdzeniu gęstości płynu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 no ładnie,a ja myślałem zawsze,że gruszki to te z najsłodszych,wrzucę wszystkie jakie mam ,nie chce mi się bawić w wypłukiwanie i pomiary, tylko jest pytanie,czy dać je rozdrobnione do zacierania,czy gotowania tylko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 ale chyba jakieś mocniejsze rzeczy,bo piw mało jest z suszonymi owocami ? ,to co jest w planie raczej nie będzie mieć smaku gruszek(choć chciałbym),te gruszki nie smakują jak gruszki , Dawno temu nasz kolega Andy05 robił malineiros i dereneiros, może nie eksperymentował z suszem-albo się nie przyznał, ale z owocami na stówę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) pytanie,czy dać je rozdrobnione do zacierania,czy gotowania tylko ? Ja bym dał do fermentacji, zresztą większość receptur owocowych, jakie widziałem, podawały taką wersję. Jakiś czas temu robiłem żurawinowe - owoce krótko zagotowałem i taką pół-papkę dodałem na cichą. Suszone (zwłaszcza gruszki) rozdrobniłbym przed takim zagotowaniem. Na forum ktoś eksperymentował ze śliwkami suszonymi, o ile pamiętam w grę wchodzą ilości owoców tak pow. 0,5kg. Ciekawy jestem efektów. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez Bączek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 fermentacja odpada,zraziłem się robiąc taki zabieg z aronią(wyszło paskudztwo nie do wypicia),skłaniam się z zadaniem do zacierania,przynajmniej kolor wyjdzie,nie wiem czy aromat jakikolwiek zostanie,oby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Kilka uwag Wiktora nt. dodawania owoców, może się przyda: http://www.piwo.org/topic/4000-piwa-owocowe/page__st__60?do=findComment&comment=83256 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się