TOM_TOM Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 Poszukuję informacji jak skorygować pomiar refraktometrem powyżej 20°Blg (a dokładnie 21,2°Blg), w tej chwili wskazuje 15,6°Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 Jak kupiłeś nowy refraktometr, to w nim jest instrukcja jak go wyskalować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 (edited) @wena - bezcenna pomoc :-) @TOM_TOM, Chodzi Ci o pomiar fermentującej brzeczki której początkowe BLG wynosiło 21,2 a teraz refraktometr wskazuje 15,6 BRIX ? Ten kalkulator powinien Ci wystarczyć: http://onebeer.net/refractometer.shtml Na szybko mi wyszło dla tych warunków: FG 1,043325647 czyli 10,8 BLG Edited January 9, 2013 by MACIEJGACKOWSKI Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 albo tu Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 http://seanterrill.com/2012/01/06/refractometer-calculator Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOM_TOM Posted January 10, 2013 Author Share Posted January 10, 2013 (edited) Mam od nowości ok. 2 letni refraktometr: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=1456135 Niestety poza informacja o kalibracji nie ma żadnej informacji o przeliczaniu wartości końcowej. Tak początkowe BLG wynosiło 21,2 w tej chwili jest już (albo włąściwie dopiero) 15,6. Toolkit piwowara 1.8 jest tylko do wartości 20°Blg, albo coś przeoczyłem.... Oba programy są tym czego szukałem, dzięki za pomoc. Z tym że jest jeden problem wyniki różnią się i to dość znacząco. Onebeer: 1.043325647 SeanTerril 1.0568 Czym to może być spowodowane? Który jest prowidłowy? Edited January 10, 2013 by TOM_TOM Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted January 10, 2013 Share Posted January 10, 2013 a potrzebna jest ci korekta odczytu większego niż 20 stopni??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted January 10, 2013 Share Posted January 10, 2013 No tak, TOM_TOMa zrozumiałem - że chodzi o korektę dla odczytu 15,6 Brix przy wartości poczatkowej 21,2. Sam się teraz nad tym zastanowiłem bo używam refraktometru od niedawna ale głownie interesowało mnie to czy BRIX w trakcie fermentacji spada i w jakim tempie. Ale po krótkich studiach okazło się że formuła przeliczania jest różna i żeby dobrze przeliczyć BRIX na BLG to trzeba się napocić. Na końcu oczywiście pozostaje pytanie po co ? Chyba zejdę zaraz do piwnicy i zrobie pomiary refraktomwetrem i spławikiem żeby mieć porównanie a może już ktoś tak robił ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted January 10, 2013 Share Posted January 10, 2013 odczyt z pomiaru brzeczki na początku fermentacji nie wymaga korekty - w tym przypadku alkohol nie fałszuje danych - korekta jest potrzebna podczas końcowego odczytu, gdzie jest sporo alkoholu; tylko aby na końcu było ponad 20°Blg to musi byc naprawdę mocne piwo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOM_TOM Posted January 10, 2013 Author Share Posted January 10, 2013 (edited) a potrzebna jest ci korekta odczytu większego niż 20 stopni??? Ale czy do korekry wartości końcowej nie jest potrzebna wartość początkowa? Patrząc na tabelę umieszczoną w Tolkicie Piwowara 1.8, nie da się wyznaczyć korekty końcowej bez znania wartości początkowej,... dobrze myślę? Edited January 10, 2013 by TOM_TOM Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted January 10, 2013 Share Posted January 10, 2013 (edited) odczyt z pomiaru brzeczki na początku fermentacji nie wymaga korekty - w tym przypadku alkohol nie fałszuje danych - korekta jest potrzebna podczas końcowego odczytu, gdzie jest sporo alkoholu; tylko aby na końcu było ponad 20°Blg to musi byc naprawdę mocne piwo... A jakie jest źródło Twojej formuły do przeliczania ? W prawym górnym rogu excela w toolkicie znalazłem tabelkę "obliczenia" jak wprowadziłem dane TOM_TOMa to otrzymałem FG 1.0469 czyli 11,7 BLG Edited January 10, 2013 by MACIEJGACKOWSKI Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOM_TOM Posted January 10, 2013 Author Share Posted January 10, 2013 (edited) W tym właśnie rzecz. Dotychczas (w trakcie 2-letnigo korzystania z refraktometru, do korekty używałem tabeli z tolkita. Ponieważ zawiera ona wartość początkową Blg tylko do 20, stąd byo moje pytanie: jak wyliczyć. A obliczając w dwóch (podanych wyżej) programach + w tymże arkuszu wynik wyszedł za każdm razem inny. Stąd moje pytanie,który i dlaczego jest prawidłowy? Edited January 10, 2013 by TOM_TOM Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted January 10, 2013 Share Posted January 10, 2013 Ciekawe dla mnie jest tylko to czy koniecznie trzeba przeliczć cokolwiek. No bo skoro refraktometr pokazuje załamanie światła na cukrze zawartym w roztowrze to mamy rzetelną informację ile go tam jest. Dodatkowo refraktometry w BRIX są skalowane dla glukozy rozpuszczonej w wodzie i z punktu widzenia fizyki brzeczka nie wiele odbiega od takiego roztworu. Ponieważ interesuje nas jeszcze taki parametr jak ilość alkoholu to znając ubytek cukru ( BRIX początkowe - BRIX końcowe ) na pewno można to wyliczyć z dobrym przybliżeniem - choć jeszcze nie wiem dokładnie jak. Natomiast sama gęstość ( FG-OG, Plato, czy BLG ) to dla piwowara pomiar pośredni i mało potrzebny - chyba, że chcemy wiedzieć ile waży nasze piwo ;-). Przeliczając BRIX na BLG po to żeby wyliczyć z tego ABV to multiplikowanie błedów na każdym z obliczeń. Wiem TOM_TOM że nie pomagam w tym momencie, ale może któryś z bardziej światłych by się na ten temat wypowiedział, bo w innym poście widziałem że refraktometr staje się coraz bardziej popularnym narzędziem pomiarowym w naszych browarach . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted January 10, 2013 Share Posted January 10, 2013 No i dlatego na koniec pomiar spławikiem - rzecz nieoceniona i prosta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted January 10, 2013 Share Posted January 10, 2013 a potrzebna jest ci korekta odczytu większego niż 20 stopni??? Ale czy do korekry wartości końcowej nie jest potrzebna wartość początkowa? Patrząc na tabelę umieszczoną w Tolkicie Piwowara 1.8, nie da się wyznaczyć korekty końcowej bez znania wartości początkowej,... dobrze myślę? wartość początkowa (OG) nie jest poddawana korekcie, czyli odczyt z refraktometru jest ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOM_TOM Posted January 10, 2013 Author Share Posted January 10, 2013 (edited) wartość początkowa (OG) nie jest poddawana korekcie, czyli odczyt z refraktometru jest ok Coś mi się wydaje, że połączyłeś w jedno, moje dwa niezależne pytania. 1. Pytanie było jak wyznaczyć korektę aktulalnego blg (z początkowego 21,2)? I tu miałem na myśli znany nam wszystkim arkusz excel gdzie tabela korekcyjna zawiera korektę tylko dla watrości początkowych poniżej lub równych 20Blg. Zdaję sobie sprawę z tego, że wartość początkowa jest ok (nie poddawana korekcie), ale z tego co zauważyłem aby poddać korekcie wartość końcową trzeba ją wziąc pod uwagę, (tak jak to jest w ww. arkuszu) tak (aktualne/końcowe wskazanie 15,6 po korekcie jest inne dla wartości początkowej 21,2 a inne dla np. 19)? Oczywiście z prawej strony jest formuła do której można wstawić własne wartości (również 21,2Blg), jak to zrobił MACIEGACKOWSKI, ale przy okazji inni podesłali linka do stron z "konkurencyjnymi" kalkulatorami. Sprawdziłem wszystkie trzy kalkulatory i narodziło się kolejne pytanie: 2. Który wynik jest prawidłowy i dlaczego: Onebeer: 1.043325647 SeanTerril 1.0568 Tolkit Piwwara 1.0469? Edited January 10, 2013 by TOM_TOM Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted January 10, 2013 Share Posted January 10, 2013 no tak, co nagle.... otóż tak, w prawym górnym roku arkusza znajduje sie tabelka do której można podstawić wartości spoza tabelki (jak również uzyskać bardziej dokładne - w tabeli są zaokrąglone wyniki) - to Ad1 Ad2. - w tworzeniu tabelki korzystałem z 3 źródeł - na pewno jednym z nich był onebeer.net - sprawdziłem przed chwilą i wyniki są takie same pomiędzy arkuszem a onebeer dla OG=21.2 oraz FG=15.6 - po korekcji 1.04688 muszę napoić komórki Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted January 11, 2013 Share Posted January 11, 2013 dla OG=21.2 oraz FG=15.6 - po korekcji 1.04688 Coś mi sie nie chce tyle pojawić, i jakoś generalnie nie mogę skumać tego refraktometru ( tzn przliczeń i tego co on dokładnie, ale tak na prawdę dokładnie mierzy ). Doszedłem na razie do tego że jest on wyskalowany dla czystej glukozy w wodzie stąd dla brzeczki piwnej powinna nastąpić pierwsza korekcja, potem dla brzeczki fermentującej trzeba wziąć pod uwagę przekłam wynikający z zawartości alkoholu i skorygować... @amap Masz może jakiś bardziej naukowy materiał na temat tego co mierzy refraktometr i jak to interpretować ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 nie znam naukowego opracowania , trzeba by wujka zapytać - ale: - wątek dotyczący refraktometru - artykuł en dla winiarzy ale może sie przyda - artykuł de dla piwowarów ale może się przyda Link to comment Share on other sites More sharing options...
5k18a Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 Przydałoby się jakieś tłumaczenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaStro Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 Doszedłem na razie do tego że jest on wyskalowany dla czystej glukozy w wodzie stąd dla brzeczki piwnej powinna nastąpić pierwsza korekcja, potem dla brzeczki fermentującej trzeba wziąć pod uwagę przekłam wynikający z zawartości alkoholu i skorygować... @amap Masz może jakiś bardziej naukowy materiał na temat tego co mierzy refraktometr i jak to interpretować ? Co prawda to pytanie nie do mnie, ale refraktometr mierzy załamanie światła związane z przejściem do innego ośrodka. http://pl.wikipedia.org/wiki/Refrakcja_molowa wiki tłumaczy to nieco bardziej naukowo. Więc pomiar zależy od składu roztworu (brzeczki w naszym przypadku), samo urządzenie wyskalowane jest dla glukozy, ale pewnie dla maltozy i dekstryn wielkiej różnicy nie będzie. takie składniki jak białka i inne rozpuszczalne składniki zapewne dla naszych potrzeb można spokojnie pominąć. Swoją drogą wskazania aerometru też nic nie mówią o końcowej zawartości cukru bo pomiar również jest fałszowany przez alkohol, przecież aerometr mierzy gęstość, która również zależy od tego co aktualnie znajduje się w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 Swoją drogą wskazania aerometru też nic nie mówią o końcowej zawartości cukru bo pomiar również jest fałszowany przez alkohol, przecież aerometr mierzy gęstość, która również zależy od tego co aktualnie znajduje się w piwie. ale to dwie rózne metody - aerometr mierzy poprzez wyporność, a refraktometr poprzez załamianie światła - widocznie zawartość alkoholu ma wpływ na załamanie/odbicie światła Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 Na wyporność zresztą też. W piwach co prawda nie, bo za mało %, ale w winiarstwie stosuje się poprawkę na % Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaStro Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 (edited) W piwach też jest błąd, strzelam ale pewnie może sięgnąć 0,5 BLG. Odczyt ekstraktu końcowego z dokładnością do 0,1 blg nie ma większego sensu. Swoją drogą chyba najlepsza metoda na oznaczenie ekstraktu końcowego to odparowanie powiedzmy 100 gr piwa i zważenie suchego osadu. (to też jest obarczone błędem - przecież piwo to nie tylko cukier woda i alkohol) Tylko kto z nas amatorów ma chęć i potrzebę bawić się w takie analizy. Ale z ciekawości chyba coś takiego zrobię, ale to przy jakiejś kolejnej warce tak oznaczę początkową i końcową zawartość suchej masy. Edited January 12, 2013 by RaStro Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 najlepsza metoda na oznaczenie ekstraktu końcowego to odparowanie powiedzmy 100 gr piwa Na razie pomierzyłem wartosci dla kilku nastawionych piw za pomocą spławika i refraktometru ( jak opracuję to zamieszczę ), szukam właśnie porządnego opracowania dot korekcji obserwowanych cukrów - bo istnieje coś takiego że dla miodów, soków i innych koryguje się pomiar względem glukozy w wodzie ( dla której wyakslowany jest refraktometr ) Ale co do prostej metody rzetelnego pomiaru ekstraktu w warunkach domowych to pomysł podsunął mi zawodowiec. Najprościej jest wejść w posiadanie kolby pomiarowej oraz wagi kuchennej, następnie zważyć możliwie największą ilosć piwa/brzeczki np 2 litry ( zmierzone za pomocą kolby ) a potem porównać ten wynik ze zważoną na tej samej wadze w tych samych warunkach tą samą ilością wody destylowanej dostępnej w jednostach handlu uspołecznionego ;-) Dokładność pomiaru zależna jest od ilości warzonej cieczy ( im więcej tym pomiar dokładniejszy ) oraz od dokładności wagi ale dla wagi o dokładności odczytu 1g operujemy już na przyzwoitych dokładnościach, nieosiągalnych innymi metodami w domu. Dostajemy OG/FG z dokładnoscią do piątego miejsca po przecinku praktycznie bez błędów odczytu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now