Dbidzi Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Wczoraj stout został nastawiony, około 22 zadałem drożdże a dzisiaj o 8 rano obudziło mnie piękne bulgotanie. Jest to miłe zaskocze ponieważ lager był wyjątkowo mało rozmowny- bulgania nie było wcale. Miałem mały problem podczas nastawiania, pojemnik zaczął przeciekać przy kraniku ale sytuacja została opanowana. Dodałem drożdży dołączonych do zestawu, temperatura fermentacji 21-22 stopnie. Blg początkowe 12 - zrezygnowałem z dodatkowego wzmacniania piwa. Dziękuję wszystkim za rady, zdam relację co z tego wyszło, może się komuś kiedyś przyda : ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dbidzi Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Tak mnie jeszcze naszło. Od wczoraj blg zdążyło zlecieć z 12 do 8. Załóżmy czysto teoretycznie że po trzech dniach piwo osiągnie blg 1-2. Będzie gotowe już wtedy do zlania czy należy odczekać ten około tydzień o jakim jest napisane w instrukcji Coopersa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Tak mnie jeszcze naszło. Od wczoraj blg zdążyło zlecieć z 12 do 8. Załóżmy czysto teoretycznie że po trzech dniach piwo osiągnie blg 1-2. Będzie gotowe już wtedy do zlania czy należy odczekać ten około tydzień o jakim jest napisane w instrukcji Coopersa? w praktyce po trzech dniach nie zejdzie do 1-2° BLG rozumiem, że to puszka? jeśli tak, to fermentuj minimum tydzień ale lepiej trochę dłużej dla pewności wtedy sprawdź BLG, przy 3° spokojnie możesz butelkować Edytowane 12 Stycznia 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Tak mnie jeszcze naszło. Od wczoraj blg zdążyło zlecieć z 12 do 8. Załóżmy czysto teoretycznie że po trzech dniach piwo osiągnie blg 1-2. Będzie gotowe już wtedy do zlania czy należy odczekać ten około tydzień o jakim jest napisane w instrukcji Coopersa? Gdzie Ci sie spieszy ? Daj piwku w spokoju pofermentowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Jak ma 8, to jeszcze chwilę mu zajmie. Jak dojdzie do 4-3, możesz dać na cichą, możesz butelkować. Bo zabutelkowaniu, trzymaj piwo tydzień w cieple, a potem wynieś do piwnicy, pewnie o ten tydzień z instrukcji chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dbidzi Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Dzisiaj rano blg 5. Niepokój wzbudził u mnie kwaśnawy smak ( pomijając fakt że piwo robi się bardzo gorzkie), to normalne przy tym etapie fermentacji i tym piwie czy powinienem obawiać się zakażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Jeśli będziesz codziennie tam zaglądać to jak najbardziej możesz obawiać się infekcji. Wiem, że za pierwszym razem to bardzo trudne ale zostaw fermentor w spokoju, nie ruszaj, nie otwieraj, nie zaglądaj. Nie ma sensu robić pomiarów wcześniej niż po tygodniu. Kolejny pomiar po następnych 2 dniach i jeśli nie ma zmian to butelkuj. A potem jeszcze trudniejsze zadanie - zapomnieć o zabutelkowanym piwie na co najmniej 4 tygodnie by spokojnie się nagazowało i trochę ułożyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dbidzi Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Do wnętrza fermentatora nie zaglądam, spuszczam tylko trochę przez kranik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bingo111 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Tak mnie jeszcze naszło. Od wczoraj blg zdążyło zlecieć z 12 do 8. Załóżmy czysto teoretycznie że po trzech dniach piwo osiągnie blg 1-2. Będzie gotowe już wtedy do zlania czy należy odczekać ten około tydzień o jakim jest napisane w instrukcji Coopersa? Witam Wszystkich. Ja tez jestem poczatkujacy. Czytalem temat od poczatku i widze ze moja przygoda z Cooperem jest na poczatku identyczna. Tez najpierw Lager a nastepnie Irish Stout. Fermentacja Lagera ok 7 dni i spokojna. Piekny zlocisty kolor. Wlalem do butelek i zapomnialem sprobowac smaku. Zapach roznosil sie po calym domu. Irish Stout zmiescil sie w niecalych 4 dniach. Bardzo burzliwie. Cukromierz w obydwu przypadkach pokazywal 1. Temperatura w domu dosc wysoka 26 stopni. Drozdze z zestawu. Cukier. I teraz pytanie. Jesli fermentacja przebiega tak szybko i na cukromierzu jest 1 to rozlewac szybko do butelek czy jeszcze poczekac? Pytam bo w Lagerze w butelkach mam czyste dno a w Irish Stout jest warstwa bialego osadu. Dzisiaj konczy mi fermentowac Wheat Beer i IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Jak zjechało do 1 blg, to już najwyższy czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) 26°C to zbyt wysoka temperatura do fermentacji piwa, nie będzie smaczne, zwłaszcza lager jest o tym sporo na forum oraz w specyfikacjach drożdży, najlepsze efekty dają dolne zakresy temperatur Edytowane 13 Stycznia 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dbidzi Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Byłem dzisiaj w sklepie Winiarskim, mają ekstrakt suchy maltozy. Warto dać zamiast cukru do butelek czy bez różnicy? Do wyboru ciemny i jasny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Nie warto. Syp cukier do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dbidzi Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Na dzień dzisiejszy piwo spokojnie fermentuje, co parę minut bulgotaniem oznajmia mi że żyje : ) Blg około 3-4. W piątek planuję zabutelkowac ( oczywiście jeśli fermentacja się zakończy). Kolega Fidel powyżej napisał żeby dać sobie spokój z ekstraktem, nie upiera, się przy użyciu go, ale gdzieś na tutaj czytałem ze ponoć powoduje on gestszą i trwalszą pianę, to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Nic mi o tym nie wiadomo, ale może dlatego, że od zawsze do refermentacji sypałem cukier. Piana i jej trwałość to kwestia zawartości białek, a nie surowca do refermentacji - syp cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dbidzi Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Skoro nie ma różnicy to mi też jest jak najbardziej na rękę nasypać cukru, zawsze parę złotych zostaje w kieszeni ; ) Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Syp cukier, piana i gaz będą-gwarantuję. Do każdej warki dawałem cukier do refermentacji. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dbidzi Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Dzisiaj fermentacja wydaje się ze ustała. Poziom cieszy w rurce fermentacyjnej wyrównał sie, ogolnie cisza. Blg około 3. Pokołysałem fermentatorem i mam zamiar poczekać do pojutrza, sprawdzić co sie dzieje i najprawdopodobniej zlać piwo do butelek. Warto podwyższyć na te 2 dni temperaturę lub wykonać jakiś inny zabieg mający na celu ułatwienie drożdżom dokończenie fermentacji czy zostawić tak jak jest i do pojutrza nie tykac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Jeśli teraz kończy Ci się fermentacja burzliwa (chociaż 5 dni to dość szybko, jeszcze ze dwa dni bym dodał żeby drożdże diacetyl przerobiły), to jeszcze minimum tydzień fermentacji cichej będzie potrzebny, ani myśl o rozlewaniu czegokolwiek wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Jak jest 3 to zlewaj albo na cichą albo do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Jak jest 3 to zlewaj albo na cichą albo do butelek. Po raz kolejny mówię żebyś nie opowiadał herezji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dbidzi Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 No to jak w końcu? Co post inna opinia, cieżko sie połapać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 W końcu to jest tak, że masz pomiar zrobić 2-3 dni z rzędu i jak spadać nie będzie to się możesz brać za dalsza robotę. Nie chodzi o to do ilu zejdzie, tylko o to czy schodzi głębiej. A do tego potrzebujesz 2-3 dni właśnie, a nie jednokrotnego pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Słuchaj Jejskiego.Dobrze na tym wyjdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Jak jest 3 to zlewaj albo na cichą albo do butelek. Po raz kolejny mówię żebyś nie opowiadał herezji Po raz kolejny mówię kulturalnie po brytyjsku, po ale'owemu: skrew you. Piwo odfermentowało do 3 i gra muzyka-albo cicha albo butelki. Piwo będzie miało 5%, wszystko w normie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi