Lusterko87 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Makaron dałem Ci plusa bo w sumie to na podstawie Twoich postów zrobiłem sobie taki mini poradnik do zacierania z lodówką A co do chmielenia i gotowania to pamietam - ale zapomniałem dopisać. Teraz kolejne pytanie czy wode do wysładzania obliczą sią na podstawie jakiegoś wzoru czy liczyć na programie np. beerTarget ? Jesli możecie to podajcie linka do odpowiedniego postu aby nie zaśmiecac tego wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Jakby to powiedzieć normalnie Są dwie metody wysładzanie ciągłe wysładzanie na raty. W pierwszej metodzie dolewamy wody na górę, do momentu jak nie uzyskamy odpowiedniej objętości/wody wysłodkowe będą miały mniej niż 3°Blg. - ta metoda daje wyższą wydajność, ale ja jej nie polecam dla początkujących. W drugiej metodzie dolewa się daną ilość wody do zacieru, miesza filtruje. Następnie całość spuszcza do gotowania. Po czym wypełnia się młóto wodą o temperaturze do 80°C do identycznej pojemności jak w przypadku pierwszego wysładzania, no i spuszcza zawartość po dokładnym wymieszaniu, odczekaniu chwilki i przefiltrowaniu do kotła warzelnego. Polecana przezemnie metoda, bo mniej błędów można przy niej popełnić i tym samym można uzyskać lepsze rezultaty, kosztem wydajności. Edit A to co ty opisałeś to metoda bez wysładzania Wszystko jest w WIKI Do tego zapomniałeś o gotowaniu i chmieleniu. http://www.wiki.piwo...28fly_sparge.29 Nie jestem Makaron ani Anteks , ale dodałbym jeszcze, że wysładzanie na raty daje bardziej powtarzalne wyniki. U mnie, jak przesiadłem się na lodówkę i wysładzałem w sposób ciągły to wydajność bardzo spadła. Zacząłem wysładzać na raty - jestem zadowolony z wydajności i lepiej potrafię przewidzieć wynik końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Teraz kolejne pytanie czy wode do wysładzania obliczą sią na podstawie jakiegoś wzoru czy liczyć na programie np. beerTarget ? Jesli możecie to podajcie linka do odpowiedniego postu aby nie zaśmiecac tego wątku. Na początek, jeżeli zacierasz około 4 kg słodu to weź 15 litrów do zacierania i 15 do wysładzania. A z reguły to ilość wody do wysładzania dobiera się w zależności od ilości słodu - zazwyczaj 3,5:1. Oczywiście, przy mocnych piwach, jak lodówka okazuję się za mała to można wziąć i 2,5:1. Edytowane 14 Stycznia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Makaron dałem Ci plusa bo w sumie to na podstawie Twoich postów zrobiłem sobie taki mini poradnik do zacierania z lodówką A co do chmielenia i gotowania to pamietam - ale zapomniałem dopisać. Teraz kolejne pytanie czy wode do wysładzania obliczą sią na podstawie jakiegoś wzoru czy liczyć na programie np. beerTarget ? Jesli możecie to podajcie linka do odpowiedniego postu aby nie zaśmiecac tego wątku. Ja używam kalkulatora na thehomebrewforum.co.uk (trzeba być zarejestrowanym uzytkownikiem forum), Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 taki piwo_obliczenia.xls Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Ok - dzięki chłopaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 No i po wczorajszym oglądaniu amerykańskich wynalazków warzelniczych stwierdziłem, że zrobię kadź zacierną z fermentora. Myślę tylko czy izolować go karimatą, armfleksem, czy (jeśli znalazłbym stosownie większą beczkę) nie umieścić go w owej beczce i szczeliny nie zalać pianką poliuretanową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 ...umieścić go w owej beczce i szczeliny nie zalać pianką poliuretanową. Wg mnie nie ma sensu. Przy godzinnym zacieraniu temp. spada mi 2-3°C. Na razie prowizorycznie izoluję kocem choć mam matę, tylko muszę zamontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Niby tak, ale zacierając w garażu blaszaku dobra izolacja kadzi jest wręcz wskazana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Dlatego zacieram w domu Ale Lidlowskiego musiałem ocieplić co w warsztacie u szwagra -1°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 No ja w domu nie mam szans... Małżonka nie gustuje w tego typu aromaterapii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Przy zacieraniu w lodówce aż tak zapachy sie nie roznoszą(moja też jest uczulona ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 To wiem, że się nie unoszą, ale z warzeniem jest "ciut" gorzej. Przymierzam się do zainstalowania browaru w garażu. Będzie ekstremalnie, pewnie włącznie z ciągnięciem 50 metrów węża by mieć bieżącą wodę, ale trudno. Spokój rodzinny rzecz święta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Warzenie mam na podwórku pod wiatą lub w duże mrozy w piwnicy szwagra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Dlatego zacieram w domu Ale Lidlowskiego musiałem ocieplić co w warsztacie u szwagra -1°C Czym ociepliłeś lidlowskiego? Mam taką matę ale jeszcze nie testowałem przy wysokich temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 No i po wczorajszym oglądaniu amerykańskich wynalazków warzelniczych stwierdziłem, że zrobię kadź zacierną z fermentora. Myślę tylko czy izolować go karimatą, armfleksem, czy (jeśli znalazłbym stosownie większą beczkę) nie umieścić go w owej beczce i szczeliny nie zalać pianką poliuretanową. Robienie kadzi z fermentatora ma sens tylko jeżeli używa się go w tym celu rzadko i wtedy robimy izolację z czegoś co łatwo zdjąć. Jak masz robić trwałą izolację i często go używać to chyba prościej zaopatrzyć się w lodówkę, koszt podobny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 (edytowane) Coś w stylu karimaty Edytowane 1 Lutego 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Ja ocieplałem fermentor karimatą (szybko, tanio, bezproblemowo), dodatkowo wstawiam go w pudło kartonowe wyłożone kocem (kocem owijam cały fermentor). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 (edytowane) Do ocieplenia fermentatorów oprócz karimaty nadaję się również -ja używam- kupiony w liroju ekran stosowany za grzejnikami. Z jednej strony styropian z drugiej folia aluminiowa. Rolka ok 20 złociszy Edytowane 2 Lutego 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Ano i wygląda to wtedy tak: Kociołek Wiadro z castoramy z wodą do wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Ano i wygląda to wtedy tak: Kociołek Wiadro z castoramy z wodą do wysładzania Czym jest oklejone wiadro ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Tym samym co kociołek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Aaaaaa kociołek ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Miałem napisać kolejną zgadywankę a nie bawmy się już w ciuciu babkę. Mata do grzejników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Były dwa warianty karimata lub ekran za kaloryfer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się