Ray Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Idąc tym tropem to za chwilę trzeba będzie dezynfekować środek do dezynfekcji Oczywiście po wcześniejszym zdezynfekowaniu osoby która będzie przeprowadzała dezynfekcję dezynfektanta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Szyszki chmielu wylane po chmieleniu pod drzewka owocowe leżą po kilka mies. i nawet nie gniją , w końcu poddają się , ale czas który wytrzymują na ziemi bez degradacji imponujący . Tłymaczenie tylko jedne ma w sobie dość dużo antyseptyku . Edytowane 2 Listopada 2014 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Rozpocząłem warzenie od zrobienia 3 piw na raz. W jednym dostałem infekcji, a ono było jedyne chmielone na zimno. Od tego czasu wole dmuchać na zimne, tym bardziej ze odkazenie w clo2 w niczym nie szkodzi piwu ani chmielowi. Co do chmielu to z tego co wiem ma właściwości antyseptyczne a nie odkazajace, co znaczy ze powstrzymuje rozwój bakterii na swojej powierzchni a nie je zabija. A że nawet mała ilość bakterii może zepsuć piwo tez się już przekonałem - podczas rozlewu wpadła mi do piwa jedna igła z choinki, i wyszedł z tego piwa kwas. Wole nie sprawdzać czy wieksza ilość bakterii będzie na 50g chmielu czy na jednej igle z choinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Eee tam się nie znacie chmiel sterylizuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Tak mi się wydaje, że szyszki z własnego chmielu to lepiej jakoś tam sobie zdezynfekować przed wrzuceniem na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoswinia Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Na chmielu muszą być na bank jakieś dzikie drożdże, wiec lepiej jakiś go zdezynfekować, pojęcia nie mam jak ,nigdy tego nie robiłem . Chmiel się suszy w temperaturze 60 stopni, a to chyba wystarczy, żeby ubić drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Tak mi się wydaje, że szyszki z własnego chmielu to lepiej jakoś tam sobie zdezynfekować przed wrzuceniem na cichą A niby w czym różnica w szyszkach swojej produkcji od szyszek zbieranych na plantacjach premysłowo ? Pomijająć fakt że w zbieranym maszynowo więcej śmieci . Co dotyczy aspiektu czy wogule dezynfekować czy nie , no to sprawa idywidualna . Znam tylko jeden przypadek kiedy chmiel spleśniał w woreczku , po prostu nie był suszony i tak leżał w loduwce kilka mies. u kolegi , mówił że miał nie przyjemny zapach . Dobrze wysuszony i szczelnie zapakowany , zwłaszcza próżniowo ( jak ktoś ma pakowarkę ) nie stanowi problemu , tak sądzę . P.s. Ja suszę w temp 45-48C , 60C niejako za dużo IMHO . P.s. Jak byś kiedyś zdecydował na dezynfekcje , to prędzej bym sprawdził jak by to wyglądało w mikrofali , na pewno żadne drobnoustroi które mają w swoim składzie choć kilka malekuł wody nie przezyją . Ale to czysto teoretyczne rozważania . Bo .... trzeba sprawdzić reżymy mocy i skutki oddziaływania mikrofal na chmiel . Edytowane 2 Listopada 2014 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Na mikrofalę radzę uważać. Raz wstałem chmiel to później tydzień wietrzyłem mikrofalówkę. chmiel zaczął się filc jak tytoń. 5g granulatu 650w 3min. Po około 2 min z mikrofali zaczęło się tlić. W oczy gryzło niemiłosiernie O smrodzie w domu i wojnie za to już nie wspominam... Edytowane 2 Listopada 2014 przez Marciu11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 No i już jakiś wiadomo ze mikrofala nie nasz metod . Dzięki za radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Chmiel się suszy w temperaturze 60 stopni, a to chyba wystarczy, żeby ubić drożdże. tjaa dlatego przyjmujemy że całą resztę żeby zdezynfekować gotujemy chociaż 15 minut w 100 stopniach, a chmiel wystarczy trochę w 60 stopniach potrzymać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoswinia Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Chmiel się suszy w temperaturze 60 stopni, a to chyba wystarczy, żeby ubić drożdże. tjaa dlatego przyjmujemy że całą resztę żeby zdezynfekować gotujemy chociaż 15 minut w 100 stopniach, a chmiel wystarczy trochę w 60 stopniach potrzymać... W 100 stopniach gotujemy, żeby pozbyć się bakterii, a ja pisałem o drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeregowy Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Ostatnio zakupiłem trochę szyszek chmielu Cascade na allegro, czytając ten wątek zastanawiam się czy warto takie szyszki zdezynfekować przed chmieleniem na zimno czy przed samym wrzuceniem do kega. Nie chciałbym sobie zainfekować piwka. Jeden kolega radzi żeby zanurzyć je w Clo2, ale może można je również wymoczyć przez kilka minut w szklance spirytusu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Mikrofala 10 sekund wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeregowy Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 10s dla jakiej ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się