JacekKocurek Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 skład:Brewferm pale 4.20 kg Special Roast 0.34 kg Biscuit 0.23 kg Caramunich I 0.23 kg Pale Chocolate 0.11 kg Czy ty naprawdę tak dokładnie odważasz słód? 1gram to pewno ze dwa ziarka. Zależy jak patrzeć' date=' to jest równo pół funta, ćwierć funta, dwie uncje itp.[/quote'] Masz wagę w funtach/uncjach? IMO lepiej byłoby zaokrąglić te wartości proporcjonalnie z pewna tolerancją, np. odpowiednio: 4kg, 0,3kg, 0,2kg, 0,2kg, 0,1kg albo: 5, 0,4, 0,25, 0,25, 0,15. A tak gwoli ścisłości to podana przez Codera dokładność to 10g a nie 1g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 (edytowane) Warka #79 - Nutty Brown Ale Piwo w stylu Southern English Brown Ale Przewidywane OG: 10 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 16 Kolor 53 EBC skład: Brewferm pale 2.85 kg Special Roast 0.23 kg Caramunich III 0.45 kg Caraaroma 0.28 kg Pale Chocolate 0.17 kg Carafa Special II 0.11 kg zacieranie 67* - 60' ->79* gotowanie 70' fuggles '07 ~3.5% gr. 35 g 60' drożdże Wyeast London ESB Edytowane 2 Kwietnia 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 (edytowane) Warka #80 - Biere de l'Inde Piwo w stylu English IPA Przewidywane OG: 15 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 50 Kolor 22 EBC skład: Brewferm pale 5.10 kg Biscuit 0.23 kg Caraamber 0.23 kg Crystal 120 0.17 kg pszeniczny 0.23 kg zacieranie 67* - 60' ->76* gotowanie 70' challenger '08 6.1% gr. 55 g 60' fuggles '08 4.2% gr. 43 g 10' fuggles '08 4.2% gr. 43 g 0' drożdże Wyeast 1028 London Ale Edytowane 8 Kwietnia 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) Warka #81 - Stout Wielkanocny Piwo w stylu Milk Stout Przewidywane OG: 15 Blg, FG: 5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 29 Kolor 78 EBC skład: Brewferm pale 4.15 kg Carafa III 0.45 kg Caramunich III 0.34 kg Pale chocolate 0.23 kg Laktoza 0.45 kg zacieranie 64-66* - 60' ->76* gotowanie 70' fuggles '08 4.2% gr. 52 g 60' drożdże Wyeast 1968 London ESB Edytowane 12 Kwietnia 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Gratuluję Coder, że dziś warzyłeś piwo. Jak pamiętam to Zdrój miał taką tradycję, ale nikogo prócz Ciebie nie widziałem. To będzie naprawdę wyjątkowy stout. Twoje zdrowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Gratuluję Coder, że dziś warzyłeś piwo.Jak pamiętam to Zdrój miał taką tradycję, ale nikogo prócz Ciebie nie widziałem. To będzie naprawdę wyjątkowy stout. Twoje zdrowie. Dziękuję za dobre słowo Zainspirowałeś mnie do zmiany nazwy tej warki na Stout Wielkanocny. Może stanie się zaczątkiem tradycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Co prawda warzę od dwóch lat, ale zawsze w Wielką Sobotę muszę coś upichcić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 (edytowane) Warka #82 - 3 zboża Piwo w stylu Hefe Weizen Przewidywane OG: 12.7 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 40L, przy wydajności 75% IBU 15 Kolor 8 EBC skład: Bohemian pils 3.68 kg pszeniczny 3.68 kg żytni 0.85 kg wiedeński 0.57 kg carahell 0.14 kg zacieranie 67-68* - 60' ->78* gotowanie 90' marynka '08 7.6% gr. 18 g 60' lubelski '08 4.5% gr. 22 g 30' lubelski '08 4.5% gr. 15 g 15' drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen EDIT: poprawiłem nr warki 83 na poprawny 82 Edytowane 17 Czerwca 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Warka #83 - 3 zboża vol: 40L, Czyżby nowy sprzęt w browarze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Warka #83 - 3 zboża vol: 40L' date='[/quote'] Czyżby nowy sprzęt w browarze? Gar 50L mam od dawna i go sobie cenię, daje mi możliwość dolewania większej ilości wody w normalnych warkach. Teraz musiałem zrobić podwójną warkę, bo mam zamówienie "komercyjne" na to piwo. Nie lubię tych podwójnych warek, wypadam z rutyny i wszystko się sypie. Nie inaczej było tym razem, ale piwo już w fermentorach i drożdże pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Warka #83 - Michael Collins Stout Piwo w stylu Oatmeal Stout Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 36 Kolor 80 EBC skład: Brewferm pale 4.00 kg Płatki owsiane 0.45 kg Biscuit 0.34 kg Carafa I 0.34 kg Caramunich III 0.23 kg Jęczmień palony 0.23 kg zacieranie 68* - 60' ->76* gotowanie 70' fuggles '08 4.2% gr. 47 g 60' challenger '08 6.1% gr. 10 g 60' drożdże Wyeast 1968 London ESB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 (edytowane) Chciałem Cię dopytać o pewne tajemnice piwowarskie. Górniaki w jakiej temp. zadajesz? Czy przelewasz po dobie od zadania? Edytowane 30 Kwietnia 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Chciałem Cię dopytać o pewne tajemnice piwowarskie.Górniaki w jakiej temp. zadajesz? Czy przelewasz po dobie od zadania? Przelewania nie robię - zwykle rano już fermentują pełną para i nie ma sensu przelewać. Co do temperatury to zależy od piwa - angielskie staram się fermentowac równo w 20*, ale żeby mi temperatura nie uciekła w początkowej, gwałtownej fazie fermentacji zadaję w 18* i tak trzymam 1 dobę, potem podnoszę. Dokładnie to schładzam szybko chłodnicą do ~35*, potem wstawiam na dworze do gara z zimną deszczówką - to go schładza do jakichś 20-25* i zostawiam na noc. Rano ma jakies 10-14*, dekantuję, podgrzewam pasem grzewczym do 18*, zadaję drozdże, przenoszę do zimnego miejsca (garaż, piwniczka) i ustawiam kontroler pasa na 18*. Po dobie zwiększam na 20*. Na koniec fermentacji często przenosze je w cieplejsze miejsce 20-22*. To jest sytuacja idealna, czasem temperatura sama ucieknie powyżej 20*, czasem nie mam chłodnego miejsca, albo czasu na chłodzenie i wychodzi różnie. Wczorajszy stout udało mie się schłodzić do 24*, a że wieczór był ciepły bałem się go zostawić na noc, więc zadałem drożdże w 24* i wstawiłem do garażu. Rano miały 20*, ale nie wiem co się działo w nocy. Inaczej jest z pszeniczkami - zadaje w temperaturze jaką mam 12 - 16* i fermentuję w 17-18* - pierwszą dobę musi być w b.chłodnym miejscu, a kontroler ustawiony na 16*, bo łatwo uciekają do 19-20*. Belgijskie zwykle zaczynam w 20* potem podnoszę temperaturę, czasem i do 27*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Bardzo ciekawe. Zdradziłbyś mi jeszcze czemu zadajesz pszeniczne w 12-16°C, czy to tylko z powodu uciekania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Bardzo ciekawe. Zdradziłbyś mi jeszcze czemu zadajesz pszeniczne w 12-16°C, czy to tylko z powodu uciekania? W sumie zawsze staram się zadać 1-2 stopnie poniżej temperatury fermentacji, czyli wystarczyłoby 15-16*, ale jak mam brzeczkę schłodzoną do 12* to już nie podgrzewam tylko zadaję w 12*, bo jestem pewien, że drozdże dadzą radę. A dlaczego? A bo jest taka stara reguła 30 stopni - temperatura zadawania plus temperatura fermentacji weizena mają się sumować do 30 np. 12 + 18. Reguła może trochę bez sensu, ale za to wiem, że skoro tradycyjnie zadawano weizeny w 12* to ja też smiało mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 Dzięki za fajne wytłumaczenie. Musi działać ta 30-tka, skoro to stosujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Warka #84 - Zagraniczne Ekstra Krzepkie Piwo w stylu Foreign Extra Stout Przewidywane OG: 17.2 Blg, FG: 4.4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 45 Kolor 80 EBC skład: Brewferm pale 6.00 kg Jęczmień palony 0.34 kg Caraamber 0.28 kg Caramunich III 0.28 kg Czekoladowy 0.23 kg zacieranie 67* - 60' ->76* gotowanie 70' Challenger '08 6.1% gr. 35 g 60' East Kent Goldings '08 4.8% gr. 30 g 60' drożdże Wyeast 1028 London Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Warka #85 - Weizen Lehr Piwo w stylu Hefe Weizen Przewidywane OG: 12.5 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 13 Kolor 7 EBC skład: bohemian pils 2.40 kg pszeniczny 2.40 kg zacieranie dekokcja 44*->68* ->76* gotowanie 90' saaz '07 2.8% gr. 35 g 60' drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Warka #86 - Nutty Sweet Ale Piwo w stylu Southern English Brown Ale Przewidywane OG: 9.7 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 13 Kolor 51 EBC skład: Brewferm pale 2.97 kg Special Roast 0.24 kg Caramunich III 0.51 kg Caraaroma 0.22 kg Pale Chocolate 0.17 kg Carafa Special I 0.11 kg Karmelowy ciemny 0.05 kg zacieranie 68* - 60' ->76* gotowanie 70' marynka '08 7.6% gr. 15 g 60' drożdże Wyeast London ESB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Warka #87 - Wajcen Fantazja Piwo miodowe na motywach Hefe Weizen Przewidywane OG: 13.2 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 9 Kolor 8 EBC skład: bohemian pils 2.0 kg pszeniczny 2.25 kg carahell 0.25 kg miód z kwiatu pomarańczy 0.5 kg świeżo starta skórka pomarańczy 17g (3 pomarańcze) zacieranie 44* - 1h dekokcja 44*->68* 68* - 15' 72* - 40' ->76* gotowanie 70' saaz '07 2.8% gr. 25 g 60' skórka pomarańczy 1' miód 0' drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 miód z kwiatu pomarańczy 0.5 kg Da się gdzieś to kupić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 miód z kwiatu pomarańczy 0.5 kg Da się gdzieś to kupić ? Tak, jak poszedłem kupić miód to okazało się, ze na półce stoi hiszpański miód z kwiatu pomarańczy i to w tej samej cenie co polskie ~20 zł /0.5 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Warka #87 - Wajcen Fantazja świeżo starta skórka pomarańczy 17g (3 pomarańcze) Cześć. Intryguje mnie ta ilość startej skórki... Czy przypadkiem nie 170g ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Warka #87 - Wajcen Fantazja świeżo starta skórka pomarańczy 17g (3 pomarańcze) Cześć. Intryguje mnie ta ilość startej skórki... Czy przypadkiem nie 170g ? Nie, specjalnie zważyłem, żeby mieć obiektywne odniesienie na przyszłość, 17g, na mokro. Tyle, że ja scieram na tarce tylko najbardziej wierzchnią warstwę skórki, ta najbardziej aromatyczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Warka #88 - Anita Piwo w stylu Spice Beer, na motywach przepisu Randy Moshera, który jest jego fantazją na temat średniowiecznego czarnego holenderskiego piwa gryczanego Przewidywane OG: 16.4 Blg, FG: 4.5 Blg, vol: 18.9L, przy wydajności 75% IBU 37 Kolor 61 EBC skład: pils 1.0 kg pszeniczny 0.5 kg biscuit 0.43 aromatic 0.47 pale chocolate 0.45 płatki orkiszowe 0.77 kg kasza gryczana palona 0.45 miód gryczany 1.35 kg kolendra indyjska 28g kminek 7g kardamon 3 g zacieranie 62* - 1h 72* - 45' ->74* gotowanie 70' marynka '07 ~7.5% sz. 35 g 60' miód + przyprawy 0' drożdże Wyeast Saison Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się