Skocz do zawartości

Dominus Tecum, mikrobrowar codera


Rekomendowane odpowiedzi

1/3 zasypu to wędzony, powinno starczyć. Teoretycznie na wędzonkę wystarcza 20%, a mam nawet recepturę w której jest tylko 1/2 kg wędzonego, ale to by chyba była przesada.

Zależy jakiego. Ten ubiegłoroczny Weyermann był wyjątkowo słabo przydymiony. Zrobiłem piwo z ponad 90% wędzonego w zasypie i wcale nie szokuje wędzonością. Laicy początkowo nawet jej nie wyczuwają.

 

Zresztą sprawdź coder czy nie dostałeś ode mnie butelki oznaczonej BK47, to jest właśnie Urbock Rauchbier (bodaj 16 czy 18°blg).

 

Podobno wędzony ze Steinbach z CP jest mocniej wędzony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy możecie polecić jakieś sklepowe wędzone piwko? W życiu tego nie piłem i chciałbym spróbować, podobnie jak jakieś żytnie.

Klasyka gatunku to Schlenkerla Rauchbier Maerzen, dość dobrze dostępne w delikatesach i sklepach specjalistycznych. Warto się również pochylić nad Schlenkerlą Urbock Rauchbier, bardzo zacne piwo.

 

Roggena najszybciej napijesz się z browaru Konstancin, za jakieś 2 tygodnie ma być na rynku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki kopyr.

Co prawda nigdy mi się w oczy nie rzuciło ale też nie wiedziałem na co patrzeć. Ciekawe czy jest np. w almie? W Rzeszowie dostępność sklepów specjalistycznych raczej mizerna :)

 

Pozdrawiam

J.

Podobno niebawem ma ruszyć internetowy specjalistyczny sklep z ogromna ilością różnych piw . :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki kopyr.

Co prawda nigdy mi się w oczy nie rzuciło ale też nie wiedziałem na co patrzeć. Ciekawe czy jest np. w almie? W Rzeszowie dostępność sklepów specjalistycznych raczej mizerna :)

 

Pozdrawiam

J.

Widziałem w Almie schlenkerle, żytniego nie zauważyłem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy jakiego. Ten ubiegłoroczny Weyermann był wyjątkowo słabo przydymiony. Zrobiłem piwo z ponad 90% wędzonego w zasypie i wcale nie szokuje wędzonością. Laicy początkowo nawet jej nie wyczuwają.

 

Zresztą sprawdź coder czy nie dostałeś ode mnie butelki oznaczonej BK47, to jest właśnie Urbock Rauchbier (bodaj 16 czy 18°blg).

Spróbowałem i bardzo mi podeszło. Lekki aromat wędzony, w smaku lekko wyczuwalna wędzona sliwka. Wędzonka ładnie komponuje sie ze smakiem lagera, a nie wali po łbie. Jeżeli tak smakują rauchbiery to już jestem ich fanem.

 

A słyszałem, że ten gatunek to straszne paskudztwo - zapewne ludziska przedobrzają z wędzonką przy warzeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #117 - Blanche de Bruges

 

Piwo w stylu Witbier

Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 24.5L, przy wydajności 80%

IBU 12 Kolor 7 EBC

 

skład:

pils bohemian weyermann 1.20 kg

pils castle 0.80 kg //resztka

płatki pszenne 2.00 kg

płatki owsiane 0.50 kg

biscuit 0.10 kg

cukier trzcinowy 0.25 kg

 

przyprawy:

kminek 0.5 g

kolendra indyjska 15g

świeżo starta skórka z 11 pomarańczy i 4 mandarynek 148g

 

zacieranie: (kranówka + 50% RO)

słody do 4.5 l wody w 52°C

w tym czasie kleikuję płatki: 15l wody + płatki, gotowane 25 min

zwracam część dekoktu, 68*

stopniowo w miarę jak stygnie dodaję resztę płatków (zajmuje to ok. 15 minut)

+ 8 ml kwasu mlekowego pH=5.4 (mierzone pHmetrem, trochę zaniża)

68* - 1h

72* - 15'

->77* //+ 8 l wrzątku

 

wysładzanie 10L wody 72* + 5 ml kwasu mlekowego

 

ostatni cienkusz 3.5 Brix, dostaję ok. 28L 10 Blg

pH 5.5; + 3ml kwasu mlekowego

 

gotowanie 90'

lublin '09 4.9% gr. 17g 60'

lublin '09 4.0% sz. 15g 15' + cukier

łyżka mąki 10' //zapomniałem rozprowadzić ją zimną woda i zrobiły sie kluchy

 

połowa przypraw na 10'

połowa przypraw na 3'

 

 

drożdże Wyeast Witbier

starter z 1L saszetki, obudzony 0.5 litrem swieżej brzeczki.

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę za późno ale jakby ktoś jeszcze używał skórki ze świeżych cytrusów to informuję, że w Auchan są w sprzedaży pomarańcze i cytryny nie pryskane, których skórka nadaje się do celów spożywczych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę za późno ale jakby ktoś jeszcze używał skórki ze świeżych cytrusów to informuję, że w Auchan są w sprzedaży pomarańcze i cytryny nie pryskane, których skórka nadaje się do celów spożywczych.

No właśnie, jest gdzieś teraz na świecie sezon na pomarańcze? Te co są teraz w sprzedaży to straszne kartofle...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę za późno ale jakby ktoś jeszcze używał skórki ze świeżych cytrusów to informuję' date=' że w Auchan są w sprzedaży pomarańcze i cytryny nie pryskane, których skórka nadaje się do celów spożywczych.[/quote']

No właśnie, jest gdzieś teraz na świecie sezon na pomarańcze? Te co są teraz w sprzedaży to straszne kartofle...

Teraz jest właśnie pełnia sezonu w Europie, przede wszystkim Hiszpania, Włochy, w Grecji powoli się kończy odmiana navel i stąd mogą być słabsze pomarańcze. Zdecydowanie najlepsze są hiszpańskie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #118 - św. Michał

 

Piwo w stylu Muenchener Helles

Przewidywane OG: 12.5 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 16 Kolor 8 EBC

 

skład:

pils bohemian weyermann 3.60 kg

carapils 0.45 kg

pszeniczny 0.45 kg

biscuit 0.15 kg

 

zacieranie: 14 litrów (kranówka + 50% RO +3g CaCl2) 71*

67* - 20' pH=5.5

70-72* - 40' //dolanie 6L wrzątku

->77* //dolanie 7L wrzątku

 

wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu fosforowego

 

ostatni cienkusz 5 Brix, dostaję ok. 27L 12 Blg

 

gotowanie 90'

lublin '09 4.9% gr. 23g 60'

lublin '09 4.0% sz. 15g 20' + łyżeczka mchu irlandzkiego

lublin '09 4.0% sz. 15g 5'

 

łagodne gotowanie, przełom piękny, nie widziałem takiego od kilkunastu warek

 

drożdże Wyeast Munich Lager

starter z mrożonki 1.5L, obudzony 1 litrem swieżej brzeczki.

 

drożdże zamroziłem w 2007r, rok temu zrobiłem z nich starter i zamroziłem znowu. W tym roku wystartowały bez problemów. Piwa dokładnie na tych drożdżach, z tej saszetki wygrały dwa razy pierwsze miejsca w 2008, mam nadzieję, ze przyniosą mi szczęście.

 

Helles na dekokcji nie wyszedł nadzwyczajnie, tym razem spróbujemy czy infuzja spisze się lepiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś rozlałem Złotą doline - klona Orval, moje pierwsze piwo z "robaczkami". Aromat ma Orvalowy, o dziwo dużą zasługę ma w tym chmielenie na zimno, przed tygodniem tak ładnie nie pachniało. Smak - ciekawy, ale obok Orvala to nawet na półce nie stało. Mam nadzieję, że poprawi się w leżakowaniu.

 

Brett będą jeszcze długo pracować nad tym piwem, więc nagazowałem je raczej powściągliwie (150g glukozy) i użyłem najgrubszych butelek jakie mam w kolekcji. Nawet testowo zabutelkowałem w 3 butelki szampanowe. Miałem niezły problem z korkami do szampana - okazało się, że nie przechodzą przez korkownicę, w końcu na chama zestrugałem je scyzorykiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #119 - Kumburak

 

Piwo w stylu Czeski Pils

Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85%

IBU 35 Kolor 8 EBC

 

skład:

bohemian pils 4.10 kg

carapils 0.47 kg

wiedeński 0.20 kg

 

zacieranie: 19 litrów (1/4 kranówka 3/4 RO) + 2g CaSO4 + 2.5g CaCl2 + 20g zakwaszającego

35* - 30'

dekokcja 35*->68*

[...]

odbieram 8 litrów rzadkiego do fermentora

w garnku zostaje 8L wody+ słody

pogrzewam to do 70-72°C na 40'

podgrzewam do 100*, gotuję 25'

wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 70*; +1l kranówki - 68*

[...]

68-67* - 15'

70-72* - 45'

->77* //+8 l wrzątku

 

wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu fosforowego, ostatnie wysłodziny 6Blg

 

gotowanie 70'

 

lubelski '09 gr 4.9% 50g 60' //luzem

lubelski '09 sz 4% 30g 15' //w torbie

lubelski '09 sz 4% 30g 3' //w torbie

 

drożdże Wyeast Bohemian Lager

200 ml gęstwy, obudzone 1L świeżej brzeczki

 

Przepis z książki Clonebrews

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #120 - Weizen Lehr

 

Piwo w stylu Hefe Weizen

Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85%

IBU 10 Kolor 8 EBC

 

skład:

bohemian pils 2.15 kg

pszeniczny 2.20 kg

zakwaszający 0.05 kg

 

zacieranie: 17.5 litrów (50% RO)

 

42* - 70' // w 60' dodaję zakwaszający; pH=5.8

dekokcja 42*->68*

[...]

odbieram 8 litrów rzadkiego do fermentora

w garnku zostaje 8.5L wody+ słody

pogrzewam to do 70°C na 20'

podgrzewam do 100*, gotuję 20'

wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 68*

[...]

68-69* - 15'

71-72* - 20' //+ 3.5L wrzątku

->77* //+6 l wrzątku

 

wysładzanie 8L wody 60*

 

gotowanie 70'

 

lubelski '09 gr 3.9% 20g 60' //luzem

 

drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan

1L starter z mrożonki

 

 

Kontynuuję ulepszanie tego przepisu, tym razem zmniejszyłem ilość chmielu o 5 IBU i podwyższyłem temperaturę scukrzania o 1°C

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #120 - Weizen Lehr

 

Piwo w stylu Hefe Weizen

Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85%

IBU 35 Kolor 8 EBC

 

[....]

 

lubelski '09 gr 3.9% 20g 60' //luzem

[...]

Kontynuuję ulepszanie tego przepisu, tym razem zmniejszyłem ilość chmielu o 5 IBU i podwyższyłem temperaturę scukrzania o 1°C

Oj Coder coś kręcisz, 35IBU??? Nie dość, że to daleko poza stylem to za żadne skarby byś tego z 20g Lubelskiego nie dostał. Mnie wychodzi przy tej dawce niecałe 12. Jeżeli ta goryczka jest o 5 IBU mniejsza niż poprzednio to wtedy byłeś poza stylem więc nie dziwne, że poprzedni Weizen był zbyt gorzki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.