anteks Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Przy Grodziszu jest 50% i na Weyermanie słabo czuć wędzonkę . W innych sklepach słody wędzone są bardziej wędzone . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 1/3 zasypu to wędzony, powinno starczyć. Teoretycznie na wędzonkę wystarcza 20%, a mam nawet recepturę w której jest tylko 1/2 kg wędzonego, ale to by chyba była przesada. Zależy jakiego. Ten ubiegłoroczny Weyermann był wyjątkowo słabo przydymiony. Zrobiłem piwo z ponad 90% wędzonego w zasypie i wcale nie szokuje wędzonością. Laicy początkowo nawet jej nie wyczuwają. Zresztą sprawdź coder czy nie dostałeś ode mnie butelki oznaczonej BK47, to jest właśnie Urbock Rauchbier (bodaj 16 czy 18°blg). Podobno wędzony ze Steinbach z CP jest mocniej wędzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Czy możecie polecić jakieś sklepowe wędzone piwko? W życiu tego nie piłem i chciałbym spróbować, podobnie jak jakieś żytnie. Sorry za offtopic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Czy możecie polecić jakieś sklepowe wędzone piwko? W życiu tego nie piłem i chciałbym spróbować, podobnie jak jakieś żytnie. Klasyka gatunku to Schlenkerla Rauchbier Maerzen, dość dobrze dostępne w delikatesach i sklepach specjalistycznych. Warto się również pochylić nad Schlenkerlą Urbock Rauchbier, bardzo zacne piwo. Roggena najszybciej napijesz się z browaru Konstancin, za jakieś 2 tygodnie ma być na rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Dzięki kopyr. Co prawda nigdy mi się w oczy nie rzuciło ale też nie wiedziałem na co patrzeć. Ciekawe czy jest np. w almie? W Rzeszowie dostępność sklepów specjalistycznych raczej mizerna Pozdrawiam J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Dzięki kopyr.Co prawda nigdy mi się w oczy nie rzuciło ale też nie wiedziałem na co patrzeć. Ciekawe czy jest np. w almie? W Rzeszowie dostępność sklepów specjalistycznych raczej mizerna Pozdrawiam J. Podobno niebawem ma ruszyć internetowy specjalistyczny sklep z ogromna ilością różnych piw . :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Dzięki kopyr.Co prawda nigdy mi się w oczy nie rzuciło ale też nie wiedziałem na co patrzeć. Ciekawe czy jest np. w almie? W Rzeszowie dostępność sklepów specjalistycznych raczej mizerna Pozdrawiam J. Widziałem w Almie schlenkerle, żytniego nie zauważyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Almo!!! Przybywam Dzięki koledzy. Jutro ruszam na sioping. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Zależy jakiego. Ten ubiegłoroczny Weyermann był wyjątkowo słabo przydymiony. Zrobiłem piwo z ponad 90% wędzonego w zasypie i wcale nie szokuje wędzonością. Laicy początkowo nawet jej nie wyczuwają. Zresztą sprawdź coder czy nie dostałeś ode mnie butelki oznaczonej BK47, to jest właśnie Urbock Rauchbier (bodaj 16 czy 18°blg). Spróbowałem i bardzo mi podeszło. Lekki aromat wędzony, w smaku lekko wyczuwalna wędzona sliwka. Wędzonka ładnie komponuje sie ze smakiem lagera, a nie wali po łbie. Jeżeli tak smakują rauchbiery to już jestem ich fanem. A słyszałem, że ten gatunek to straszne paskudztwo - zapewne ludziska przedobrzają z wędzonką przy warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 A piłeś coder Schlenkerle? Myślę, że ta kopyrowa wędzonka to w porównaniu, lekka wersja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 (edytowane) Warka #117 - Blanche de Bruges Piwo w stylu Witbier Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 24.5L, przy wydajności 80% IBU 12 Kolor 7 EBC skład: pils bohemian weyermann 1.20 kg pils castle 0.80 kg //resztka płatki pszenne 2.00 kg płatki owsiane 0.50 kg biscuit 0.10 kg cukier trzcinowy 0.25 kg przyprawy: kminek 0.5 g kolendra indyjska 15g świeżo starta skórka z 11 pomarańczy i 4 mandarynek 148g zacieranie: (kranówka + 50% RO) słody do 4.5 l wody w 52°C w tym czasie kleikuję płatki: 15l wody + płatki, gotowane 25 min zwracam część dekoktu, 68* stopniowo w miarę jak stygnie dodaję resztę płatków (zajmuje to ok. 15 minut) + 8 ml kwasu mlekowego pH=5.4 (mierzone pHmetrem, trochę zaniża) 68* - 1h 72* - 15' ->77* //+ 8 l wrzątku wysładzanie 10L wody 72* + 5 ml kwasu mlekowego ostatni cienkusz 3.5 Brix, dostaję ok. 28L 10 Blg pH 5.5; + 3ml kwasu mlekowego gotowanie 90' lublin '09 4.9% gr. 17g 60' lublin '09 4.0% sz. 15g 15' + cukier łyżka mąki 10' //zapomniałem rozprowadzić ją zimną woda i zrobiły sie kluchy połowa przypraw na 10' połowa przypraw na 3' drożdże Wyeast Witbier starter z 1L saszetki, obudzony 0.5 litrem swieżej brzeczki. Edytowane 8 Lutego 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Witaj coder. pochwal sie gdzie zdobywasz płatki pszenne - ja wyczyściłem kilka marketów w okolicy, pszennych już nigdzie nie mogę znaleźć, a zostało mi 0,8kg. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Ja płatki kupiłem w Makro, ale widziałem też w Almie i Piotr i Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Trochę za późno ale jakby ktoś jeszcze używał skórki ze świeżych cytrusów to informuję, że w Auchan są w sprzedaży pomarańcze i cytryny nie pryskane, których skórka nadaje się do celów spożywczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Trochę za późno ale jakby ktoś jeszcze używał skórki ze świeżych cytrusów to informuję, że w Auchan są w sprzedaży pomarańcze i cytryny nie pryskane, których skórka nadaje się do celów spożywczych. No właśnie, jest gdzieś teraz na świecie sezon na pomarańcze? Te co są teraz w sprzedaży to straszne kartofle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Trochę za późno ale jakby ktoś jeszcze używał skórki ze świeżych cytrusów to informuję' date=' że w Auchan są w sprzedaży pomarańcze i cytryny nie pryskane, których skórka nadaje się do celów spożywczych.[/quote']No właśnie, jest gdzieś teraz na świecie sezon na pomarańcze? Te co są teraz w sprzedaży to straszne kartofle... Teraz jest właśnie pełnia sezonu w Europie, przede wszystkim Hiszpania, Włochy, w Grecji powoli się kończy odmiana navel i stąd mogą być słabsze pomarańcze. Zdecydowanie najlepsze są hiszpańskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Jak na złość użyłem greckich i włoskich. Odmiana faktycznie Navel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Warka #118 - św. Michał Piwo w stylu Muenchener Helles Przewidywane OG: 12.5 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 16 Kolor 8 EBC skład: pils bohemian weyermann 3.60 kg carapils 0.45 kg pszeniczny 0.45 kg biscuit 0.15 kg zacieranie: 14 litrów (kranówka + 50% RO +3g CaCl2) 71* 67* - 20' pH=5.5 70-72* - 40' //dolanie 6L wrzątku ->77* //dolanie 7L wrzątku wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu fosforowego ostatni cienkusz 5 Brix, dostaję ok. 27L 12 Blg gotowanie 90' lublin '09 4.9% gr. 23g 60' lublin '09 4.0% sz. 15g 20' + łyżeczka mchu irlandzkiego lublin '09 4.0% sz. 15g 5' łagodne gotowanie, przełom piękny, nie widziałem takiego od kilkunastu warek drożdże Wyeast Munich Lager starter z mrożonki 1.5L, obudzony 1 litrem swieżej brzeczki. drożdże zamroziłem w 2007r, rok temu zrobiłem z nich starter i zamroziłem znowu. W tym roku wystartowały bez problemów. Piwa dokładnie na tych drożdżach, z tej saszetki wygrały dwa razy pierwsze miejsca w 2008, mam nadzieję, ze przyniosą mi szczęście. Helles na dekokcji nie wyszedł nadzwyczajnie, tym razem spróbujemy czy infuzja spisze się lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Dziś rozlałem Złotą doline - klona Orval, moje pierwsze piwo z "robaczkami". Aromat ma Orvalowy, o dziwo dużą zasługę ma w tym chmielenie na zimno, przed tygodniem tak ładnie nie pachniało. Smak - ciekawy, ale obok Orvala to nawet na półce nie stało. Mam nadzieję, że poprawi się w leżakowaniu. Brett będą jeszcze długo pracować nad tym piwem, więc nagazowałem je raczej powściągliwie (150g glukozy) i użyłem najgrubszych butelek jakie mam w kolekcji. Nawet testowo zabutelkowałem w 3 butelki szampanowe. Miałem niezły problem z korkami do szampana - okazało się, że nie przechodzą przez korkownicę, w końcu na chama zestrugałem je scyzorykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 A włożyłeś korki do gorącej wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Tak, włożyłem, ale one są jakieś grubsze od normalnych, może ten grzybek na końcu jest z twardszego korka, nie chciały wleźć w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 hmmm, mnie podczas wygotowywania zawsze korek wracał do kształtu walca. No i moja korkownica ściska korki, więc zawsze wchodziły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Warka #119 - Kumburak Piwo w stylu Czeski Pils Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85% IBU 35 Kolor 8 EBC skład: bohemian pils 4.10 kg carapils 0.47 kg wiedeński 0.20 kg zacieranie: 19 litrów (1/4 kranówka 3/4 RO) + 2g CaSO4 + 2.5g CaCl2 + 20g zakwaszającego 35* - 30' dekokcja 35*->68* [...] odbieram 8 litrów rzadkiego do fermentora w garnku zostaje 8L wody+ słody pogrzewam to do 70-72°C na 40' podgrzewam do 100*, gotuję 25' wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 70*; +1l kranówki - 68* [...] 68-67* - 15' 70-72* - 45' ->77* //+8 l wrzątku wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu fosforowego, ostatnie wysłodziny 6Blg gotowanie 70' lubelski '09 gr 4.9% 50g 60' //luzem lubelski '09 sz 4% 30g 15' //w torbie lubelski '09 sz 4% 30g 3' //w torbie drożdże Wyeast Bohemian Lager 200 ml gęstwy, obudzone 1L świeżej brzeczki Przepis z książki Clonebrews Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 (edytowane) Warka #120 - Weizen Lehr Piwo w stylu Hefe Weizen Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85% IBU 10 Kolor 8 EBC skład: bohemian pils 2.15 kg pszeniczny 2.20 kg zakwaszający 0.05 kg zacieranie: 17.5 litrów (50% RO) 42* - 70' // w 60' dodaję zakwaszający; pH=5.8 dekokcja 42*->68* [...] odbieram 8 litrów rzadkiego do fermentora w garnku zostaje 8.5L wody+ słody pogrzewam to do 70°C na 20' podgrzewam do 100*, gotuję 20' wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 68* [...] 68-69* - 15' 71-72* - 20' //+ 3.5L wrzątku ->77* //+6 l wrzątku wysładzanie 8L wody 60* gotowanie 70' lubelski '09 gr 3.9% 20g 60' //luzem drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan 1L starter z mrożonki Kontynuuję ulepszanie tego przepisu, tym razem zmniejszyłem ilość chmielu o 5 IBU i podwyższyłem temperaturę scukrzania o 1°C Edytowane 2 Marca 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Warka #120 - Weizen Lehr Piwo w stylu Hefe Weizen Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85% IBU 35 Kolor 8 EBC [....] lubelski '09 gr 3.9% 20g 60' //luzem [...] Kontynuuję ulepszanie tego przepisu, tym razem zmniejszyłem ilość chmielu o 5 IBU i podwyższyłem temperaturę scukrzania o 1°C Oj Coder coś kręcisz, 35IBU??? Nie dość, że to daleko poza stylem to za żadne skarby byś tego z 20g Lubelskiego nie dostał. Mnie wychodzi przy tej dawce niecałe 12. Jeżeli ta goryczka jest o 5 IBU mniejsza niż poprzednio to wtedy byłeś poza stylem więc nie dziwne, że poprzedni Weizen był zbyt gorzki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się