rocker Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 Witam, zabieram się za kolejny nastaw mam Cydr Muntonsa i zastanawiam się na czym go zrobić: glukoza, cukier trzcinowy czy Coopers Enhancer 2. W założeniu miał być Enhancer ale na opakowaniu piszą jest pomimo tego że jest uniwersalny nadaję się do piw, a cydr jakby nie było piwem nie jest więc co dalej z tym fantem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rysiek103 Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 http://www.brewstore.co.uk/muntons-premium-gold-autumn-blush-cider-kit-2140-p.asp jeżeli to taki to już nic więcej nie potrzebujesz. do innych dodaj tylko zwykłego cukru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rocker Posted January 13, 2013 Author Share Posted January 13, 2013 inny taki http://www.piwopiweczko.pl/Cider-de-Luxe,223.html stąd moje pytanie. Czy enhancer się nada czy nie lepiej do piwka go dodać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 (edited) Ja bym sugerował sok z jabłek. Najlepiej niefiltrowany (jest taki za 3,60 w Lidlu) Z resztą ja nie wiem jak można takie coś kupować. Za dobry sok o tej samej ilości fruktozy byś dał 36zł w sklepie spożywczym. Edited January 14, 2013 by mamdobreklapki Link to comment Share on other sites More sharing options...
rocker Posted January 14, 2013 Author Share Posted January 14, 2013 wiem wiem, ale po prostu chciałem spróbować takie coś żeby mieć porównanie. Sok z Lidla to Vitafit znam testowany Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 Do cydru to sok.. chyba że chcesz mieć coś w stylu somersby to dodaj ekstraktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugarsweet Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 inny taki http://www.piwopiwec...e-Luxe,223.html stąd moje pytanie. Czy enhancer się nada czy nie lepiej do piwka go dodać. przyznaję że dodawać enhancera nie próbowałem, ale robiłem z cukrem i nie polecam - zbyt kwaśny i wytrawny wychodzi Za to polecam dodać 1kg glukozy do tej puszeczki tak na 20l gotowego cydra - będzie, moim zdaniem, w sam raz; do refermentacji tez glukoza (ja daję 200gr na 20l) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now