anteks Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Pety po wodzie mineralne, zawsze możesz powiedzieć " tylko jedno piwo kochanie" A to dobre jest ale jakieś takie nieeleganckie Chodzi o "kochanie'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Pety po wodzie mineralne, zawsze możesz powiedzieć " tylko jedno piwo kochanie" A to dobre jest ale jakieś takie nieeleganckie Chodzi o "kochanie'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Dzisiaj postanowiłem zmierzyć Blg. Po podniesieniu wieczka ładny zapach piwa, na wierzchu resztki piany. Blg wyszło 2,5 ale.... gdy spróbowałem piwa użytego do pomiaru pierwszy smak całkiem dobry, później wyraźny kwaśny posmak. Może gdzieś nie byłem wystarczająco uważny i wdało się zakażenie. Poczekam jeszcze 2 dni i ponownie zmierzę Blg, jeśli się nie zmieni to część zleje do butelek a resztę odstawie na cichą. Jak po refermentacji w butelkach kwaśny smak będzie się utrzymywał to chyba reszta będzie się nadawała niestety do wylania.... Nic nie wylewaj tylko butelkuj. Sprawdź smak po miesiącu a nie kilku dniach, chociaż może to być trudne przy pierwszej warce . Ja jak robiłem piwo z kita też na początku było lekko kwaskowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czestmir Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Dobrzę, nic nie będę wylewał Dizisiaj odiwedziłem piwnicę gdzie będę składował swoje wyroby i znalazłem ładną litrową butelkę z zamknięciem patentowym, będzie się nadawała do tego co powiedział anteks tylko jedno piwo kochanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbj Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Panowie - po ilu dniach piwko powinno zacząć fermentować ? Piwko robiłem w piątek, i jak na razie chyba oznak frmentacji nie słychać... Z jednej strony może to być brak szczelności pojemnika, ale z drugiej strony już wspominałem, że drożdże dodałem "na oko" i nie dam sobie uciąc głowy, że nie była to temperatura zbliżona do 40 stopni... Ewentualnie jak sprawdzić fermentowanie - po otwarciu pojemnika powinna być widoczna jakaś pianka lub coś? Wybaczcie moje pytania, ale to "mój pierwszy raz" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Powinna być piana lub ślady po niej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 zbliżona do 40 stopni... może je zabiłeś http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbj Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Dobra Panowie - chyba wszystko jest ok . Otwarłem przed chwilą pokrywę i na brzeczce ukazała mi się mała pianka. Ale co ważniejsze można było dostrzec co jakiś czas pojawiające się pęcherzyki powietrza - a więc jednak fermentuje. Termometr na pojemniku pokazuje 21-22 stopnie. W takim razie czekam do piątku, żeby zacząć butelkować. Przynajmniej tak pisze na kicie - 7dni fermentacji. Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi - po piwku dla każdego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) W takim razie czekam do piątku, żeby zacząć butelkować. Przynajmniej tak pisze na kicie - 7dni fermentacji. pilnuj końca fermentacji (kontrola Blg) a nie ilości dni Edytowane 21 Stycznia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Ja swoją brzeczkę zadałem w temperaturze powyżej 30 stopni, zbiłem szybko do 18 i w takiej temperaturze fermentowało. Piwo wyszło pyszne, tak że nic się chopoki nie przejmujta. Po tej puszce zacznijcie zacierać, to naprawdę frajda Powodzenia w dalszym piwowarzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czestmir Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Tydzień temu zlałem warkę na cichą, ale uzupełniłem też kilka butelek:) No i nie wytrzymałem spróbować wczoraj jak to wszystko wyszło. Stresik lekki był czy "psyknie" przy otwieraniu. Upragniony dźwięk się pojawił Piana szybko zginęła, bąbelki "gazu" przez dłuższy czas leciały ku górze. Jest to moje pierwsze piwo więc jak na razie najlepsze:P czuć mocną goryczkę. Na pewno bardziej by się nadawało mocno schłodzone w gorący dzień, ale wątpię czy te piwo doczeka takich dni. W niedługim czasie zaczynam produkcję kolejnego piwa, będzie to zapewne English Bitter lub Wheat Beer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 No to gratulacje! Oby tak dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czestmir Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Dzięki bardzo, mam nadzieję, że każde kolejne piwo będzie jeszcze lepsze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 będzie i duma z niego jeszcze większa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się