Undeath Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Spiłem Twoje CDA tu masz opinię o nim http://www.piwo.org/topic/14326-browar-cztery-lapy-ponurak-cda/#entry288217 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) . Edytowane 20 Marca 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 American stout który miał być CDA american stout.bsmx #39 CDA - Birofil 2014 American IPA Parametry: Początkowe blg: 17.4* (OG 1.0702) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 7.9% Objętość: 24l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5ml Lactic Acid - Zacieranie 60 minut 3g Gypsum (Calcium Sulfate) - Zacieranie 60 minut 5kg Pilzneński Bruntal - Bruntal (2.8 EBC, 72.5%) 0.5kg Carafa Special II (Weyermann) - Weyermann (817.6 EBC, 7.2%) 0.4kg Oats, Flaked - (2 EBC, 5.8%) 0.4kg Wiedeński - (7 EBC, 5.8%) 0.3kg Special Roast (Briess) - Briess (98.5 EBC, 4.3%) 0.2kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 2.9%) 0.1kg Chocolate Wheat (Weyermann) - Weyermann (817.6 EBC, 1.4%) 20g Zeus 14.2AA (26.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Chinook 11.6AA (16.8IBU) granulat - Gotowanie 30min 20g Warrior 16.7AA (15.6IBU) granulat - Gotowanie 15min 30g Simcoe 14.9AA (3IBU) granulat - Gotowanie 2min 30g Cenntenial 2012 9AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni 30g Simcoe 14.9AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni 40g Cascade 7.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 3 dni DCL/Fermentis Safale American US-05 2011-03-06 Zacieranie: Mash In (Infuzja 0min) 66°C 60min Dodano 22l wody 71°C Mash Step (Podgrzewanie 12min) 78°C 10min Notatki: 2014-05-01 10:33 start 2014-05-01 12:16 koniec przerwy 66st 2014-05-01 12:30 14min podgrzewanie do 78st 2014-05-02 11:00 zadanie drożdży metryczka pspd birofil: zbyt słodkie, za dużo ciała, słabo pijalne, stary chmiel dobry aromat chmielowy następnym razem użyć najnowszych chmieli dodatkowo wyciągnąć wytrawność poprzez obniżenie BLG oraz zacieranie 60:15 w ten 64:72 zamiast owsa użyć ryżu, wyrzucić special roast ew. zmniejszyć udział karmelowych słodów do 4-6% w sumie zmniejszyc ilosc cukru do nagazowania - nie przekraczac 100g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Mariaż stylów #48 black wit.bsmx #48 Black Witbier Witbier Parametry: Początkowe blg: 13.9* (OG 1.055) Końcowe blg: 3.1* (FG 1.0117) Alkohol objętościowo: 5.7% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2kg Pilzneński Bruntal - Bruntal (2.8 EBC, 39.2%) 2kg Wheat, Flaked - (3.2 EBC, 39.2%) 0.4kg Oats, Flaked - (2 EBC, 7.8%) 0.2kg Biscuit Malt - (45.3 EBC, 3.9%) 0.2kg Jęczmień palony Żywiec - (700 EBC, 3.9%) 0.15kg Chocolate Wheat (Weyermann) - Weyermann (817.6 EBC, 2.9%) 0.1kg Karmelowy 600 - (600 EBC, 2%) 0.05kg Château Czekoladowy (900 EBC) - (900 EBC, 1%) 10g Chinook 11.6AA (13.9IBU) granulat - Gotowanie 90min 25g Orange Peel, Sweet - Gotowanie 5 minut Wyeast Labs Belgian Witbier 3944 2013-03-21 Zacieranie: Beta glukanowa (Infuzja 0min) 49°C 15min Dodano 19l wody 52°C Scukrzająca (Podgrzewanie 18min) 67°C 60min Wygrzew (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: słód palony żywiec wrzucony do wysladzania 320ml gęstwy średnio luźnej zadano 8:30 29 sie 2014 otarta skórka pomarańczy sparzona nie szorowana (następnym razem wyszorować) 3 pomarańcze dodane 5min przed końcem gotowania i pozostawione na whirlpool na 20min whirlpool Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Najlepszy wypust z serii na WY West Yorkshire EDIT: widzę problem z recepturami gdzie jest tylko jeden mashstep - do poprawy red porter.bsmx #49 Red porter Brown Porter Parametry: Początkowe blg: 12.3* (OG 1.0486) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.1% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.7kg Pilzneński Bruntal - Bruntal (2.8 EBC, 76.4%) 0.4kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 8.3%) 0.4kg Brown Malt - (128.1 EBC, 8.3%) 0.1kg Château Crystal - (150 EBC, 2.1%) 0.1kg Karmelowy 300 - (300 EBC, 2.1%) 0.1kg Karmelowy 600 - (600 EBC, 2.1%) 0.04kg Château jęczmień palony (1200-1400 EBC) - (1300 EBC, 0.9%) 30g Chinook 11.6AA (31.7IBU) granulat - Gotowanie 60min Wyeast Labs West Yorkshire Ale 1469 2014-09-11 Zacieranie: (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C Notatki: whirlpool Edytowane 20 Marca 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Klon słynnego Bell's Oberon american wheat.bsmx #55 American Wheat American Wheat or Rye Beer Parametry: Początkowe blg: 12.6* (OG 1.0499) Końcowe blg: 3.1* (FG 1.0117) Alkohol objętościowo: 5% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 6ml Lactic Acid - Zacieranie 60 minut 5ml Lactic Acid wysładzanie - Zacieranie 60 minut 3.5g Gypsum (Calcium Sulfate) - Gotowanie 60 minut 3g Calcium Chloride - Gotowanie 60 minut 2kg Pilsner (Weyermann) Alepiwo 20140924 - Weyermann (3.3 EBC, 42.3%) 1.3kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) - Weyermann (3.9 EBC, 27.5%) 1.2kg Castle Malting Wheat Blanc - Castle Malting (4.3 EBC, 25.4%) 0.12kg Cara-Pils/Dextrine - (3.9 EBC, 2.6%) 0.05kg Biscuit Malt - (45.3 EBC, 1.1%) 0.05kg Melanoiden Malt - (39.4 EBC, 1.1%) 20g Motueka CP 2014-11 (2014) 7.3AA (16.1IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Motueka CP 2014-11 (2014) 7.3AA (4.9IBU) granulat - Gotowanie 20min 10g Motueka CP 2014-11 (2014) 7.3AA (0.8IBU) granulat - Gotowanie 5min 50g Cascade 2013 Browamator 7.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni Wyeast Labs American Wheat Ale 1010 2011-02-27 Zacieranie: wrzutka (Infuzja 0min) 52°C 0min Dodano 15l wody 55°C Maltoza (Podgrzewanie 15min) 65°C 70min Wygrzew (Podgrzewanie 12min) 77°C 1min Notatki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) American stout obficie chmielony na zimno galaxy galaxy stout.bsmx #56 Galaxy black v2 - zmiotki American Stout Parametry: Początkowe blg: 16.4* (OG 1.0658) Końcowe blg: 5.2* (FG 1.0201) Alkohol objętościowo: 6% Objętość: 26l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.7kg Pilsner (Weyermann) Alepiwo 20140924 - Weyermann (3.3 EBC, 56.1%) 1.2kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 18.2%) 0.3kg Castle Malting Black of Black 201409 - Castle Malting (500 EBC, 4.5%) 0.3kg Chocolate Wheat (Weyermann) - Weyermann (817.6 EBC, 4.5%) 0.22kg Special Roast (Briess) - Briess (98.5 EBC, 3.3%) 0.2kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 3%) 0.2kg Castle Malting Munich 201409 - Castle Malting (25 EBC, 3%) 0.13kg Brown Malt - (128.1 EBC, 2%) 0.1kg Karmelowy 300 - (300 EBC, 1.5%) 0.1kg Karmelowy 600 - (600 EBC, 1.5%) 0.15kg Muscovado - (40 EBC, 2.3%) 40g Sorachi Ace 2014-06 12.4AA (47.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Chinook 2013 Browamator 12AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 100g Galaxy CP 2014-11 (2014) 15AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni 3g Gypsum (Calcium Sulfate) - Gotowanie 60 minut 2g Chalk - Gotowanie 60 minut 1.5g Lye - Gotowanie 60 minut Wyeast Labs American Wheat Ale 1010 2015-01-04 Zacieranie: Mash In (Infuzja 0min) 52°C 0min Dodano 22l wody 55°C Mash Step (Podgrzewanie 12min) 68°C 60min Mash out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=C5VT4V1 300g black of black dodac pod koniec zacierania Edytowane 20 Marca 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Przypomnienie o co chodzi z żytem rye brown.bsmx #57 Rye brown American Brown Ale Parametry: Początkowe blg: 14.4* (OG 1.0571) Końcowe blg: 5.3* (FG 1.0205) Alkohol objętościowo: 4.8% Objętość: 20l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.2kg Pale Ale - (5.5 EBC, 54.3%) 1.6kg Rye, Flaked - (3.9 EBC, 27.1%) 0.4kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 6.8%) 0.25kg Chocolate Wheat (Weyermann) - Weyermann (817.6 EBC, 4.2%) 0.2kg Castle Malting Munich 201409 - Castle Malting (25 EBC, 3.4%) 0.14kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 2.4%) 0.11kg Castle Malting Roasted Barley (palone ziarno jęczmienia) - Castle Malting (1150 EBC, 1.8%) 30g Simcoe 2013 Browamator 12.9AA (40.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 3g Gypsum (Calcium Sulfate) - Gotowanie 60 minut 2g Chalk - Gotowanie 60 minut 1.5g Lye - Gotowanie 60 minut Wyeast Labs American Wheat Ale 1010 2015-01-04 Zacieranie: Mash In (Infuzja 0min) 45°C 0min Dodano 21l wody 47°C Mash Step (Podgrzewanie 12min) 69°C 70min Mash out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: dodać ekstra 3l wody do wysładzania aby odebrać szybciej brzeczkę czas pracy 11h - w tym 4-5h filtracja drozdze zadane w 22st zjazd do 14st potem codziennie o 1 stopien do gory by skonczyc na 19st (pierwszy tydzien) potem zjazd do 15 i powolne schodzenie do 10st na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Browar wybudza się z zimowego letargu. Zmiotki na start drożdzy. 58-best-bitter-melasa.bsmx #58 Best bitter wheat - M07 start Special/Best/Premium Bitter Parametry: Początkowe blg: 11.1* (OG 1.0435) Końcowe blg: 1.5* (FG 1.0058) Alkohol objętościowo: 4.9% Objętość: 24l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 7ml Lactic Acid - wysładzanie - Zacieranie 60 minut 3g Gypsum (Calcium Sulfate) - Gotowanie 60 minut 1.6kg Wheat, Flaked - (3.2 EBC, 36%) 1.4kg Castle Malting Vienna 201409 - Castle Malting (5.5 EBC, 31.5%) 0.6kg Pilsner (Weyermann) Alepiwo 20140924 - Weyermann (3.3 EBC, 13.5%) 0.4kg Oats, Flaked - (2 EBC, 9%) 0.2kg Castle Malting Wheat Munich 201409 - Castle Malting (15 EBC, 4.5%) 0.1kg Castle Malting Black of Black 201409 - Castle Malting (500 EBC, 2.2%) 0.1kg Special B Malt - (354.6 EBC, 2.2%) 0.05kg Molasses - (157.6 EBC, 1.1%) 30g Summer 2013 Browamator 6.4AA (20.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Progress 2013 alepiwo 6.9AA (11.1IBU) granulat - Gotowanie 15min 20g Fuggles 2013 Browamator 5.2AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min Mangrove Jack's British Ale Yeast M07 2015-04-06 Zacieranie: Moczenie (Infuzja 0min) 17°C 0min Dodano 2l wody 15°C Scukrzająca (Infuzja 0min) 65°C 90min Dodano 13l wody 81°C Wygrzew (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=7J27WZX (baza słodowa z innego piwa) Drożdże ruszyły po 22h od zadania. 06.04.2015 - Temp w lodówce 16st. Fermentacja na baniaku 17st. 08.04.2015 - Podniesiono temp. do 16.5st Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) będę podmieniał plik po zakończeniu fermentacji - wtedy pomierzone wartości będą poprawne Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) rozruch MJ44 59-summer-ale-v2.bsmx #59 Summer ale v2 American Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 10.8* (OG 1.0423) Końcowe blg: 2.1* (FG 1.0078) Alkohol objętościowo: 4.5% Objętość: 22l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2kg Pilsner (Weyermann) Alepiwo 20140924 - Weyermann (3.3 EBC, 50.6%) 1.6kg Castle Malting Vienna 201409 - Castle Malting (5.5 EBC, 40.5%) 0.25kg Carahell (Weyermann) Alepiwo 201504 - Weyermann (25.6 EBC, 6.3%) 0.1kg Château Crystal - (150 EBC, 2.5%) 20g Rakau CP 2014-11 (2014) 10.7AA (24.6IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Centennial 2014 alepiwo 10AA (8IBU) granulat - Gotowanie 25min 10g Citra 2014 alepiwo 11.9AA (9.5IBU) granulat - Gotowanie 25min 10g Centennial 2014 alepiwo 10AA (2.3IBU) granulat - Gotowanie 5min 10g Citra 2014 alepiwo 11.9AA (2.7IBU) granulat - Gotowanie 5min 30g Centennial 2014 alepiwo 10AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 3 dni 30g Citra 2014 alepiwo 11.9AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 3 dni Mangrove Jack's US West Coast Yeast M44 2015-04-16 Zacieranie: Moczenie (Infuzja 0min) 24°C 0min Dodano 2l wody 27°C Scukrzająca (Infuzja 0min) 65°C 60min Dodano 10l wody 81°C Mash Step (Podgrzewanie 15min) 74°C 10min Wygrzew (Podgrzewanie 5min) 78°C 5min Notatki: Edytowane 3 Maja 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 bitter bez mchu irlandziego wygląda jak błoto pośniegowe - ta pszenica to było czyszczenie magazynu ale ktoś to będzie musiał wypić mimo słabego wyglądu po tygodniu od rozlewu smakuje całkiem nieźle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Smoked oat ale - inspiracja: e-prezes 60-smoked-oat-ale.bsmx #60 Smoked oat ale Other Smoked Beer Parametry: Początkowe blg: 11.8* (OG 1.0465) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.8% Objętość: 22l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 1.8kg Pale Ale - (5.5 EBC, 33.6%) 1.2kg Castle Malting Smoked (wędzony bukiem) 201409 - Castle Malting (8 EBC, 22.4%) 1.2kg Oats, Flaked - (2 EBC, 22.4%) 0.5kg Stainbach Owsiany 2014-11 - Stainbach (2.3 EBC, 9.3%) 0.4kg Castle Malting Vienna 201409 - Castle Malting (5.5 EBC, 7.5%) 0.25kg Caramunich I (Weyermann) Alepiwo 201504 - Weyermann (100.5 EBC, 4.7%) 30g Chinook 2014 alepiwo 12.8AA (34.6IBU) granulat - Gotowanie 60min 4g Irish Moss - Gotowanie 10 minut Mangrove Jack's British Ale M07 2015-04-28 Zacieranie: Zamoczenie ziarna (Infuzja 0min) 25°C 0min Dodano 2l wody 32°C Scukrzająca (Infuzja 0min) 67°C 90min Dodano 17l wody 79°C Wygrzew (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=6LFX6PD woda zadano 125ml zbitej gęstwy - start 12h temp zadania: 23°C temp w lodówce: 20150504: 16,5°C 20150505: 17,5°C Edytowane 1 Lipca 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Alesmith IPA 61-alesmith-ipa-clone.bsmx #61 Alesmith IPA clone American IPA Parametry: Początkowe blg: 16.6* (OG 1.0667) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 7.4% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.2kg Pilsner (Weyermann) Alepiwo 20150208 - Weyermann (3.3 EBC, 48.5%) 3kg Pilsner (Weyermann) Alepiwo 20140924 - Weyermann (3.3 EBC, 45.5%) 0.1kg Carahell (Weyermann) Alepiwo 201504 - Weyermann (25.6 EBC, 1.5%) 0.1kg Castle Malting Munich 201409 - Castle Malting (25 EBC, 1.5%) 0.1kg Melanoiden Malt - (39.4 EBC, 1.5%) 0.1kg Wheat Malt, Ger - (3.9 EBC, 1.5%) 10g Simcoe 2014 Alepiwo 201504 11.4AA (15.5IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 90min 10g Zeus 2014 alepiwo 14.2AA (19.3IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 90min 20g Zeus 2014 alepiwo 14.2AA (20.5IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Amarillo Alepiwo 2014 201504 9.2AA (4.8IBU) granulat - Gotowanie 30min 10g Simcoe 2014 Alepiwo 201504 11.4AA (2.7IBU) granulat - Gotowanie 15min 10g Zeus 2014 alepiwo 14.2AA (2.5IBU) granulat - Gotowanie 10min 10g Cascade Alepiwo 2014 201504 6.9AA (1.5IBU) granulat - Gotowanie 5min 30g Cascade Alepiwo 2014 201504 6.9AA (0.8IBU) granulat - Gotowanie 1min 20g Amarillo Alepiwo 2014 201504 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 3 dni 10g Cascade Alepiwo 2014 201504 6.9AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 3 dni 10g Zeus 2014 alepiwo 14.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 3 dni 10g Chinook 2014 alepiwo 12.8AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 3 dni 10g Simcoe 2014 Alepiwo 201504 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 3 dni 4g Irish Moss - Gotowanie 15 minut Mangrove Jack's US West Coast Yeast M44 2015-05-10 Zacieranie: (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C Notatki: 16:00 zadano 320ml luźnej gęstwy simcoe i zeus na gorycz dają trochę badyla i smak podobny do alkoholowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 FES 62-fes.bsmx #62 FES Mint Foreign Extra Stout Parametry: Początkowe blg: 15.9* (OG 1.0637) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 7% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Pilsner (Weyermann) Alepiwo 20150208 - Weyermann (3.3 EBC, 69.4%) 0.5kg Castle Malting Wheat Munich 201409 - Castle Malting (15 EBC, 6.9%) 0.5kg Château Crystal - (150 EBC, 6.9%) 0.4kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 5.6%) 0.3kg Castle Malting Black of Black 201409 - Castle Malting (500 EBC, 4.2%) 0.3kg Castle Malting Roasted Barley (palone ziarno jęczmienia) - Castle Malting (1150 EBC, 4.2%) 0.1kg Karmelowy 600 - (600 EBC, 1.4%) 0.1kg Special B Malt - (354.6 EBC, 1.4%) 30g Polaris 21.9AA (54.6IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Polaris 21.9AA (9.3IBU) granulat - Gotowanie 5min 3g Gypsum (Calcium Sulfate) - Gotowanie 60 minut Mangrove Jack's British Ale Yeast M07 2015-05-23 Zacieranie: Moczenie (Infuzja 0min) 32°C 0min Dodano 3l wody 45°C Scukrzająca (Infuzja 0min) 69°C 90min Dodano 19l wody 82°C Wygrzew (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: zadano 170g świeżej gęstwy w 23st o 18:30 do lodówki do 18.3st drugi dzień: 19.0st start: 24h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Pliny the elder 63-pliny-clone.bsmx #63 Pliny clone Double IPA Parametry: Początkowe blg: 18* (OG 1.0725) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.0097) Alkohol objętościowo: 8.2% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5.6kg Pilsner (Weyermann) Alepiwo 20150208 - Weyermann (3.3 EBC, 84.8%) 0.4kg Carafoam (Weyermann) Alepiwo 201504 - Weyermann (3.9 EBC, 6.1%) 0.14kg Caramunich I (Weyermann) Alepiwo 201504 - Weyermann (100.5 EBC, 2.1%) 0.46kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 6.9%) 80g Warrior 2014 alepiwo 15.5AA (126.9IBU) granulat - Gotowanie 90min 10g Chinook 2014 alepiwo 12.8AA (18.8IBU) granulat - Gotowanie 90min 30g Simcoe 2014 Alepiwo 201504 11.4AA (28.8IBU) granulat - Gotowanie 45min 30g Zeus 2014 alepiwo 14.2AA (30IBU) granulat - Gotowanie 30min 60g Centennial 2014 alepiwo 10AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 30g Simcoe 2014 Alepiwo 201504 11.4AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 90g Zeus 2014 alepiwo 14.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 14 dni 50g Centennial 2014 alepiwo 10AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 14 dni 50g Simcoe 2014 Alepiwo 201504 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 14 dni 4g Irish Moss - Gotowanie 15 minut Mangrove Jack's US West Coast Yeast M44 2015-05-28 Zacieranie: Moczenie (Infuzja 0min) 33°C 0min Dodano 3l wody 42°C Scukrzająca (Infuzja 0min) 67°C 60min Dodano 18l wody 79°C Wygrzew (Podgrzewanie 10min) 78°C 5min Notatki: 17:00 zadano 160ml gęstej gęstwy 25st start 12h temp lodówka: 17C -> 17.5 -> 18 -> 18.5 -> 19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) Trochę zbyt wytrawne wyszło - ratunek to butelkowanie z laktozą - niestety nie udało mi się jej zdobyć przez butelkowaniem Zabutelkowano z dodatkiem 50g glukozy. Celuję w 1.7vv 64-jelito-diabla.bsmx #64 RIS Jelito diabła Imperial Stout Parametry: Początkowe blg: 22.1* (OG 1.0905) Końcowe blg: 4.1* (FG 1.0157) Alkohol objętościowo: 9.8% Objętość: 18l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4kg Pale Ale - (5.5 EBC, 51%) 1.5kg Monachijski typ I - (12 EBC, 19.1%) 0.59kg Castle Malting Roasted Barley (palone ziarno jęczmienia) - Castle Malting (1150 EBC, 7.5%) 0.5kg Czekoladowy jasny 400 alepiwo 20150208 - (400 EBC, 6.4%) 0.5kg Special B Malt - (354.6 EBC, 6.4%) 0.4kg Oats, Flaked - (2 EBC, 5.1%) 0.36kg Caramunich I (Weyermann) Alepiwo 201504 - Weyermann (100.5 EBC, 4.6%) 20g Warrior 2014 alepiwo 15.5AA (37.4IBU) granulat - Gotowanie 60min 40g Chinook 2014 alepiwo 12.8AA (43.2IBU) granulat - Gotowanie 30min 3g Gypsum (Calcium Sulfate) - Gotowanie 60 minut Mangrove Jack's British Ale Yeast M07 4-rte użycie 2015-06-16 Zacieranie: Moczenie (Infuzja 0min) 17°C 0min Dodano 3l wody 15°C Scukrzająca (Infuzja 0min) 66°C 0min Dodano 20l wody 83°C Mash Step (Podgrzewanie 4min) 67°C 90min Wygrzew (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: drożdże zadane w temp 23st godzina 20:30 w lodówce ustawione 17st start 24h 2015-06-29 temp w lodowce 17,5st Edytowane 24 Lipca 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) właśnie do mnie dotarło, że jak nie chmielę na gorycz to mogę gotować te 30min krócej - sensacja roku http://brulosophy.com/2015/03/11/the-impact-of-boil-length-ale-exbeeriment-results/ tutaj porównanie obu metod Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Zmiana nazwy browaru na "bIES". Kierunek browaru to wariacje nt stouta oraz APA/AIPA - takie piwo pijamy z przyjaciółmi najczęściej i na nich chcę skupić moce browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Ja już u nas od jakiegoś czasu stosuję tą metodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się