crosis Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Użyj kalkulatora. Uzyskałeś nagazowanie na poziomie 2,5, co może być dość niskie jak na pszenicę (z mojego doświadczenia 2,8 spokojnie daje radę). Druga sprawa to same drożdże - może po prostu bardzo mocno osiadają na dnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Luzik, jak Ci się nie nagazuje po 3tyg -miesiącu, możesz sie martwić. Cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekWG Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Uzyskałeś nagazowanie na poziomie 2,5, co może być dość niskie jak na pszenicę (z mojego doświadczenia 2,8 spokojnie daje radę). faktycznie pokutuje troche brak wyczucia nagazowania - zawsze staram sie krecic blizej dolnej granicy i potem takie sa efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Przymierzam się powoli do pierwszej pszenicy na wb-06 i chciałbym zapytać Was jak to jest z temperaturą fermentacji. Aktualnie 16°C to max jaki mogę zapewnić drożdżom. Czy to nie za nisko? Zależy mi na solidnych bananach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Za nisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 No to poczeka pszenica aż zacznę palić w piecu. A gdyby tak zadać drożdże w np. 23°C + owinąć fermentor jakąś izolacją? Hmmm poczekam jednak na lepsze warunki. Dzięki za odpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Moim zdaniem temperatura jest akceptowalna. Weź pod uwagę, że przy fermentacji głównej jest cieplej, czyli spodziewać się można 18 stopni, a jeżeli zadasz drożdże przy 23°C to nawet i 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Najważniejsze są jakieś dwie pierwsze doby fermentacji, bo wtedy jest najgwałtowniejsza fermentacja i najwięcej cukrów zostaje przerobionych a co za tym idzie, wytwarza się najwięcej estrów. Zatem sądzę, że nie będzie problemu, jak zadasz np. w temperaturze 23-25 stopni (byle nie zbyt wysokiej), bo potem się już tak łatwo nie schładza. Poza tym, parę godzin trzeba dać na start fermentacji, więc trzeba wziąć poprawkę na to, by nie spadła ci temperatura za nisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Pamiętaj też, że wb-06 to żarłoki i należy zacierać na słodko. Myślę, że nawet całkowite pominięcie przerwy maltozowej nie byłoby złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Dzięki. W listopadzie przetestuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Pamiętaj też, że wb-06 to żarłoki i należy zacierać na słodko. Myślę, że nawet całkowite pominięcie przerwy maltozowej nie byłoby złe. A jeżeli ktoś woli bardziej wytrawną pszenicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 No cóż de gustibus... Ale normalnie zatarta pszenica na WB-06 jest, moim zdaniem, pusta w smaku. Ale to moje zdanie tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 A dla mnie to zależy wszystko od okoliczności, w których się spożywa. Na chłodniejsze dni faktycznie wytrawna pszenica mi nie podchodzi, natomiast na gorące jak najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniolhc Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Ostatnia dobra pszenica wypuszczona na rynek to Roy Zbawiony z browaru Ursa Major. A co do robienia piszecie by nie zlewać na cichą takiego piwa. Ile w takim razie trzymać na burzliwej? Czy po prostu jak blg zejdzie do 2,3 to lać od razu w butelki?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Jak BLG przestanie się zmieniać to lać w butelki. Bo musisz mieć pewność, że fermentacja się zakończyła, skąd będziesz mieć tę pewność, jeżeli nie powtórzysz pomiaru? No chyba, że zrobisz szybki test odfermentowania i pomiar BLG w piwku będzie się z nim zgadzał, to wtedy ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniolhc Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Bo musisz mieć pewność, że fermentacja się zakończyła, skąd będziesz mieć tę pewność, jeżeli nie powtórzysz pomiaru? oto mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 A jeżeli ktoś woli bardziej wytrawną pszenicę? To wystarczy, że poczeka trochę - WB-06 dojedzą co się da w butelce i zrobią Ci wytrawną pszenicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się