goral89 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Witam właśnie robię taką recepture: Docelowo: 23l 1,088 SG 21 Blg. Słody 7,75 kg. Pale ale - Strzegom 0,5 kg. Aromatic 100 EBC 0,5 kg Crystal 150 EBC 8,75kg/ 24l wody - więcej nie weszło by do garnka 33l. Zacieranie: 70 min. - 64-65 stopni....(rozumiem na wytrawnie) 10 min. - 76 stopni Chmielenie ok 120 IBU - m.in. Citra, Cascade, Summit, Williamette, Warrior ! Fermentacja standardowo 19 Stopni - drożdże Danstar Nothingam i może gęstwa jakby nie dały rady z 21 blg. 2-3 tyg. cichej plus chmielenie na zimno. Piwo docelowo tworzone na Festiwal Birofila! Proszę o ocenę ? Edytowane 19 Stycznia 2013 przez goral89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Choć na takie blg to ja bym na twoim miejscu zrobił chociaż dla drożdży starter, wtedy lepiej ci ruszą do pracy i zadaj tej gęstwy około 300 ml. No i jak to AIPA jest no to ja bym coś na zimno po chmielił, jakąś citrę albo coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Citra i Williamette w ilości po 25 g. lecą na zimno. Właśnie jak zrobić starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Wpisz w wyszukiwarkę "starter drożdżowy" ( to chyba łatwe) i poczytaj. Ja znalazłem takie coś: http://www.piwo.org/topic/4048-starter-drozdzowy/page__hl__starter http://www.piwo.org/topic/1987-jak-zrobic-starter-z-drozdzy-opis-ze-zdjeciami/ A jakby tego było mało to wikipedia też działała jak ostatnio wchodziłem i jest tam cały artykuł o starterach : http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych goral89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Drożdże na mocniejsze piwa [chyba] najwydajniej jest przygotować poprzez uwarzenie jakiegoś lekkiego (10-12blq) jasnego piwa. Mocno natleniasz brzeczkę, zadajesz drożdże z paczki, po tygodniu zlewasz i masz gęstwę gotową na cięższe wyzwania. Z drugiej strony - Danstary dość dobrze znoszą ciężkie warunki i nie trzeba ich mocno hartować przed 21blq Zasyp i procedura wygląda na ok. Wydajność 60% wygląda na przyzwoitą. Możesz jeszcze zajrzeć poniżej, żeby się więcej dowiedzieć o stylu: https://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/6351/doubleIPA.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Dobrze nazwałem sobie to piwo "masakra". Gar był zapełniony na max.(33 litrowa nierdzewka). Wydajność bardzo spadła, gdy normalnie mam o 80 ustawione w Beersmiths'ie. Tutaj wyszlo ok. 70%. Wyszło 18 Blg - więc mocno gotowałem pół godziny zanim dodałem chmiele. Podratowałem ekstrakt 0,5 kg cukru - i wyszło 20,5 Blg (22 litry). Mam jedną wątpliwość w programie do wyliczania IBU trzeba wpisać Blg, zawsze wpisuję docelowe - czy słusznie ? Tutaj było 21 więc później skorygowałem na 20,5. W sumie to samo pytanie tyczy się ilości nastawu który trzeba wpisać czy tyle ile dałem do gotowania czy docelowa ilość brzeczki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się