Jump to content

Słód śrutowany


Krzys

Recommended Posts

Witam.

Mam za sobą troszkę doświaddzeń z puszkami. Chciałbym spróbować zrobić piwo z zacieraniem, w związku z czym mam pytanie: jaka jest "trwałośc" śrutowanego słodu? W sklepach z art. piwnymi piszą, że słód śrutują bezpośrednio przed wysyłką. Rozumiem z tego że świeżo ześrutowany słód jest lepszy. Chciałem zrobić zakupy na więcej niż jedną warkę. Niestety z powodu braku czasu (stąd do tej pory tylko puszki) może się okazać, że pomiędzy kolejnymi warkami może upłynąć miesiąc albo dłużej. Czy ześrutowany śłód zachowa swoje właściwości i będzie sie nadawał do użytku?

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za podpowiedzi

Link to comment
Share on other sites

Nie przejmuj się, ja warzyłem po Świętach piwo z resztek słodów które leżały u mnie od marca - efekt - prwadopodobnie najsmaczniejszy "bezstylowiec" jaki udało mi sie uwarzyć :)

(krew mnie zalewa, bo nie zapisałem sobie proporcji :( )

Link to comment
Share on other sites

10 dni temu warzyłem ze słodu który przeleżał w zimnej piwnicy ponad 2 Lata.

Był zamknięty w szczelnym fermentorze. Piwo zapowiada się całkiem dobre.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.