Krzys Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Witam. Mam za sobą troszkę doświaddzeń z puszkami. Chciałbym spróbować zrobić piwo z zacieraniem, w związku z czym mam pytanie: jaka jest "trwałośc" śrutowanego słodu? W sklepach z art. piwnymi piszą, że słód śrutują bezpośrednio przed wysyłką. Rozumiem z tego że świeżo ześrutowany słód jest lepszy. Chciałem zrobić zakupy na więcej niż jedną warkę. Niestety z powodu braku czasu (stąd do tej pory tylko puszki) może się okazać, że pomiędzy kolejnymi warkami może upłynąć miesiąc albo dłużej. Czy ześrutowany śłód zachowa swoje właściwości i będzie sie nadawał do użytku? Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za podpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek80 Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Szczelnie zamknij i powinno być ok:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Sklepy piwowarskie na słód śrutowany dają 3 miesięczny termin przydatności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baradnor Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Wydawało mi się, że opcja szukaj działa. Temat był wałkowany kilkukrotnie. W skrócie - jak szczelnie zamkniesz to i za rok bez problemu uwarzysz super piwko Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Zaczniesz warzyć z zacieraniem to słód nie zdąży się "zestarzeć" Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Zamknij szczelnie, odstaw w zimne i nie przejmuj się. Dopóki nie zalęgną się owady albo pleśń, to efekty związane ze starzeniem się będą niezauważalne przez wiele miesięcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Carlito Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Ja robiłem ze słodu ześrutowanego z zestawu BA po 12 miesiącach i było ok. po prostu zapomniałem o tym zestawie.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
olgierd Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Nie przejmuj się, ja warzyłem po Świętach piwo z resztek słodów które leżały u mnie od marca - efekt - prwadopodobnie najsmaczniejszy "bezstylowiec" jaki udało mi sie uwarzyć (krew mnie zalewa, bo nie zapisałem sobie proporcji ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys Posted January 20, 2013 Author Share Posted January 20, 2013 Dziękuję za pomoc i życzę udanych warek Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 10 dni temu warzyłem ze słodu który przeleżał w zimnej piwnicy ponad 2 Lata. Był zamknięty w szczelnym fermentorze. Piwo zapowiada się całkiem dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
banita12 Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 JA warzyłem ze słodu 2 - 3 letniego nie śrutowanego i piwo wychodziło dobre ale nie bardzo dobre więc wywaliłem 30 kg słodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 JA warzyłem ze słodu 2 - 3 letniego nie śrutowanego i piwo wychodziło dobre ale nie bardzo dobre więc wywaliłem 30 kg słodu. To nie powód by wyrzucać tyle dobra Link to comment Share on other sites More sharing options...
banita12 Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Dałem teściowi dla ptaków i rybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Piwa trzeba było mu dać Link to comment Share on other sites More sharing options...
banita12 Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 DAŁEM ale zwierzyna pragnie też tego dobra Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 DAŁEM ale zwierzyna pragnie też tego dobra Nie lubisz "tatusia"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
banita12 Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Uwielbiam dzisiaj pił łyka mojej AIPY 108 IBU i powiedział, że następnym razem chce tylko to Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now