marek80 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Po kilkumiesięcznym okresie obserwcji forum postanowiłem opisać moje przygody z warzeniem. Aktualnie wszystkie przepisy zostały praktycznie skopiowane z forum, wprowadzane przeze mnie modyfikacje były raczej symboliczne. 1. Po otrzymaniu prezentu na Mikołajki - zestawu składającego się z brewkita, plastikowego fermentatora, drożdży przystąpiłem ochoczo do działania. Niestety, nie pamiętam jakiego brewkita użyłem. Ilości Blg nie udało się również zmierzyć z powodu zbicia aerometru. Warzenie jednak było udane, co zdopingowało mnie do dalszych prób - tym razem z zacieraniem. 2. Przepis zaczerpnięty z książki ,, Piwo, wino, nalewki" - Jakimowicz, Klein. skład: pilzneński - 4 kg, monachijski - 1 kg. zacieranie: 61-63 st. C - 45 minut, 71-73 st. C - 25 min. Chmielenie: 60 min 50 gr Marynka , 15 min 35 gr Lubelski. Drożdże: wyeast 1718 Scottish Ale Yeast. Otrzymano 25 litrów - gęstości nie zanotowałem. Fermentacja pierwsza - 12 dni, cicha 2 dni. To była pierwsza i ostatnia warka z cichą, aktualnie stosuję tylko dłuższą burzliwą. Ogólne wrażenie - bardzo dobre, wyważone, intensywne. Wyszło zbyt gorzkie - niestety nie oddzieliłem dokładnie chmielin. 3. Pierwsza porażka - zestaw a`la Grodziskie. Nieciekawe zapachy były od samego początku. Po kilku tygodniach nie nadawało się do picia - stęchlizna. W ,,darze" otrzymał je zbieracz śmietnikowy (spotkałem go wynosząc zabutelkowane piwo na śmietnik). 4.Kolejny przepis z forum skład: pilzneński - 5 kg.. zacieranie: 61st. C - 15 minut, 71st. C - 45 min. Gotowanie: 90 minut Chmielenie: 60 min 40 gr Marynka , 25 min 60 gr Lubelski, 10 min - 20 gr Lubelski. Drożdże: S-04 Otrzymano 23 litry, 13 Blg. Ogólne wrażenie - bardzo dobre. Warka została powtórzona z takim samym efektem (warka 6). 5. Hefeweizen skład: pilzneński - 1 kg, pszeniczny - 3 kg. zacieranie: 45 st. - 15 min, 55 st. - 15 min., 62st. - 40 min., 72st. - 40 min. Chmielenie: 60 min 30 gr Lubelski. Drożdże: WB-06. Otrzymano - 22 litry, 10-11Blg. Ogólne wrażenie - bardzo dobre. 7. Tripel skład: pilzneński - 4,5 kg, monachijski - 0,8 kg, abbey malt - 0,1 kg. zacieranie: 62 st. - 40 min, 72st. - 30 min. Chmielenie: 60 min - 20 gr Magnum, 20 gr Cascade - 15gr., 10 gr Cascade i Saaz - 10 min. Drożdże: S-33 Z powodu zagubionego korka chłodzone na balkonie - na szczęście klimat był po mojej stronie. Otrzymano 12 Blg, 20 litrów. Po kilku dniach dodałem 1 kg cukru rozpuszczony w 1 litrze wody. Aktualnie pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Tripel zabutelkowany 01.02.2013. 8. A`la Koelsch -12.02.2013 plizneński - 4kg pszeniczny - 1 kg monachijski - 0,2 kg zacieranie: 62 st. C - 45 min, 71-73 st. C - 45 min. Chmielenie: Saaz 40 gr, Cascade 40 gr - obydwa na 30 minut drożdże - S-33 Otrzymano ok 24 litrów 11,5 Blg. Uwagi: ponieważ warzę w małym garnku - 12 litrów, do rozwodnienia brzeczki po chmieleniu użyłem mineralki z biedronki (cena 1,45 za 5 litrów) schłodzonej na balkonie. Po dodaniu wody temperatura nastawu spadła do 24-25 stopni. Niestety - w czwartek i piątek fermentacja strasznie zwolniła ( w środe bulgotało jak szalone). Zobaczymy co dalej:) Edytowane 16 Lutego 2013 przez marek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Degustacja tripla miesiąc po zabutelkowaniu - wyszło całkiem ok, niestety po wypiciu pozostawia posmak alkoholowy /a w jedynym triplu jaki piłem - Westmalle - był niezauważalny/. Planuję nie dodawać cukru do tej receptury i zrobić z niego coś ale belgian blonde. Koelsch - jeszcze niedoleżakowany / 2 tygodnie/. Tu z kolei mamy sukces - receptura bardzo dobra, aromat wyszedł rewelacyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Czytam i kupa śmiechu - Koelsh wylatuje z butelki, kilku ludzi już oblał, przyczyna nieznana. Zresztą już przeszedł do historii:) Dalsza twórczość. 9. American stout - interpretacja Back in Black scooby_brew - warzone na Piwowar Battle w sierpniu. 4,6 pale ale; 0,45 kg crystal; 0,45 kg płatków owsianych; 0,45 czekoladowy; 0,1 jęczmień palony. Zacieranie: 65-66 st. C - 100 min. Słód czekoladowy i palony jęczmień dodane 12 min przed końcem zacierania. Płatki zacierane następująco: podgrzewanie 40-80 st. C; 80 st. C - 10 min. Czas gotowania: 70 min. Chmielenie: Chinook - 30 gr - 60 min; Cascade - 40 gr. - 45 min; Cascade - 30 gr. - 20 min; Cascade - 30 gr. - 5 min. Drożdże - US 05. Otrzymałem 23 litry, 14, 5 Blg. Fermentacja 14 dni, zeszło do 4,5 Blg. Po zabutelkowaniu wyszło 35 jednostek. 10. AIPA - lekko ściągnięta od pepek84 Słody: 3, 7 kg - pilzneński; 0,5 kg - monachijski; 0,6 kg - carahell; 0,3 kg - pale ale. Zacieranie: 66-68 st. C - 100 min. Czas gotowania: 70 minut. Chmielenie: Chinook - 50 gr. - 60 min; Amarillo - 20 gr. - 10 min; Amarillo - 10 gr. - 0 min; dodatkowo na zimno pójdzie Amarillo (około 50 gr.) Drożdże - US-05. wyszło 22 litry, 14,5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Ja na dniach dopiero będę warzył tego american stouta na Piwowar Battle :-) Nie chmieliłeś na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 (edytowane) American Stout na zimno nie chmieliłem /przepraszam za późną odpowiedź / AIPA - na zimną poszło 50 gr Amarillo, niestety wdała się infekcja, zabutelkowane, degustacji jeszcze nie było. 11. WITBIER Słody: 2,7 kg - pilzneński; 0,9 kg - pszeniczny; 0,2 kg - abbey malt. Surowce niesłodowane: 0,5 kg - pszenica; 0,4 kg - płatki pszeniczne; 0,2 kg - płatki owsiane; 0,4 kg - płatki jęczmienne. kleikowanie: 40 st. C- 90 st. C, przerwa w 66 st. na 40 min. Zacieranie: 50 st. - 30 min; 62-64 st. - 60 min; 71-73 st. - 30 min. Gotowanie - 70 min. Styrian Goldings - 30 gr. - 60 min; Styrian Goldings - 10 gr. - 10 min; kolendra z kamisa - 5 gr. oraz skórka pomarańczowa kandyzowana - 10 gr - 10 min.; kolendra z kamisa - 5 gr. oraz skórka pomarańczowa kandyzowana - 20 gr - 5 min.; Styrian Goldings - 10 gr. - 0 min. Drożdże - S-33 suche. wyszło 22,5 litra, 14 Blg. Drożdże wesoło ruszyły po 5 godzinach. Edytowane 2 Lipca 2013 przez marek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Drożdże - S-33 suche. wyszło 22,5 litra, 14 Blg. Drożdże wesoło ruszyły po 5 godzinach. Suche czyli nie robisz starterów dla drożdży? Ja ostatnio po zagotowaniu brzeczki przed dodaniem chmielu odlewam do wyparzonego słoika około 0,5 l i po schłodzeniu wrzucam drożdże a w tym czasie kończę warzenie i chłodzę nachmieloną brzeczkę. Dzięki temu drożdże mogą się oswoić ze środowiskiem, w którym będą pracować. Polecam, to zdecydowanie poprawia jakość piwa. Mniej martwych drożdży w wyniku szoku (lepsza czystość odzyskanej gęstwy), intensywniejsza fermentacja i czystszy profil smakowy - mniej ubocznych produktów fermentacji (głównie siarczynów). Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez jimmy_jb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 odlewam do wyparzonego słoika około 0,5 l i po schłodzeniu wrzucam drożdże a w tym czasie kończę warzenie i chłodzę nachmieloną brzeczkę. Dzięki temu drożdże mogą się oswoić ze środowiskiem, w którym będą pracować. Polecam Mimo wszystko drożdże suche lepiej uwadniać. W brzeczce z tego co pamiętam szkodzi im ciśnienie chyba na błony komórkowe, skleroza mnie dopadła, i giną. Ja polecam uwadnianie suchych drożdży i potem ewentualne mini starterki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Wyraziłem się nieco nieprecyzyjnie - drożdże wrzucam do wody w temp. około 20-22 st. C na jakieś pół godziny (uwadniam bez dodatku brzeczki do wody), a następnie do brzeczki. Zapis ,,S-33 suche" miał oznaczać, że to nie jest gęstwa. Niestety, wit wyszedł słaby - kiepskie aromaty, w dodatku zajeżdża bimberkiem (ostatnia degustacja tydzień temu). Da się wypić ale szaleństwa nie ma. W dodatku trafił się pierwszy granat - dno z butelki po Perle poszłooo... Za to AIPA okazała się sukcesem, niestety zapasy na wyczerpaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 A jak tak to zwracam honor. Myślałem że wszyscy na początku robią tak jak ja i po prostu wsypują prosto z saszetki do brzeczki - głupi jestem. Witem się nie przejmuj - pierwsze śliwki robaczywki. Moje pierwszy żytnie piło się tylko z sokiem takie było kwaśne (o dziwo nie ocet tylko coś w rodzaju kwasku cytrynowego). Może miałeś za wysoka temperatura fermentacji - to tłumaczyłoby bimberek. Ja osobiście preferuję dolne granice zakresu fermentacji górnej (czystszy smak), dlatego teraz zrobiłem sobie przerwę bo strasznie gorąco. Masz też długą przerwę białkową a to przy nowoczesnych słodach podobno może zaszkodzić - mniejsza treściwość piwa. Ale zawsze jest szansa że jak poleży to się ułoży i nabierze aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) W związku z sukcesem warki 10 - AIPA - przyszedł czas na powtórkę. 12. AIPA 2 Słody: 5 kg - pale ale Strzegom 0,5 kg - monachijski Litovel /19 EBC/ 0,5 kg - carahell Weyermann /20-30 EBC/ Zacieranie: 66-68 st. C - 100 min. Czas gotowania: 70 minut. Chmielenie: Chinook - 50 gr. - 60 min; Amarillo - 20 gr. - 10 min; Amarillo - 10 gr. - 0 min; dodatkowo na zimno pójdzie Amarillo (około 50 gr.) Drożdże - US-05. wyszło 24 litry, 15 Blg Wysładzanie szło bardzo dobrze, po wysłodzeniu do objętości garnka leciała jeszcze nie najgorsza brzeczka (na pewno powyżej 3 Blg). W związku z tym postanowiłem uwarzyć mini eksperyment - cienkusz. Wzmocniłem go sokiem malinowym do rozcieńczania o objętości 430 ml (zawartość cukru w 100 ml - 70 gr.). Czas gotowania cienkusza - 80 min, chmielenie Amarillo - 60 min (10 gr.) oraz 0 min - około 2 gr. (Można było użyć słabszego chmielu, niestety tylko taki mi został, a na cienkusz nie chciałem otwierać nowej paczki). Zaszczepiłem drożdżami piekarskimi. Otrzymałem 8 litrów, 8,5 Blg. Aktualnie obydwa wesoło bąblują. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez marek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) Nadrabiamy zaległości: Cienkusz wyszedł mętny, orzeźwiający, kwaskowaty, podobny do Radlera. Jak na coś, co miało iść na śmietnik, wyszło super. Prawdopodobnie cienkusze będą kontynuowane. Warka 12 - AIPA 2 - na cichą poszło 60 gramów Amarillo. Efektem tego była piękna infekcja. Piwo zostało zabutelkowane. W związku z infekcją na cichej browar chmielenie na zimno będzie realizował na przedłużonej burzliwej (po zakończeniu bąblowania). 13. Bezstylowiec (amber ale - imperial ipa) Słody: 5 kg - pale ale Strzegom 0,7 kg - Abbey Malt /40-50 EBC/ 0,55 kg - Cara Gold /120 EBC/ Zacieranie: 66-68 st. C - 100 min. Czas gotowania: 70 minut. Chmielenie: Apollo - 30 gr. - 60 min; Apollo - 20 gr. - 10 min; dodatkowo na zimno Authanum (50 gr.) Drożdże - US-05. wyszło 25 litry, około 16 Blg Na zimno piwo zostało zachmielone po 6 dniach fermentacji, w tym samym fermentatorze. Póki co infekcji nie stwierdziłem. Abbey Malt i Cara został wrzucony, gdyż już długo zalegał w magazynie. Edytowane 1 Września 2013 przez marek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 14. Zwykłe piwo. Słody: 4 kg - pilzneński Strzegom Zacieranie: 66-68 st. C - 120 min. Czas gotowania: 70 minut. Chmielenie: Perle - 20 gr. - 60 min; Perle - 20 gr. - 10 min; Perle - 20 gr. - 5 min; Perle - 10 gr. - 0 min; Drożdże - US-05 /uwodnione/ wyszło 21 litrów, 12 Blg, wydajność 66%, IBU / Tinesh/ - 21. Warka miała być zwykłym, jasnym piwem, niezbyt mocno chmielonym. Pierwotnie miała być zachmielona jedynie chmielem żateckim, niestety, sklep się pomylił i wysłali mi Perle. (Szczęśliwie że wysłali aromatyczny, mógł być goryczkowy. Po mailowej interwencji obiecali mi żatecki przy następnym zamówieniu). Podobnie jak ostatnio, uwarzyłem też cienkusz, wzmocniony sokiem jak w warce 12. Czas gotowania - 60 min, chmielenie Perle - 10 gr na 60 min. Drożdże piekarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 15. RUBIN 514 Słody: 5 kg - pale ale Strzegom /5,5-7,5 EBC/ 0,5 kg - Cara Ruby 50 EBC Castlemalting Zacieranie: 66-68 st. C - 120 min. Czas gotowania: 70 minut. Chmielenie: Bravo - 30 gr. - 60 min; Falconer's Flight - 10 gr. - 10 min; Falconer's Flight - 20 gr. - 5 min. Drożdże - M-44 /uwodnione/ wyszło 23 litrów, 14 Blg, wydajność 61%, IBU / Tinesh/ - ok. 40. uwarzyłem też cienkusz, wzmocniony sokiem malinowym oraz ksylitolem - 250 g. Czas gotowania - 60 min, chmielenie Perle - 10 gr na 60 min. Drożdże - gęstwa po poprzedniej warce /US-05/, dwutygodniowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Warka 15 - na cichą poszło Citra - 50 gr oraz Falconer's Flight - 18 gr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 16 - American Brown Ale - na Piwowar Battle w lipcu Słody: 5 kg - pilzneński Strzegom /3,2-4,5 EBC/ 0,5 kg - Carafa II ®/1100-1200 EBC/ 0,25 kg - karmelowy ciemny Litovel /33 EBC/ - Zacieranie: 66-68 st. C - 120 min. Czas gotowania: 70 minut. Chmielenie: Mosaic - 30 gr. - 60 min; Willamette - 20 gr. - 5 min; Mosaic - 20 gr. - 5 min. Drożdże - S-05 /uwodnione/ wyszło 25 litrów, 14 Blg, wydajność 69%, IBU / Tinesh/ - 44. Uwarzyłem też cienkusz, wzmocniony sokiem truskawkowym oraz ksylitolem - 250 g. Czas gotowania - 60 min, chmielenie Perle - 2 gr i Bravo -6 gr na 60 min. Cienkusz - objętość 5l, ekstrakt 10 Blg /przed dodaniem ksylitolu/. Drożdże piekarskie. Pierwsze warzenie na indukcji. Emalia sprawiła się całkiem nieźle, czas doprowadzenia do wrzenia niestety niewiele mniejszy niż na gazie. Indukcja jest wyposażona w podwójne pole grzewcze, niestety funkcja booster na nim nie działa. Warka została schłodzona ,,atmosferycznie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 17 - Pszeniczne Słody: 3 kg - pszeniczny 2 kg - pilzneński Zacieranie: 44 st. C - 60 min 63 st. C - 40 min 72 st. C - 20 min Czas gotowania: 70 minut. Chmielenie: Sybilla - 25 gr. - 60 min; Drożdże - WB-06 /uwodnione/ wyszło 27 litrów, 12 Blg, wydajność 68%, IBU / Tinesh/ - 13, warka została schłodzona ,,atmosferycznie". Po nocy chłodzenia pojawiła się piana, jakby samo zaczęło fermentować (dzikusy jakieś czy co?). Po czterech godzinach od zadania drożdży wesoło bąbluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Bedzie berliner weisse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Bedzie berliner weisse Hehe w najlepszym wypadku Nie wiem czy nie po ptakach kolego jak coś złapałeś na samym początku i ci fermentowało to bez sensu było dodać drożdże Kurde człowieku tak przejrzałem twój temat i to jakaś masakra.... Na 17 warek widzę że miałeś kilka porządnych infekcji! Czym ty dezynfekujesz i odkażasz w swoim browarze? Bo coś jest najwyraźniej nie tak... Rozumiem jedną dwie infekcje zdarza się... ale masz co chwilę! Gdzie warzysz i jakie masz do tego warunki? Bo coś jest nie tak, nie żebym miał zamiar być jakiś złośliwy czy coś... Chce ci pomóc, żebyś mnie źle nie zrozumiał, ale chyba trzeba temu jakoś zaradzić! Edytowane 23 Czerwca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Spoko, spoko, dobrze rozumiem, rady zawsze mile widziane: ) Czy będzie berliner? Kto wie..Infekcje pojawiały się najczęściej przy chmieleniu na zimno (na woreczku zawsze jakaś cholera się pojawiała). Aktualnie dezynfekcja i odkażanie jedynie wrzątkiem, w końcu muszę się przerzucić na chemię. Warunki - przeciętnie - klasyczne osiedle, fermentacja i rozlew w kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Nie wsypuj chmielu na zimno do woreczka tylko luzem. Skoro używasz wrzątku to sprawa infekcji jest oczywista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Niezwłocznie zacznij używać chemię, bo na samym wrzątku szkoda twojego trudu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Dzięki za motywację, realizuję za trzy tygodnie w kolejnych warkach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 No motywacja motywacją, dziwię się, że bez żadnej chemii zajechałeś aż 17 warek na samym wrzątku... Oxi możesz kupić w biedrące, ale na początek do odkażenia całego sprzętu zalecam ci NaOH, poszukaj na forum pod soda kaustyczna, do tego jedno z trzech do dezynfekcji OXI, Pirosiarczyn albo ClO2, bez tego ani rusz No nic powodzenia i z tym radze nie zwlekać bo sprzęt parę dni będzie potrzebował żeby posiedzieć w sodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 18 Imperial Amber Ale Pale Ale Strzegom - 5 kg; Karmelowy 150 Strzegom -0,5 kg. Zacieranie - 66-68 st. C -120 min; mash out - 10 min. Chmielenie: Columbus - 30 gr - 60 min; Columbus - 20 gr - 5 min; Palisade - 30 gr - 5 min. Otrzymałem - 14 Blg, 26 litrów, 60 IBU. drożdże - US-05 Fermentator zdezynfekowany nadwęglanem sodu.Z resztek uwarzony cienkusz wzmocniony sokiem żurawiny i ksylitolem, drożdże piekarskie. Z sukcesów - zbita rurka aerometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się