Slonx Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Daj znać jak ci poszło, opisz wspomnienia w zapiskach domowych piwowarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 No wiadomo każdy kiedyś zaczynał, ja się przymierzam do pierwszej warki jutro:D Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 a jak robisz rozlew do butelek Mam 2 fermentory z kranikiem, ale używam je TYLKO do rozlewu. Fermentacja tylko w fermentorach bez kranika i szkło. czyli kranik nie jest całkiem "pase" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 a jak robisz rozlew do butelek Mam 2 fermentory z kranikiem, ale używam je TYLKO do rozlewu. Fermentacja tylko w fermentorach bez kranika i szkło. czyli kranik nie jest całkiem "pase" Czytaj proszę ze zrozumieniem. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 [...]Ja nauczyłem się po zacieraniu czegoś innego, mianowicie: Dokładnie sprawdzić sprzęt, którego będziemy używać w trakcie całego procesu warzenia. A co mnie tego nauczyło? Po odbiorze przesyłki od razu wziąłem się za warzenie, wsypałem słody do wody, zatarłem itp. Chcę przelać do pojemnika z kranikiem, a tu patrzę... pęknięty... Trzeba było kombinować Slonx wspomniał po raz pierwszy o kraniku w kontekście swoich przygód z warzeniem i miał na myśli cały proces, czyli jak dla mnie do rozlewu i kapslowania włącznie, wiec zrozumiałem to tak jak napisałeś cyt. "Ja też kiedyś myślałem, że kranik jest super. Teraz już tak nie myślę" a kilka postów niżej Mam 2 fermentory z kranikiem, ale używam je TYLKO do rozlewu Jestem prostym konstruktorem mechanikiem i dla mnie najczęściej 2x2=4 chociaż są wyjątki. Dla mnie białe to białe a czarna to czarne, ale się pewnie nie znam - za "młody jestem" A podsumowując zawiły temat kranika to podobnie jak Ty uważam, że jest zbędny podczas fermentacji, ale na moim poziomie zaawansowania nadaje się świetnie do filtracji i rozlewu i tak to rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 A podsumowując zawiły temat kranika to podobnie jak Ty uważam, że jest zbędny podczas fermentacji Pewnie, że zbędny. Już się sam przekonałem jak podczas burzliwej ciśnienie rozczelniło mi kranik i wylało się około 3l zielonego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 A gdzie według Ciebie napisałem coś poniżej? Napisalem jednego posta w ktorym jasno wyraziłem swoje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Hurtownia w Bydgoszczy Tech-Mat. Ekstrakt słodowy jasny WES 75% 12,5 kg-129 PLN. Ich oddział w Pruszczu Gdańskim także oferuje ten ekstrakt, w tej samej cenie. Mają też i większe opakowanie. Ceny netto: - 12,5 kg - 105,00 - 25,0 kg - 180,00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi