dobrzanek Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 28.08. przelanie na cichą - 7 blg 09.09. płatki dębowe plus chmiel 18.09 butelkowanie, 113g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 9# Witek Mleczarz [ witbier] 11 blg 29.09. pilzneński Heidelberg 2 kg pszenica 1 kg słód pszeniczny 0,5 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,2 kg chmiel : lubelski granulat, 30g dodatki : kolendra 15 g, curaco 15 g drożdże : brewferm blanche zestaw pochodzi z twójbrowar.pl zacieranie : 55C- 20 ' 64C- 75' 72C- 15' 78C- 5' chmielenie: 60' lubelski 10' przyprawy wyszło 20 l, 11 blg , fermentacja 18 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Witek Mleczarz zabutelkowany 14.10, 2 blg. dodane 122 g cukru, wyszło 18.5 litra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 10# Ciasteczkowy Potwór [belgian pale ale ] 12 blg 4.10 pilzneński Soufflet 1,5 kg monachijski Litovel 1,1 kg wiedeński Steinbach 1kg castle biscuit 0,2 kg castle aroma 0,2 kg castle special b 0,1 kg chmiel : lubelski 3, 2 alfa, granulat 50g drożdże: safale s-04 zacieranie : 63C- 30' 72C- 45' 78C- 5' chmielenie: 60' - 25g lubelskiego 30'- 25g lubelskiego wyszło 20,5 l, 12 blg, drożdże zadane przy tem. 21 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Ciasteczkowy przelany na cichą został 14.10. fermentacją burzliwa była w temperaturze 19 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 11# Farmer [saison] 12,5 blg 19.10 pilzneński 2,8 kg monachijski 0,7 kg pszeniczny 0,5 kg bursztynowy 0,3 kg chmiele : triskel 20g, granulat , strisselspalt 30g, granulat drożdże : wyeast 1214 belgian abbey dodatki: cukier kandyzowany jasny 400g cukier kandyzowany ciemny, płynny, 100ml skórka pomarańczowa 20g skórka cytrynowa 10g zacieranie: 64C- 55' 72C- 20' chmielenie: 60'- triskel 20g 40'- strisselspalt 15g 45'- strisselspalt 15g 55'- cukier kandyzowany jasny i ciemny 57'- skórka pomarańczowa i cytrynowa wyszło 22l, 12,5 blg, zadane starterem ok 1l temp fermentacji 24C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Ciasteczkowy potwór został zabutelkowany z glukozą piwowarską w ilości 126g 26.10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Farmer trafił na cichą 29.10, dostał 20 g mosaic'a w granulacie. Miał 2, 2 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 12# Duch z klasztoru [dubbel] 16,5 blg 29.10 zasyp: pale ale 3,8 monachijski II 0,7 special B 0,3 crystal 400 0,25 aroma 0,2 chmiele : EKG (6,4% alfa) 25 g dodatki: cukier kandyzowany płynny 200ml cukier kandyzowany brązowy 0,25 kg drożdże : gęstwa Abbey 1214, ok 130 ml zacieranie: 55C- 15' 63C- 35' 73C- 40' chmielenie: EKG 60' dodatki 15' wyszło 21,5 l, 16,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Duch z klasztoru przelany na cichą 11.11. blg 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Ciasteczkowy ma niskie wysycenie, jeszcze trochę musi poczekać w butelkach. Póki co, dominują orzechowe nuty i uczucie lekkiego ściągania. Edytowane 14 Listopada 2013 przez dobrzanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 13# Leniwa pszenica [hefe weizen]11,5 blg 14.11.2013 zasyp: pszeniczny 2,5 kg pilzneński 1,5 kg karmelowy jasny 0,2 kg drożdże: bavarian wheat m20, mangrove jack's chmiel: perle 7% , łącznie 25 g zacieranie: 72C- 90 ' wysładzanie : dodane 10 g chmielu chmielenie: 60'- 15 g perle wyszło 22l, 11,5 blg, drożdże zadane w 22C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Duch z klasztoru siedzi w butelkach od 19.11. Dostał 100 g cukru. Końcowe blg = 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Leniwa pszenica ma 5 blg i stoi. Czyli zacieranie tylko w 72 C, tak jak było w założeniu, sprawdziło teorię. Czas przygotować butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 14# Pralinki belgijskie [witbier] 11,5 blg, 28.11.2013 zasyp: pszenica 1 kg pszeniczny słód 0,5 kg pilzneński 2 kg płatki owsiane 0,7 kg carafa special III 200 g czekoladowy strzegom 1200 ebc 50g gęstwa po dubblu, abbey 1214, około 150 ml chmiel: cascade 7,4 alfa, 30 g dodatki:kolendra 15 g, curaco 15g, skórka suszona pomarańczowa 5g, skórka pomarańczowa świeża ( z dwóch średnich pomarańczy) ~ 5 g, około 20 ml soku zacieranie: 63C- 60' 72C- 30' 78C- 10' tu dodana carafa special, wcześniej namoczona z 300ml ciepłej wody (całość dodana) wysładzanie: dodanie słodu czekoladowego chmielenie: 60' 10 g Cascade 30'-10 g Cascade 53'- dodatki 0'- 10g Cascade wyszło 20, 5 l; 11,5 blg; temp zadania drożdży 21 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Pralinki belgijskie przelane na cichą 8.12, blg około 3, 2. Na cichą dostanie suszoną skórkę z cytryny i pomarańczy oraz chmiel (cascade?) pewnie na ostatnie 4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Leniwa pszenica została zabutelkowana 2.12, 150 g cukru i 5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Pierwsza infekcja w browarze tlenowiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Wyrazy współczucia, ale to ryzyko nieodłączne od zabawy w domowe piwowarstwo. Można minimalizować, nie można wykluczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Dzięki. Szkoda, bo piwo trochę eksperyment- czarny witbier i zapowiadało się bardzo fajnie. Mój błąd- trzeba było zostawić i nie przelewać. Nie ma co rozpamiętywać, ostra zabawa z kretem i warzymy dalej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 NaOH + ClO2 = mniej problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Jutro od rana ostre działania przeciw infekcyjne, kret pójdzie w ruch czy inne ustrojstwo, które uda mi się zakupić w jakimś markecie. Piwowar domowy bez infekcji to jak żołnierz bez karabinu ale wolę być nieuzbrojona w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Kreta raczej unikaj - szukaj czegoś z jak największym udziałem NaOH. Kiedyś używałem tego: http://www.superkosz...kach-500-g.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Dzięki za radę, poszukam. Mama nadzieję, że coś znajdę. A jak nie kret itp wynalazki, to co mogę jeszcze użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Najwygodniejszy dla mnie jest granulat NaOH (czysty) - powinnaś go dostać w każdym sklepie z artykułami chemicznymi, środkami czystościowymi itp - czyli w tzw. chemii. Może występować pod nazwą wodorotlenek sodu lub pod nazwą zwyczajową/techniczną czyli soda kaustyczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się