Skocz do zawartości

Browar 36m²


Rekomendowane odpowiedzi

9# Witek Mleczarz [ witbier] 11 blg 29.09.

 

pilzneński Heidelberg 2 kg

pszenica 1 kg

słód pszeniczny 0,5 kg

płatki owsiane błyskawiczne 0,2 kg

 

chmiel : lubelski granulat, 30g

dodatki : kolendra 15 g, curaco 15 g

drożdże : brewferm blanche

zestaw pochodzi z twójbrowar.pl

 

zacieranie :

55C- 20 '

64C- 75'

72C- 15'

78C- 5'

 

chmielenie:

60' lubelski

10' przyprawy

 

wyszło 20 l, 11 blg , fermentacja 18 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

10# Ciasteczkowy Potwór [belgian pale ale ] 12 blg 4.10

 

pilzneński Soufflet 1,5 kg

monachijski Litovel 1,1 kg

wiedeński Steinbach 1kg

castle biscuit 0,2 kg

castle aroma 0,2 kg

castle special b 0,1 kg

chmiel : lubelski 3, 2 alfa, granulat 50g

drożdże: safale s-04

 

zacieranie :

63C- 30'

72C- 45'

78C- 5'

 

chmielenie:

60' - 25g lubelskiego

30'- 25g lubelskiego

 

wyszło 20,5 l, 12 blg, drożdże zadane przy tem. 21 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11# Farmer [saison] 12,5 blg 19.10

 

pilzneński 2,8 kg

monachijski 0,7 kg

pszeniczny 0,5 kg

bursztynowy 0,3 kg

 

chmiele : triskel 20g, granulat , strisselspalt 30g, granulat

drożdże : wyeast 1214 belgian abbey

dodatki:

cukier kandyzowany jasny 400g

cukier kandyzowany ciemny, płynny, 100ml

skórka pomarańczowa 20g

skórka cytrynowa 10g

 

zacieranie:

64C- 55'

72C- 20'

chmielenie:

60'- triskel 20g

40'- strisselspalt 15g

45'- strisselspalt 15g

55'- cukier kandyzowany jasny i ciemny

57'- skórka pomarańczowa i cytrynowa

 

wyszło 22l, 12,5 blg, zadane starterem ok 1l

temp fermentacji 24C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

12# Duch z klasztoru [dubbel] 16,5 blg 29.10

 

zasyp:

pale ale 3,8

monachijski II 0,7

special B 0,3

crystal 400 0,25

aroma 0,2

 

chmiele : EKG (6,4% alfa) 25 g

dodatki: cukier kandyzowany płynny 200ml

cukier kandyzowany brązowy 0,25 kg

drożdże : gęstwa Abbey 1214, ok 130 ml

 

zacieranie:

55C- 15'

63C- 35'

73C- 40'

chmielenie:

EKG 60'

dodatki 15'

 

wyszło 21,5 l, 16,5 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ciasteczkowy ma niskie wysycenie, jeszcze trochę musi poczekać w butelkach. Póki co, dominują orzechowe nuty i uczucie lekkiego ściągania.

Edytowane przez dobrzanek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13# Leniwa pszenica [hefe weizen]11,5 blg 14.11.2013

 

zasyp:

pszeniczny 2,5 kg

pilzneński 1,5 kg

karmelowy jasny 0,2 kg

drożdże: bavarian wheat m20, mangrove jack's

chmiel: perle 7% , łącznie 25 g

 

zacieranie:

72C- 90 '

 

wysładzanie : dodane 10 g chmielu

chmielenie:

60'- 15 g perle

 

wyszło 22l, 11,5 blg, drożdże zadane w 22C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

14# Pralinki belgijskie [witbier] 11,5 blg, 28.11.2013

 

zasyp:

pszenica 1 kg

pszeniczny słód 0,5 kg

pilzneński 2 kg

płatki owsiane 0,7 kg

carafa special III 200 g

czekoladowy strzegom 1200 ebc 50g

 

gęstwa po dubblu, abbey 1214, około 150 ml

 

chmiel: cascade 7,4 alfa, 30 g

 

dodatki:kolendra 15 g, curaco 15g, skórka suszona pomarańczowa 5g,

skórka pomarańczowa świeża ( z dwóch średnich pomarańczy) ~ 5 g, około 20 ml soku

 

zacieranie:

63C- 60'

72C- 30'

78C- 10' tu dodana carafa special, wcześniej namoczona z 300ml ciepłej wody (całość dodana)

 

wysładzanie:

dodanie słodu czekoladowego

 

chmielenie:

60' 10 g Cascade

30'-10 g Cascade

53'- dodatki

0'- 10g Cascade

 

wyszło 20, 5 l; 11,5 blg; temp zadania drożdży 21 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzięki. Szkoda, bo piwo trochę eksperyment- czarny witbier i zapowiadało się bardzo fajnie. Mój błąd- trzeba było zostawić i nie przelewać. Nie ma co rozpamiętywać, ostra zabawa z kretem i warzymy dalej!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro od rana ostre działania przeciw infekcyjne, kret pójdzie w ruch czy inne ustrojstwo, które uda mi się zakupić w jakimś markecie. Piwowar domowy bez infekcji to jak żołnierz bez karabinu ale wolę być nieuzbrojona w tym przypadku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najwygodniejszy dla mnie jest granulat NaOH (czysty) - powinnaś go dostać w każdym sklepie z artykułami chemicznymi, środkami czystościowymi itp - czyli w tzw. chemii. Może występować pod nazwą wodorotlenek sodu lub pod nazwą zwyczajową/techniczną czyli soda kaustyczna

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.