Usiu Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Chciałbym uwarzyć czarne IPA, na forum znalazłem tylko recepturę Scoobiego na BIPA http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/ http://www.piwo.org/topic/3022-cascadian-dark-ale-cda-powstaje-nowy-styl/ Macie jakieś sprawdzone receptury na tego typu piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Scoobiego są sprawdzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Tu masz moją warkę na podstawie przepisu Scoobiego. Wyszło naprawdę zacne piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Właśnie na nią trafiłem zamówiłem mniej więcej to samo. Ktoś kojarzy jakiś skład ma Black Hope z Alebrowaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) znalazłem tylko recepturę Scoobiego Nie tylko sprawdzona receptura ale też chyba jedna z najbardziej popularna z moich receptur tutaj w Stanach a także bardzo udana moim nieskromnym zdaniem. ] BTW, jakby "liczyć" mój browar jako polski, to było pierwsze Black IPA uwarzone w polskim browarze Edytowane 29 Stycznia 2013 przez scooby_brew ZZZabioreCiButy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 ciekawy przepis ,muszę się zastanowić nad uwarzeniem podobnej wareczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Chciałbym uwarzyć czarne IPA, na forum znalazłem tylko recepturę Scoobiego na BIPA Ja warzyłem coś takiego: http://browar.vojtol.pl/warki/007_Carbon Palony jęczmień można pominąć, choć mi Carbon bardzo smakuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Fidel Carafę Special II wrzucałeś od początku zacierania czy po negatywnej próbie jodowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Ktoś kojarzy jakiś skład ma Black Hope z Alebrowaru? http://www.alebrowar.pl/pl/piwa/black-hope/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) Na koniec przy podnoszeniu temperatury do mash out. Edytowane 2 Lutego 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 A powiedz mi jeszcze jak z tym cukrem, kiedy go dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Ja dałem cukier do Black IPA po 5 dniach fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 5 minut przed końcem gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 No tak myślałem, że bez sensu go dawać podczas zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Zapomniałem o tym cukrze ale bez niego wyszło 16BLG, tak że luz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Co dać na zimno, Cacade czy Citra? Planowałem dać koło 30g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Jedno i drugie będzie dobre. Jak się nie możesz zdecydować to daj oba po 30 g. Będzie najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 (edytowane) Planowałem dać koło 30g. Spokojnie możesz dać w sumie 100 g chmieli, a nawet więcej, np. w trzech ratach. Edytowane 9 Lutego 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 (edytowane) Dałem 24 g Citry i 20g Chinooka, żeby opróżnić woreczek z nimi edit: miałem dać Cascade zamiast Chinooka, ale nie ten woreczek wyciągnąłem Edytowane 10 Lutego 2013 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Będzie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 (edytowane) Ja tez sie szykuje na to piwo Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 10 Lutego 2013 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Tez miałem okazję spróbowac Black Hope z alebrowaru i zaskoczony jestem jak fajnie sie komponuja te smaki. Myslalem sobie dotychczas ze palone slody i IPA to niebardzo połączenie. A tu sie okazuje ze jest swietne piwko. Scooby ja tez "lajkuje" twoj przepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 W wysycenie na jakim poziomie celować? 2.5 czy niżej? Wyszłoby 120g cukru na 20l warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 to jest taki troche bardziej hamerykansky styl wiec raczej wyzsze niz nizsze. Mysle ze 2,5 jest rozsadnie tez tak planuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Czy możliwe jest uwarzenie Cascadian IPA na słodach strzegomskich? Brakuje mi słodu carafa bez łuski. Można to jakoś zamienić aby uniknąć nut palonych przy czarnej barwie? Pale ale, czekoladowy ciemny, karmelowy ciemny, pszenica prażona - to chodzi mi po głowie, ale nie wiem jakich proporcji dokonać, nie wiem czego się spodziewać. Proszę o porady i odpowiedź na pytanie czy można uwarzyć dobre czarne IPA na słodach ze Strzegomia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się