AndrzejKu Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Mam następujący problem. Pils na drożdżach Urquell Lager 2 tyg w lodówce temperatura fermentacji ok 11 st postanowiłem podnieś temp by zrobić przerwę diacetylową i tu zaczyna się problem. Sprawdzam dziś temperature a tu 37,5 st. Najprawdopodobniej zawiesił się sterownik który włączał przewód grzewczy w lodówce. I tu pytania. Jak to wpłynie na smak piwa i co z drożdżami? Czy gęstwa nadaje się do ponownego wykorzystania czy dodać świeżych do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Jak to wpłynie na smak piwa nie mam pojęcia, musisz spróbować ale drożdże powinny przeżyć, 37C to żadna tragedia, ale na pewno się zdziwiły . Trochę uogólniając, średnia rozrzut temperatur dla drożdży to 10-37C, optimum do rozmnażania to około 30C, a temperatura "śmierci" to około 50C. Wszystko powinno być dobrze z drożdżami, na pewno będą "zszokowane" - trochę potrwa, zanim zmieni się ich metabolizm [edit] ort Edytowane 29 Stycznia 2013 przez leszcz007 frodulec 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 a temperatura "śmieci" to około 50C Chyba "śmierci" to około 50°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 a temperatura "śmieci" to około 50C Chyba "śmierci" to około 50°C tak oczywiście, że chodzi, o śmierć. Nie zmienia to faktu, że są już w tedy tylko śmieciami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Miałem podobną przygodę z piwem belgijskim, zagrzałem je do 40°C, piwo wyszło dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Dziękuję. Drożdże zbiorę i wykorzystam przy następnej warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się