Ravnov Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) Jak w tytule, dziś wieczorem mija tydzień od zamknięcia fermentora z pszenicznym na bazie ekstraktów WES. Piwo pracowało jak szalone, aż mi wieko od fermentora powyginało. Fakt, że od wtorku już nie bulga, lecz w środku ciśnienie niczym wokół ustawy o związakach partnerskich. wystarczy lekko dotknąć wieko fermentora a bulga jak szalone. W związku ztym że już ten wspomniany tydzień mija, myślę że wypadałoby zbadać BLG, na starcie było 13-14 i tu pytanie do Was. Do ilu powinno zejść BLG abym mógł zabutelkować? Nie chcę przelewać na cichą, czy dłużej potrzymać w tym fermentorze? PS: takie spostrzeżenie, po przelaniu wszystkiego do fermentora zapach piwa był ażmdląco słodki, później z dnia na dzień ta słodycz malała, a od dwóch dni piękny zapach jak po otwarciu świeżego piwa - wiem że to piwo z puchy, ale biorąc pod uwagę że pierwsze, to uśmiech od ucha do ucha Edytowane 1 Lutego 2013 przez Ravnov Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Pierwsze pytanie: Jakie drożdże? Ja się akurat nie znam, ale myślę, że bez tej informacji bardziej doświadczeni piwowarzy nie udzielą ci stosownej odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Blg ma spaść do tylu, żeby się zakończyła fermentacja. Przyjmuje się odfermentowanie do 1/3-1/4 początkowego ekstraktu, oraz taki sam poziom Blg w przeciągu trzech kolejnych dni za prawidłowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) Pewnie nalałeś dużo wody do rurki fermentacyjnej? potrzeba większego ciśnienia by gaz uciekł, i stąd wybrzuszanie wieka. Pszeniczne może być bez cichej (długa burzliwa) , ale to twoja wola Edytowane 1 Lutego 2013 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravnov Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Drożdże WB-06. Z wodą w rurce to mogę się zgodzić. Nalałem od serca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Drożdże WB-06. Z wodą w rurce to mogę się zgodzić. Nalałem od serca WB-ki mocno odfermentowują, a ekstrakty jeszcze mocniej, także spodziewaj się Blg poniżej 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravnov Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Poczekam jeszcze do niedzieli i sprawdzę BLG, następnie we wtorek ponownie, jak się nic nie zmieni to do butelek i do piwnicy a klucz w depozyt żeby szybko nie otwierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Pszenicę trzeba pić szybko, żeby się nie zestarzała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 a ja bym Ci proponował zostawić na kolejne 7 dni w spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravnov Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Rozumiem że zostawiając piwo jescze na tydzień zyskam na karowności piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 pszenica nie powinna być klarowna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravnov Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 a ja bym Ci proponował zostawić na kolejne 7 dni w spokoju. pszenica nie powinna być klarowna. w takim razie jaki cel pozostawienia na kolejny tydzień? Chodzi o pewność zejścia BLG do minimum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 będziesz miał pewność, że Ci odfermentowało. Później w butle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 pszenica nie powinna być klarowna. http://www.wiki.piwo.org/Weizen/Weissbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) cytuję: "Wersja filtrowana Krystal nie zawiera drożdży i jest bardzo klarowna." "Wysoki poziom białek pochodzących z pszenicy wpływa na klarowność w niefiltrowanych piwach..." koniec cytatów Edytowane 1 Lutego 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Piwo “mit hefe” jest również nieprzejrzyste ze względu na osad drożdżowy (który powinien być podniesiony przed wypiciem). Wersja filtrowana Krystal nie zawiera drożdży i jest bardzo klarowna. może być i tak, i tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) zgodzę się, że może być tak i tak Ale wątpię, że kolega Ravnov będzie je filtrował a więc tak czy tak będzie mętne Edytowane 1 Lutego 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravnov Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 To jest pierwsze piwo, więc za wcześnie aby się w purystębawić. Ma byćsmaczne, a jeśli chodzi o mentność to właśnie mętne pszenice mi bardzo smakują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 będzie smaczne. po 2 tygodniach od zabutelkowania możesz już smakować swojego browarka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravnov Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 (edytowane) Dopiero teraz mam czas na relację, w środę zabutelkowałem swoje pszeniczne. sprawdziłem BLG i zeszło do 1. Jedną butelkę udało mi się skrócić o szyjkę - greta ścięła niczym gilotyna, no ale na szczęście to tylko jedna butelka. To było pierwsze butelkowanie i zauważyłem że są butelki które kapslownica lubi bardziej, a są takie które lubi mniej i nie dociska (trzeba obracać i poprawiać), a bączki po noteckim albo po gniewoszu dociska zawodowo. Jutro rano wynoszę zapas do piwnicy i zapominam na dwa tygodnie. Dziś wstawiam India Pale Ale z coopersa. Rozkręcam się Edytowane 9 Lutego 2013 przez Ravnov Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Dopiero teraz mam czas na relację, w środę zabutelkowałem swoje pszeniczne. sprawdziłem BLG i zeszło do 1. Jedną butelkę udało mi się skrócić o szyjkę - greta ścięła niczym gilotyna, no ale na szczęście to tylko jedna butelka. To było pierwsze butelkowanie i zauważyłem że są butelki które kapslownica lubi bardziej, a są takie które lubi mniej i nie dociska (trzeba obracać i poprawiać), a bączki po noteckim albo po gniewoszu dociska zawodowo. Jutro rano wynoszę zapas do piwnicy i zapominam na dwa tygodnie. Dziś wstawiam India Pale Ale z coopersa. Rozkręcam się Zaczniesz zacierać to dopiero zobaczysz jak to wciaga Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się