coder Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Aromat: rześki, owocowy (czerwona porzeczka) - podejrzewam aldehyd octowy, ale może to jakiś dziwny chmiel. Nieco słodowy. Nutki miodowe (utlenienie). Ogólnie przyjemny. Piana: niska, gęsta, trwała Barwa: słabej herbaty, mętne Smak: złożony słodowy, nutki figowe, przyjemna chmielowość, spora owocowość, jakby świeżego grejfruta (aldehyd?). Goryczka: średnia, krótka, przyjemna Odczucie w ustach: pełne, gładkie Ogólne wrażenie: Bardzo dobre piwo, ładnie zbalansowane, wysoka pijalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Witam, chmiele to: 60min Challenger 30g na 15min Fuggles 15g na 5 min mech na 1 min Fuggles 15g Z całą pewnością warka będzie powtarzana ze środkami zaradczymi w celu zapobiegania powstaniu aldehydu. Uważam to piwo za moje do tej pory najlepsze. Jest może bardziej ekstraktywne niż receptura przewidywała - kilka litrów wyparowało w czasie chmielenia - gotowałem bez przykrywki Była to moja pierwsza warka ze słodów. Dziękuję za wszystkie oceny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Aromat: rześki, owocowy (czerwona porzeczka) - podejrzewam aldehyd octowy, Smak: złożony słodowy, nutki figowe, przyjemna chmielowość, spora owocowość, jakby świeżego grejfruta (aldehyd?). Młode było to piwo? Aldehyd octowy to wada przemijająca (no chyba, że się piwo spasteryzuje ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Najprostsza rada na aldehyd to rezygnacja z fermentacji cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 W sensie wydłużenia fermentacji głównej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Aromat: rześki, owocowy (czerwona porzeczka) - podejrzewam aldehyd octowy, Smak: złożony słodowy, nutki figowe, przyjemna chmielowość, spora owocowość, jakby świeżego grejfruta (aldehyd?). Młode było to piwo? Aldehyd octowy to wada przemijająca (no chyba, że się piwo spasteryzuje ) DATA WARZENIA: 04.02.2012 DATA BUTELKOWANIA: 24.02.2012 i właśnie z cichą... człowiek się cały czas uczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się