coder Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 Aromat: rześki, owocowy (czerwona porzeczka) - podejrzewam aldehyd octowy, ale może to jakiś dziwny chmiel. Nieco słodowy. Nutki miodowe (utlenienie). Ogólnie przyjemny. Piana: niska, gęsta, trwała Barwa: słabej herbaty, mętne Smak: złożony słodowy, nutki figowe, przyjemna chmielowość, spora owocowość, jakby świeżego grejfruta (aldehyd?). Goryczka: średnia, krótka, przyjemna Odczucie w ustach: pełne, gładkie Ogólne wrażenie: Bardzo dobre piwo, ładnie zbalansowane, wysoka pijalność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 Witam, chmiele to: 60min Challenger 30g na 15min Fuggles 15g na 5 min mech na 1 min Fuggles 15g Z całą pewnością warka będzie powtarzana ze środkami zaradczymi w celu zapobiegania powstaniu aldehydu. Uważam to piwo za moje do tej pory najlepsze. Jest może bardziej ekstraktywne niż receptura przewidywała - kilka litrów wyparowało w czasie chmielenia - gotowałem bez przykrywki Była to moja pierwsza warka ze słodów. Dziękuję za wszystkie oceny! Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 Aromat: rześki, owocowy (czerwona porzeczka) - podejrzewam aldehyd octowy, Smak: złożony słodowy, nutki figowe, przyjemna chmielowość, spora owocowość, jakby świeżego grejfruta (aldehyd?). Młode było to piwo? Aldehyd octowy to wada przemijająca (no chyba, że się piwo spasteryzuje ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 Najprostsza rada na aldehyd to rezygnacja z fermentacji cichej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 W sensie wydłużenia fermentacji głównej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Aromat: rześki, owocowy (czerwona porzeczka) - podejrzewam aldehyd octowy, Smak: złożony słodowy, nutki figowe, przyjemna chmielowość, spora owocowość, jakby świeżego grejfruta (aldehyd?). Młode było to piwo? Aldehyd octowy to wada przemijająca (no chyba, że się piwo spasteryzuje ) DATA WARZENIA: 04.02.2012 DATA BUTELKOWANIA: 24.02.2012 i właśnie z cichą... człowiek się cały czas uczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now