WiHuRa Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Widać młode wilcy nie potrafią jeszcze używać tego sprzętu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Rozlewam w fermentorze z zainstalowanym filtratorem z oplotu. Zassałem resztę zwykłym wężykiem (poleciało z kawałkami chmielu), ale do butelek i tak nie trafiło. Także chyba lepszy filtrator z oplotu niż bawienie się z druciakiem, przy którym istnieje ryzyko zatkania w trakcie przelewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Widać młode wilcy nie potrafią jeszcze używać tego sprzętu Idea mi się podoba, tylko realizacja kuleje. Wiesz jak to zrobić żeby działało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Nie mam pojęcia. Używam pończochy i spełnia swe zadanie w 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Warka nr 25 (Ale Ciemne) zabutelkowana. Blg końcowe 3°. Surowiec użyty do refermentacji - cukier (100g). Zabutelkowałem 36 x 0,5l. Z chmielinami wylałem około 1-1,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Powracam do warzenia po miesięcznej przerwie spowodowanej wyjazdami. Jutro zabutelkuję Dunkelweizena, a dziś pora na mojego pierwszego RIS-a Jako, że zostało mi sporo słodów wędzonych to postanowiłem je uzyć podczas dzisiejszego warzenia. Warka nr 27 (24 XI 2013) - Wędzony RIS Piwo zajęło 4. miejsce w Szczecińskim Konkursie Piw Domowych 2014 w kategorii piw dymionych. 2kg Whisky 1kg Monachijski Strzegom 1kg Wędzony 1kg Wędzony pszeniczny 0,5kg Carahell 0,5kg Karmelowy Ciemny 400-800 EBC Strzegom 0,25kg Kawowy 250 EBC 0,25 Pale Chocolate 500 EBC 0,2kg Carafa III Biały cukier 1kg Mech irlandzki 5g Drożdże: gęstwy po warkach nr 20 -> 22 -> 24 oraz 25 (Danstar Nottingham) Polaris 21,3% alfa-kwasów 25g Sticklebract 12,3% 50g Fuggles 5,1% 100g Zacieranie: 22l (2l w trakcie) 67°C -> 64°C - 90 min (w międzyczasie kilkukrotne podgrzewanie, raz niechcący do 72°C, po którym dodałem 2l zimnej wody w celu wychłodzenia do 66°C) Wysładzanie: 11l w 78°C (5l+6l) Po wysładzaniu Blg 15,5° Chmielenie: Polaris 25g 60 min Sticklebract 50g 30 min Mech irlandzki 5g 15 min Fuggles 100g 13 min Biały cukier 1kg 10 min Z chmielinami wylałem ok. 3-3,5l brzeczki. Końcowo wyszło około 20l o ekstrakcie 21° Blg. Drożdże dodane w temperaturze 23°C. Temperatura fermentacji burzliwej 17-19°C. Przelano na fermentację cichą 11 XII 2013. Dodałem 50g płatków sherry. Blg po fermentacji burzliwej 5°. Zabutelkowano 22 XII 2013. Blg po fermentacji cichej 5°. Zabutelkowałem 31 x 0,5l oraz 8 x 0,33l. Edytowane 17 Marca 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Warka nr 28 (11 XII 2013) - Ale Lekkie 2kg Pilzneński 1,5kg Monachijski typ II 0,25kg Carahell 10g Polaris 21,3% 100g Summer 6,1% Drożdże Danstar BRY97 Zacieranie: 15l 68°C -> 61°C - 70 min Wysładzanie: 13l w 78°C Blg po wysładzaniu 11° Chmielenie: +3l wody Polaris 10g 60 min Summer 25g 15 min Summer 25g 5 min Summer 50g na zimno Blg przed fermentacją 11,5° Temperatura fermentacji burzliwej 18-19°C Objętość brzeczki 19l (ok. 3l wylałem z chmielinami) 22 XII 2013 (12:00) przelane na chmielenie na zimno (50g Summer). 3° Blg. Zabutelkowałem 9 I 2014 (20:30). Straty ok. 2,5l (chmieliny etc.). W butelkach 34 x 0,5l. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (100g). Edytowane 9 Stycznia 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Warka nr 29 (12 XII 2013) - Świąteczne Zasyp praktycznie losowy. Wykorzystuję resztki słodów, które nagromadziły się w moim schowku w przeciągu ostatnich miesięcy. To moje pierwsze piwo z przyprawami, także dałem ich względnie mało. Jeśli wyjdzie zbyt mało wyraziste to dorzucę więcej na fermentację cichą. 1,2kg Monachijski typ II 1kg Melanoidynowy 1kg Wędzony 1kg Żytni 0,8kg Pilzneński 0,2kg Kawowy 250 EBC 0,15kg Carahell 60g Polaris 21,3% 11,5g Cynamon (2 pokruszone laski) 21g Imbir (starty/pocięty) drożdże T-58 Zacieranie: 19l 68°C -> 60°C - 80 min (słód kawowy dodany po zacieraniu) Wysładzanie: 14l w 78°C Blg po wysładzaniu 13,5° Chmielenie: Polaris 10g 60 min Polaris 25g 20 min Polaris 25g 5 min Imbir 5 min Cynamon 5 min Blg przed fermentacją 16° Temperatura fermentacji burzliwej 18-19°C Objętość brzeczki w fermentorze 19l (ok. 2l poszły z chmielinami) 23 XII 2013 przelano na cichą. Blg 5,5-6° Zabutelkowano 10 I 2013. W butelkach 38 x 0,5l. Straty przy rozlewie ok. 0,5l. Blg końcowe 5°. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (105g). Edytowane 10 Stycznia 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Nie polecam drożdży Danstar BRY97 podczas ciepłych miesięcy. Pierwsze oznaki fermentacji dopiero po ok. 44h od dodania do brzeczki, minimalna piana. Po 48h piana zakryła cienkim kożuchem całą powierzchnię brzeczki. W międzyczasie T-58 dodane 16h później fermentują w najlepsze od wielu godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Takie doniesienia już się pojawiały, Scooby zrobił nawet test porównawczy z US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Czytałem tamten temat, u mnie identyczny scenariusz. Swoją drogą dzięki niemu nie panikowałem, że BRY97 nie wystartowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) No i pierwszy klops z niedofermentowaniem, w roli głównej T-58. Sprawdzałem właśnie Blg warki #29 Świąteczne i zeszło ledwo do 7°... Z pewnością to nie wina ballingometru, na #28 Ale Lekkie pokazuje 3° Blg. Co ciekawe w smaku nie odczuwam tej słodyczy, ale być może to zasługa przypraw. Trochę za słabo w smaku, aromatu zero, więc wrzucę jeszcze trochę imbiru i cynamonu. Jak nie spadnie to chyba dodam w trakcie "cichej" trochę gęstwy z #28 (drożdże BRY97), ale nie wiem czy to najlepszy pomysł mieszać dwa różne szczepy drożdży? EDIT: Coś tam zeszło (do 5,5-6°), a po przelaniu na cichą fermentacja z powrotem ruszyła... Edytowane 24 Grudnia 2013 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Warka nr 30 (17 I 2014) - IPA 2,5kg Pilzneński Strzegom 2,5kg Monachijski Castle Malting 0,5kg Pszeniczny Strzegom 0,25kg Karmelowy jasny Strzegom Drożdże: gęstwa po warce nr 28 (Ale Lekkie) - BRY97 100g Topaz 50g Pacific Jade Zacieranie: 17l (+1,5-2l - obniżenie temp. zbyt mocno podgrzanego zacieru) 69°C -> 50°C - 100 min Wysładzanie: 12l w 78°C Blg po wysładzaniu - 12° Chmielenie: 25g Topaz 60 min 25g Topaz 20 min 25g Pacific Jade 5 min 25g Topaz 0 min 25g Pacific Jade na zimno 25g Topaz na zimno Z chmielinami wylałem ok. 2l brzeczki. Końcowo wyszło około 20,5l o ekstrakcie 15° Blg. Drożdże dodane w temp. 17°C. Temp. fermentacji burzliwej 19-20°C. 28 I 2014 przelana na chmielenie na zimno (po 25g Topaza i Pacific Jade). Temp. chmielenia na zimno ok 16-17°C. Blg po fermentacji burzliwej - 3,5°. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Warka nr 31 (29 I 2014) - Waniliowa IPA 4kg Pale Ale 1kg Monachijski 1kg Melanoidynowy 0,25kg Karmelowy Jasny Strzegom 50g Chinook 13,1% alfa 50g Cascade 6,9% 3 laski wanilii Drożdże: gęstwa po warce #29 (Świąteczne - T-58) Zacieranie: 20,5l 68°C -> 52°C - 170 min Wysładzanie: 12l Blg po wysładzaniu - 9° (chyba błąd pomiaru zważywszy na Blg po gotowaniu i schłodzeniu) Chmielenie: 20g Chinook 70 min 30g Chinook 10 min 2 przecięte laski wanilii 5 min 20g Cascade podczas chłodzenia brzeczki 30g Cascade na zimno 1 przecięta laska wanilii na zimno Blg przed fermentacją 15°. Wyszło około 20,5 litra brzeczki. Drożdże (płukana gęstwa) dodane w temp 18-20°C. Chmielenie na zimno (10 II 2014 14:10) - 25g Cascade, 2 pocięte wzdłuż laski wanilii i 50g płatków dębowych średnio przypalanych. Z drożdżami wylałem ok 2-3l piwa. Blg po fermentacji burzliwej 4° 23 II 2014 - zabutelkowano. Blg końcowe 2,5-3°. Wyszło 32 x 0,5l i 2 x 0,33l. Około 2-3l wylałem wraz z osadami. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (35g) i glukoza (35g). Edytowane 23 Lutego 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Warka nr 32 (29 I 2014) - Wędzony RIS #2 Drugie podejście do RIS-a. W poprzednim nie uzyskałem oczekiwanych efektów, słód wędzony torfem zdominował zapach całego piwa, który jest dodatkowo podkreślany przez płatki sherry rzucone na cichą. Tym razem, już przy wsypywaniu słodów żałowałem, że nie zdecydowałem się na 8kg Steinbacha, którego zapach powalał wędzonką. Przy porównaniu z Weyermanem zastanawiałem się przez chwilę, czy ten drugi jest na pewno wędzony Następny RIS pewnie za rok, więc w zależności od efektów być może spróbuję z samym Steinbachem. 5kg Wędzony Weyermann 3kg Wędzony Steinbach 0,375kg Palony Jęczmień Strzegom 0,3kg Karmelowy Ciemny Strzegom 400-800 EBC 0,25kg Karmelowy 300 Strzegom 0,25kg Pale Chocolate 500-600 EBC Fawcett Maltsters 1kg Cukier biały 100g Stella 50g Pacific Gem Drożdże: płukana gęstwa po warkach 28->30 (BRY97) Zacieranie: ok. 21-22l 71°C -> 58°C - 140 min Wysładzanie: 12-13l w 78°C Chmielenie: 25g Stella 65 min 25g Pacific Gem 15 min 1kg Cukier biały 10 min 25g Stella 10 min 25g Pacific Gem 5 min 25g Stella 5 min 25g Stella 0 min Blg brzeczki nastawnej 24°, około 23l. Drożdże dodane w temp. 22°C Przelano na fermentację cichą 11 II 2014 (02:30). Blg po fermentacji burzliwej 6°, dodałem 50g płatków dębowych mocno palonych. Z osadem drożdżowym wylałem ok 1,5-2l piwa. 25 II 2014 - zabutelkowano (14:30). Wyszło 40 x 0,5l i 3 x 0,33l. Blg końcowe 5°. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (90g). Edytowane 25 Lutego 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Warka nr 33 (30 I 2014) - Galaxy Nelson Pale Ale 5kg Pale Ale Strzegom 50g Galaxy 13,1% alfa 50g Nelson Sauvin (szyszka) Drożdże: US-05 (uwodnione) Zacieranie: 18l 67°C -> 58°C - 65 min Wysładzanie: 13l w 78°C Blg po wysładzaniu: 12° Chmielenie: +2l wody 25g Galaxy 60 min 25g Nelson Sauvin 5 min 25g Galaxy podczas wychładzania 25g Nelson Sauvin na zimno Objętość brzeczki nastawnej: ok. 22l Blg końcowe: 12,5° Drożdże dodane w temp.: 24°C Z chmielinami wylałem ok. 2-3l brzeczki. Temperatura fermentacji burzliwej ostatnich trzech warek - ok. 18°C. Nowy rekord - w ciągu niecałych 40 godzin uwarzyłem 3 warki Chmielenie na zimno - 10 II 2014 (13:10) - 25g Nelson Sauvin (szyszka) (temp. 20-21°C) Zabutelkowałem 13 II 2013 (02:30). Surowce użyte do refermentacji: ekstrakt słodowy suchy (50g) oraz glukoza (35g). Wyszło 43 x 0,5l i 1 x 0,33l. Blg końcowe 2°. Edytowane 13 Lutego 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Warka nr 34 (11 II 2014) - AmSt. (American Stout) 5kg Monachijski I Strzegom 1kg Pale Ale Strzegom 0,2kg Carahell Weyermann 0,2kg Czekoladowy ciemny Strzegom 0,2kg Palony jęczmień Strzegom Drożdże: przemyta gęstwa po Galaxy Nelson (US-05) 50g Chinook 2012 25g Palisade 2012 25g Citra 2013 Zacieranie: 20l 70°C -> 60°C - 90 min Wysładzanie: 12l w ok. 75°C Blg po wysładzaniu 14° Chmielenie: 25g Chinook 60 min 25g Chinook 10 min 25g Palisade podczas chłodzenia 25g Citra podczas chłodzenia Blg po wychłodzeniu 16,5° Drożdże zadane w temp. 20-22°C Końcowo wyszło ok. 21-22l brzeczki nastawnej, z chmielinami wylałem ok. 2-2,5l. Temperatura fermentacji burzliwej - 20-22°C. Zabutelkowano 26 II 2014. Wyszło 41 x 0,5l. Blg końcowe 4,5°. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (115g). Edytowane 26 Lutego 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Warka nr 35 (12 II 2014) - Hopfive Piwo w stylu CDA/BIPA/DA/IBA. ~5kg Pale Ale 1kg Monachijski II 0,2kg Prażona pszenica 0,2kg Barwiący wszystkie Strzegom Drożdże S-33 (uwodnione) 50g Citra 50g Centennial 50g Galaxy 50g Simcoe 50g Mosaic Zacieranie: 20l +moczenie 0,2kg słodu barwiącego w zimnej wodzie przez kilkadziesiąt minut (woda miała kolor ciemnobrązowy) 69,5°C -> 61°C - 90 minut +0,2kg prażonej pszenicy podczas podgrzewania do ~78°C Wysładzanie: 14l w ~70°C Blg po wysładzaniu 14° Chmielenie: +3l wody Każda dawka chmieli składa się z 10g każdej odmiany (5x10g) 50g 60 min 50g 15 min 50g 5 min 50g podczas chłodzenia 50g na zimno Blg brzeczki nastawnej 15° Objętość brzeczki nastawnej 20,5l (z chmielinami wylałem 2,5-3l). Drożdże dodano w temp. 17-18°C. Temperatura fermentacji burzliwej - 18-20°C Chmielenie na zimno 25 II 2014 (21:15). 5x10g. Blg po fermentacji burzliwej 5,5°. Zabutelkowano 06 III 2014. 40 x 0,5l. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (95g). Blg końcowe 4-4,5° Blg. NOTATKI: - pierwotnie zamiast Galaxy chciałem użyć Palisade, ale zostało mi tylko 25g tego chmielu - to samo z drożdżami, zamiast US-05 poszły S-33 Edytowane 6 Marca 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Wk***** totalne. Tuż przed przelaniem brzeczki do fermentora zorientowałem się, że nie mam drożdży US-05. Oczywiście zdążyły wsiąknąć przez 2 dni od momentu dostawy ostatniej paczki. Całe szczęście, że miałem pod ręką zapasową saszetkę S-33, ale nie planowałem fermentować tego piwa takimi drożdżami. Ciekaw jestem efektu końcowego, no i poziomu odfermentowania... Edit: nie minęło nawet pół doby i US-05. się znalazły... K***a. Edytowane 13 Lutego 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 +moczenie 0,2kg słodu barwiącego w zimnej wodzie przez kilkadziesiąt minut (woda miała kolor ciemnobrązowy) jak dodałeś do zacieru? samą wodę czy wszystko razem? na wysładzanie czy wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Moczyłem w tych 20l wody, w których później zacierałem. Potem wyciągnąłem woreczki i zacząłem podgrzewać do zacierania. Metodą prób i błędów dojdę do tego, który da mi najlepszy efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Warka nr 36 (27 II 2014) - FES Piwo zajęło 1. miejsce w kategorii Foreign Extra Stout na Festiwalu Birofilia 2014. 5kg Monachijski Souflet 1kg Monachijski II Strzegom 0,8kg Pszeniczny 0,25kg Blackprinz 900-1000 EBC Briess 0,2kg Czekoladowy jasny 350-450 EBC Strzegom 0,2kg Kawowy 480-520 Castle Malting 0,2kg Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom Drożdze: płukana gęstwa po #34 (AmSt.) 40g Polaris 21,3% Zacieranie: ~21-22l 72°C -> 40°C - 585 min Wysładzanie: 12-13l w 75-78°C Blg po wysładzaniu 14° Chmielenie: 25g Polaris 60 min 15g Polaris 5 min Blg po chmieleniu 17° Drożdże dodano w temp. 16-17°C Objętość brzeczki nastawnej: 24,5l (1,5l wylane z chmielinami) Fermentacja burzliwa w temp. 18-21°C Zabutelkowano 22 III 2014 Wyszło 48 x 0,5l (ok. 1l wylałem z drożdżową). Blg końcowe 4,5-5°. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (105g). Edytowane 23 Czerwca 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Warka nr 37 (28 III 2014) - Amerykańska 10° W zamierzeniu lekkie, jasne piwo górnej fermentacji o niskiej goryczce, delikatnym smaku i aromacie amerykańskich chmieli. 4kg Pale Ale 0,25kg Carahell Drożdże US-05 (uwodnione) 25g Centennial 25g Palisade 10g Polaris Zacieranie: 17l 71°C -> 59°C - 100 min Wysładzanie: 18l Ostatnich ok. 4 litrów nie odebrałem ponieważ blg spadło poniżej 2° Blg po wysładzaniu 8° Chmielenie: Polaris 10g 70 min Centennial 12,5g 10 min Palisade 12,5g 10 min Centennial 12,5g podczas wychładzania Palisade 12,5g podczas wychładzania Blg po chmieleniu: 10° Objętość brzeczki nastawnej: 22l (+ok. 1,5l wylane z chmielinami) Drożdże dodano w temp 21°C Temperatura fermentacji burzliwej: 17-18°CZabutelkowano 20 IV 2014. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (ok. 95g). Blg końcowe 2. Zabutelkowałem 44 x 0,5l i 1 x 0,33l. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Warka nr 38 (28 III 2014) - Weizen 2kg Pszeniczny Jasny Bestmalz 2kg Pilzneński Strzegom 10g Polaris Drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie: 16l 52°C -> 51°C - 20 min 62°C -> 61°C - 20 min 72°C -> 63°C - 60 min (+1l wody - zbyt mocno podgrzałem zacier) Wysładzanie: 11-12l w 75-78°C Blg po wysładzaniu 7,5-8° Chmielenie: Polaris 10g 90 min Blg po chmieleniu: 10,5° Drożdże dodano w temp. 20°C Objętość brzeczki nastawnej: 19l (+1,5l wylałem z chmielinami) Temperatura fermentacji burzliwej: pierwsze kilkanaście godzin ok. 20°C, następnie 22-24°C. Zabutelkowano 15 IV 2014. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (90g). Zabutelkowałem 38 x 0,5l. Blg końcowe 2° Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 (edytowane) Warka nr 39 (29 III 2014) - Amerykańska Pszenica Podziękowania dla cml za drożdże 2kg Pszeniczny Ciemny Bestmalz 2kg Pilzneński Bestmalz 0,15 Carahell 0,15 Prażona Pszenica 25g Nelson Sauvin 25g Citra 25g Centennial 5g Polaris Drożdże: gęstwa po Wyeast 1272 American Ale II Zacieranie: 17l 71°C -> 61°C - 95 min Wysładzanie: 10l w 75-78°C Blg po wysładzaniu 8° Chmielenie: Polaris 5g 60 min Nelson 12g 20 min Citra 12g 15 min Centennial 12g 10 min Citra 12g 5 min Centennial 12g 0 min Nelson 12g podcz. wychładzania Blg po chmieleniu: ok. 10,5° Drożdże dodano w temp. 19°C Objętość brzeczki nastawnej: 18-19l (+2,5l wylałem z chmielinami) Temperatura fermentacji burzliwej: 18-19°C Zabutelkowano 16 IV 2014. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (90g). Zabutelkowałem 2 x 1l, 32 x 0,5l i 4 x 0,33l. Blg końcowe ok. 2,5° Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się