Skocz do zawartości

Estrella Varsovia


Rekomendowane odpowiedzi

Raczej postawię na kolejną Gretę. Szkoda mi pieniędzy na coś droższego, wolę zainwestować w ciekawsze chmiele etc :)

 

 

-----------------------

 

 

Temperatura fermentacji burzliwej warki nr 19 to 18-19°C, a warki nr 20 - 21-22°C.

 

 

-----------------------

 

 

 

Warka nr 21 (10 IX 2013) - Worek Chmielu

 

Czyli jazda po bandzie ze starszymi zapasami amerykańskiego chmielu w celu pozbycia się ich z zamrażarki.

 

5kg Pale Ale Strzegom

1kg Caramel Light (20-40 EBC) Bestmalz

0,5kg Pszeniczny Strzegom

0,5kg Caramel Pils Bestmalz

 

100g Cascade 7,4% alfa

56g Mt. Hood 5,3% alfa

56g Meridian 6,7% alfa

56g Apollo 18,5% alfa

56g Summit 15,9% alfa

56g Zythos 10,9% alfa

30g Bravo 15,1% alfa

 

Mech irlandzki 5g

 

Drożdże US-05

 

Zacieranie:

 

23l

63°C -> 60°C - 30 min

73°C -> 68°C - 45 min

 

Wysładzanie:

 

3 x 4l w temp. 78°C

 

Chmielenie:

 

28g Apollo 60 min

28g Apollo 40 min

28g Summit 30 min

28g Mt Hood 25 min

28g Zythos 20 min

28g Summit 15 min

30g Bravo 15 min

5g mech irlandzki 15 min

28g Zythos 10 min

28g Meridian 5 min

28g Mt. Hood 0 min

28g Meridian 0 min

100g Cascade na zimno

 

Wyszło około 20 litrów, ekstrakt 18° Blg.

 

Drożdże dodałem w temp. 25°C.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Im więcej metalowych elementów tym lepiej :) Przed Gretą używałem bodaj Emily i byłem mocno rozczarowany jej trwałością.

 

 

------------------------

 

Temperatura fermentacji burzliwej warki nr 21 około 18-19 stopni.

 

 

Warka nr 20 przelana na fermentację cichą. Blg po fermentacji burzliwej nieco ponad 3°. Temperatura fermentacji cichej 17-18°C.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, już widziałem. Stąd mój komentarz odnośnie ilości metalowych elementów ;)

 

 

-----------------------

 

 

Warka nr 22 (11 IX 2013) - Niemiecki Duet

 

IPA na niemieckich chmielach, "double hop" ;)

 

2kg Pilzneński Strzegom

2kg Monachijski Strzegom

0,5kg Pszeniczny Strzegom

0,5kg Bursztynowy 70 EBC Strzegom

0,25kg Karmelowy 30EBC Strzegom

0,25kg Carared Weyermann

 

120g Polaris 21,3% alfa

90g Mandarina Bavaria 9% alfa

 

Drożdże: gęstwa po warce nr 20

 

Zacieranie:

 

20l

64°C -> 60°C - 30 min

74°C -> 68°C - 55 min

 

Wysładzanie:

 

3 x 4l w temp. 78°C

 

Chmielenie:

 

30g Polaris 60 min

30g Mandarina Bavaria 30 min

30g Polaris 20 min

30g Mandarina Bavaria 10 min

30g Polaris 0 min

30g Mandarina Bavaria na zimno

30g Polaris na zimno

 

Wyszło około 21 litrów brzeczki o esktrakcie 15° Blg.

 

Temperatura fermentacji burzliwej 18-19 °C.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 warki i 2 kasplownice ręczne zużyte? To nie lepiej dołożyć kilka dych i jednak kupić stołową?

 

Cytując mój pierwszy post tego tematu: "Warki numeruję od listopada 2012, a pierwsze piwo zrobiłem pod koniec stycznia 2012." Także kilkanaście wcześniej już miałem uwarzonych i zakapslowanych, ale większość z ekstraktów, więc nie prowadziłem szczegółowych zapisków.

 

Poza tym Greta nie jest zużyta, ale na ostatnich kilka kapslowań trafiło mi się kilka gilotyn. Także kupię coś nowego na zapas, aby uniknąć powtórki z rozrywki, kiedy to poprzednia kapslownica rozkraczyła mi się na amen w trakcie butelkowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 19 zabutelkowana 21 IX 2013 (fermentacja cicha od 13 IX). Końcowo wyszło 41 x 0,5l oraz 5 x 0,33l.

 

Blg po fermentacji cichej 3°.

 

Surowiec użyty do refermentacji: glukoza (120g).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 20 zabutelkowana. Wyszło 36 x 0,5l (w tym jedna gilotyna) oraz ok. 0,4l porcji degustacyjnej.

 

Blg końcowe 3°.

 

Surowiec użyty do refermentacji: ekstrakt słodowy suchy (110g).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 22 zabutelkowana. Wyszło 41 x 0,5l + 1 x 0,33l.

 

Surowiec użyty do refermentacji: cukier (120g).

 

Blg końcowe 3°.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 23 (3 X 2013) - Weizen

 

Dopracowywanie receptury :)

 

Pszeniczny Strzegom 2,5kg

Pilzneński Strzegom 2kg

Carahell Weyermann 0,5kg

 

Sybilla 30g

Polaris 2-3g

 

Drożdże WLP300 (gęstwa po warce nr 19)

 

Zacieranie:

 

20l

 

55°C -> 55°C - 10 min

64°C -> 62°C - 25 min

72°C -> 67°C - 40 min

 

Wysładzanie:

 

12l w 78°C

 

Chmielenie:

 

Sybilla 30g 65 min

Polaris 2-3g 65 min

 

+2,5l wody

 

Końcowo 23,5l brzeczki o ekstrakcie 12,5° Blg.

 

Temperatura fermentacji burzliwej - 18-20°C.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 23 (3 XI 2013) - Weizen

 

Dopracowywanie receptury :)

 

Pszeniczny Strzegom 2,5kg

Pilzneński Strzegom 2kg

Carahell Weyermann 0,5kg

 

Sybilla 30g

Polaris 2-3g

 

Drożdże WLP300 (gęstwa po warce nr 19)

 

Zacieranie:

 

20l

 

55°C -> 55°C - 10 min

64°C -> 62°C - 25 min

72°C -> 67°C - 40 min

 

Wysładzanie:

 

12l w 78°C

 

Chmielenie:

 

Sybilla 30g 65 min

Polaris 2-3g 65 min

 

+2,5l wody

 

Końcowo 23,5l brzeczki o ekstrakcie 12,5° Blg.

 

Temperatura fermentacji burzliwej - 18-20°C.

Pół kilograma carahella w weizenie? Dla mnie to kosmiczna wartość ;) do "zwykłych" piw tyle nie daję, a co dopiero do pszeniczki :)

Brak przerwy ferrulikowej w pszenicy to też moim skromnym zdaniem dziwne posunięcie.

Polaris fajny chmiel, ale dawanie 2-3g chyba nie będzie odczuwalne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sypnąłem dosłownie kilka granulek żeby odrobinę zwiększyć goryczkę. 2,5g Polarisa to jak 10g Sybilli więcej, a już nie miałem niczego innego z kontynentalnej Europy.

 

Co do przerwy ferulikowej to postanowiłem zweryfikować informacje z Wiki: "Jej skuteczność jest dyskusyjna, wydaje się, że dla uzyskania widocznego efektu trzeba by ją wydłużyć do godziny - dwóch."

 

Co do Carahella to sugerowałem się informacjami zamieszczonymi w sklepach piwowarskich, które zalecają użycie do 30% zasypu (TB, CP), 15% (HB) lub 10-15% (Piwodziej). W mojej ostatniej warce to 10%. Ale skoro wg Ciebie kosmiczna to kolejne pszeniczne poleci zapewne z mniejszym zasypem karmelowego w celu porównania efektów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sypnąłem dosłownie kilka granulek żeby odrobinę zwiększyć goryczkę. 2,5g Polarisa to jak 10g Sybilli więcej, a już nie miałem niczego innego z kontynentalnej Europy.

 

Co do przerwy ferulikowej to postanowiłem zweryfikować informacje z Wiki: "Jej skuteczność jest dyskusyjna, wydaje się, że dla uzyskania widocznego efektu trzeba by ją wydłużyć do godziny - dwóch."

 

Co do Carahella to sugerowałem się informacjami zamieszczonymi w sklepach piwowarskich, które zalecają użycie do 30% zasypu (TB, CP), 15% (HB) lub 10-15% (Piwodziej). W mojej ostatniej warce to 10%. Ale skoro wg Ciebie kosmiczna to kolejne pszeniczne poleci zapewne z mniejszym zasypem karmelowego w celu porównania efektów.

Ja wcale nie daję karmelowych do weizena ;) Chociaż mam w planie popełnić jakąś pszenicę w najbliższym czasie także może coś tam sypnę, ale będzie to naprawdę śladowa ilość :) Cały urok piwowarstwa. Kombinacje i porównywanie efektów :) Powodzenia ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 24 (12 X 2013) - Nowozelandzki Ale #2

 

Pale Ale 4kg

Carahell 0,5kg

(oba Strzegom)

 

Polaris 5g

Pacifica 50g

Nelson Sauvin 100g (szyszka)

 

Mech irlandzki 5g

 

Gęstwa po warce nr 20->22 (Danstar Nottingham)

 

Zacieranie:

 

20l

 

63°C -> 61°C - 30 min

72°C -> 66°C - 40 min

 

Wysładzanie:

 

12l w 78°C

 

Chmielenie:

 

Polaris 5g 60 min

Pacifica 25g 30 min

Nelson Sauvin 25g 15 min

Mech irlandzki 5g 15 min

Pacifica 25g 10 min

Nelson Sauvin 25g 5 min

Nelson Sauvin 50g na zimno

 

Drożdże zadane w temp. 18°C

 

Wyszło ok. 22,5l brzeczki o ekstrakcie 12° Blg.

 

Temperatura fermentacji burzliwej 17-19°C.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 25 (13 X 2013) - Ale Ciemne

 

Monachijski 2kg

Pale Ale 1kg

Pilzneński 0,9kg

Karmelowy 600 EBC 0,29kg

Pszeniczny 0,2kg

Palone ziarno jęczmienia 1000 EBC 0,075kg (75g)

(wszystkie Strzegom)

 

Galaxy 100g

Sorachi Ace 50g

 

Mech irlandzki 5g

 

Gęstwa po warce nr 20->22 (Danstar Nottingham)

 

Zacieranie:

 

ok. 20l

 

64°C -> 60°C - 30 min

72°C -> 66°C - 40 min

 

Karmelowy i palone ziarno dodane podczas wygrzewu.

 

Wysładzanie:

 

12l w 78°C

 

Chmielenie:

 

Tuż przed wrzeniem wykipiało mi około 0,5-1l brzeczki :(

 

Sorachi Ace 25g 60 min

Galaxy 25g 30 min

Galaxy 25g 15 min

Galaxy 25g 0 min

Sorachi Ace 25g na zimno

Galaxy 25g na zimno

 

Końcowo wyszło około 19 litrów brzeczki o ekstrakcie 13° Blg.

 

Temperatura fermentacji burzliwej 17-19°C.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 24 przelana na fermentację cichą. Blg po fermentacji burzliwej 2° Blg.

 

Dodałem 50g szyszki Nelson Sauvin do chmielenia na zimno.

 

 

-----------------

 

 

Warka nr 25 przelana na fermentację cichą. Blg po fermentacji burzliwej 3° Blg.

 

Dodałem 25g Galaxy i 25g Sorachi Ace do chemielenia na zimno.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 26 (18 X 2013) - Dunkelweizen

 

2,2kg Pszeniczny Strzegom/Bestmalz

2kg Monachijski II Strzegom 16-24 EBC

0,2kg Caramunich III Weyermann 140-160 EBC

 

Polaris 30g

 

Drożdże WLP300 (gęstwa po poprzednim Weizenie)

 

Zacieranie:

 

21l

 

(tylko słód pszeniczny)

44°C -> 44°C - 15 min

56°C -> 55,5°C - 10 min

(dodana reszta słodów)

63°C -> 60°C - 30 min

73°C -> 66°C - 45 min

 

Wysładzanie:

 

12l w 78°C

 

Blg przed gotowaniem 10°

 

Chmielenie:

 

Polaris 15g 60 min

Polaris 15g 10 min

 

Końcowo wyszło około 23 litrów brzeczki o ekstrakcie 12°Blg.

 

Drożdże dodano w temp. 21°C

 

Temperatura fermentacji burzliwej 17-19°C.

 

Zabutelkowano 26/11/2013

 

Blg przed rozlewem 3°.

 

Zabutelkowałem 46 x 0,5l i 1x0,33l.

 

Surowiec użyty do refermentacji: cukier (110g).

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 24 (Nowozelandzki Ale) zabutelkowana.

 

Blg końcowe 2,5-3°.

 

Surowiec użyty do refermentacji - cukier (95g).

 

Zabutelkowałem 40 x 0,5l. Trochę piwa poszło w kanał razem z szyszkami chmielu, które podczas chmielenia na zimno wrzuciłem luzem do fermentora.

 

PS - pierwsza warka zabutelkowana z użyciem kapslownicy stołowej. HWDGrecie ;)

 

PS2 - patent na oddzielanie chmielin za pomocą druciaka nie sprawdził się u mnie zbyt dobrze za pierwszym razem. Druciak się zatkał, gdy w fermentorze miałem jeszcze 5-6l piwa do przelania.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.