Maciucha67 Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Witam! Nurtuje mnie ostatnio kwestia gęstwy. Czy lepiej do zaszczepienia brzeczki użyć dwutygodniowej gęstwy, która pochodzi z trzeciego pokolenia (trzeci zbiór gęstwy) czy tygodniowej z czwartego pokolenia? Ile razy można wykorzystać gęstwę, tzn. ile kolejnych warek można wykonać zbierając gęstwę? Gdzieś czytałem, że nawet 10-15, lecz zachodzi pytanie czy drożdże się nie zmutują? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 A jakie to drożdże ? Właśnie wczoraj piłem piwo ( coś w tylu bittera ) na gęstwie która przeleżała w lodówce spokojnie ponad pół roku ( london ale III , zdaje się że 3 zbiór ) , i piwo na pierwszy rzut mojego niewprawnego nosa bez niepokojących objawów. Chociaż startowały ponad 48 godzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciucha67 Posted February 5, 2013 Author Share Posted February 5, 2013 A jakie to drożdże ? Właśnie wczoraj piłem piwo ( coś w tylu bittera ) na gęstwie która przeleżała w lodówce spokojnie ponad pół roku ( london ale III , zdaje się że 3 zbiór ) , i piwo na pierwszy rzut mojego niewprawnego nosa bez niepokojących objawów. Chociaż startowały ponad 48 godzin. No takich staruszków to nie mam A drożdżaki to 1056 najstarsze około miesiąca Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Warto się zapoznać, są tam odpowiedzi na Twoje pytania. http://www.wiki.piwo...stwy_drożdżowej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciucha67 Posted February 5, 2013 Author Share Posted February 5, 2013 (edited) Warto się zapoznać, są tam odpowiedzi na Twoje pytania. http://www.wiki.piwo...stwy_drożdżowej No tak, ale nie znajduję tam odpowiedzi na pierwsze moje pytanie. Chodzi mi głównie o Wasze doświadczenia Edited February 5, 2013 by Maciucha67 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 (edited) Teoretyzując chyba lepsze będzie III pokolenie jeśli masz wystarczającą ilość gęstwy - licząc czas przechowywania i OG następnego piwa. Edited February 5, 2013 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwzd Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Może mi też ktoś przy okazji podpowie: czy 2,5 tygodniowa gęstwa (niepłukana) po drożdżach WB-06 nadaje się jeszcze do użytku? Do tej pory nie zadawałem gęstwy do brzeczki i wolałbym się upewnić, czy tak długi pobyt w resztkach alkoholu nie wpłynie niekorzystnie na kolejne piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 (edited) gwzd : Pszeniczne wg. opini najkrócej można przechowywać. Ale jeśli nie ma niepokojącego zapachu , nastawiłbym starter. Jeśli ruszą i oznaki takie jak zapach wyglądać nie będą budzić wątpliwości , spokojnie bym ich użył, Maciucha67 : Nie wydaje mi się , że będzie jakaś szczególna różnica w efektach pracy 3 i 4 pokolenia , ale ja bym użył gęstwy świeższej . Oczywiście , jeśli jest w dobrym stanie. Edited February 5, 2013 by pepek84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 Nurtuje mnie ostatnio kwestia gęstwy. Czy lepiej do zaszczepienia brzeczki użyć dwutygodniowej gęstwy, która pochodzi z trzeciego pokolenia (trzeci zbiór gęstwy) czy tygodniowej z czwartego pokolenia? Ja bym raczej brał tygodniową - zakładając oczywiści, że jednej i drugiej masz wystarczająco dużo i obie są bez infekcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Pytanie z innej beczki a propos gęstwy, czy jeśli gęstwa ruszyła, to drożdże mogły w pewnym momencie powiedzieć "nie fermentujemy już"? Zadałem gęstwę US-05 do American Stoutu 15BLG, po dwóch tygodniach sprawdziłem gęstość i jest 5BLG i wydaje mi się to trochę dużo, zacierane 60' 67°C i 10' 72'. Temperatura fermentacji koło 18-20°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Pytanie z innej beczki a propos gęstwy, czy jeśli gęstwa ruszyła, to drożdże mogły w pewnym momencie powiedzieć "nie fermentujemy już"? Zadałem gęstwę US-05 do American Stoutu 15BLG, po dwóch tygodniach sprawdziłem gęstość i jest 5BLG i wydaje mi się to trochę dużo, zacierane 60' 67°C i 10' 72'. Temperatura fermentacji koło 18-20°C. No jesli drozdze byly zestresowane, to moga cos takiego nam zrobic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 A czym mogło spowodować owe zestresowanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 skład brzeczki - czyli czynniki takie jak toksyczność dwutlenku węgla i toksyczność alkoholu, utlenianie, ciśnienie osmotyczne, także szoki na skutek nagłej zmiany temperatury, szok osmotyczny, na kondycje drożdży będzie też miał wpływ pasaż, przechowywanie(czas, warunki) itd... Usiu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now