Jump to content

Drożdże (gęstwa)


Recommended Posts

Witam!

Nurtuje mnie ostatnio kwestia gęstwy.

Czy lepiej do zaszczepienia brzeczki użyć dwutygodniowej gęstwy, która pochodzi z trzeciego pokolenia (trzeci zbiór gęstwy) czy tygodniowej z czwartego pokolenia?

Ile razy można wykorzystać gęstwę, tzn. ile kolejnych warek można wykonać zbierając gęstwę? Gdzieś czytałem, że nawet 10-15, lecz zachodzi pytanie czy drożdże się nie zmutują?

Link to comment
Share on other sites

A jakie to drożdże ? Właśnie wczoraj piłem piwo ( coś w tylu bittera ) na gęstwie która przeleżała w lodówce spokojnie ponad pół roku ( london ale III , zdaje się że 3 zbiór ) , i piwo na pierwszy rzut mojego niewprawnego nosa bez niepokojących objawów. Chociaż startowały ponad 48 godzin.

Link to comment
Share on other sites

A jakie to drożdże ? Właśnie wczoraj piłem piwo ( coś w tylu bittera ) na gęstwie która przeleżała w lodówce spokojnie ponad pół roku ( london ale III , zdaje się że 3 zbiór ) , i piwo na pierwszy rzut mojego niewprawnego nosa bez niepokojących objawów. Chociaż startowały ponad 48 godzin.

No takich staruszków to nie mam :)

A drożdżaki to 1056 najstarsze około miesiąca

Link to comment
Share on other sites

Warto się zapoznać, są tam odpowiedzi na Twoje pytania.

http://www.wiki.piwo...stwy_drożdżowej

 

No tak, ale nie znajduję tam odpowiedzi na pierwsze moje pytanie.

Chodzi mi głównie o Wasze doświadczenia

Edited by Maciucha67
Link to comment
Share on other sites

Teoretyzując chyba lepsze będzie III pokolenie jeśli masz wystarczającą ilość gęstwy - licząc czas przechowywania i OG następnego piwa.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Może mi też ktoś przy okazji podpowie: czy 2,5 tygodniowa gęstwa (niepłukana) po drożdżach WB-06 nadaje się jeszcze do użytku? Do tej pory nie zadawałem gęstwy do brzeczki i wolałbym się upewnić, czy tak długi pobyt w resztkach alkoholu nie wpłynie niekorzystnie na kolejne piwo.

Link to comment
Share on other sites

gwzd : Pszeniczne wg. opini najkrócej można przechowywać. Ale jeśli nie ma niepokojącego zapachu , nastawiłbym starter. Jeśli ruszą i oznaki takie jak zapach wyglądać nie będą budzić wątpliwości , spokojnie bym ich użył,

 

Maciucha67 :

Nie wydaje mi się , że będzie jakaś szczególna różnica w efektach pracy 3 i 4 pokolenia , ale ja bym użył gęstwy świeższej . Oczywiście , jeśli jest w dobrym stanie.

Edited by pepek84
Link to comment
Share on other sites

Nurtuje mnie ostatnio kwestia gęstwy.

Czy lepiej do zaszczepienia brzeczki użyć dwutygodniowej gęstwy, która pochodzi z trzeciego pokolenia (trzeci zbiór gęstwy) czy tygodniowej z czwartego pokolenia?

Ja bym raczej brał tygodniową - zakładając oczywiści, że jednej i drugiej masz wystarczająco dużo i obie są bez infekcji.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Pytanie z innej beczki a propos gęstwy, czy jeśli gęstwa ruszyła, to drożdże mogły w pewnym momencie powiedzieć "nie fermentujemy już"? Zadałem gęstwę US-05 do American Stoutu 15BLG, po dwóch tygodniach sprawdziłem gęstość i jest 5BLG i wydaje mi się to trochę dużo, zacierane 60' 67°C i 10' 72'. Temperatura fermentacji koło 18-20°C.

Link to comment
Share on other sites

Pytanie z innej beczki a propos gęstwy, czy jeśli gęstwa ruszyła, to drożdże mogły w pewnym momencie powiedzieć "nie fermentujemy już"? Zadałem gęstwę US-05 do American Stoutu 15BLG, po dwóch tygodniach sprawdziłem gęstość i jest 5BLG i wydaje mi się to trochę dużo, zacierane 60' 67°C i 10' 72'. Temperatura fermentacji koło 18-20°C.

 

No jesli drozdze byly zestresowane, to moga cos takiego nam zrobic.

Link to comment
Share on other sites

skład brzeczki - czyli czynniki takie jak toksyczność dwutlenku węgla i toksyczność alkoholu, utlenianie, ciśnienie osmotyczne, także szoki na skutek nagłej zmiany temperatury, szok osmotyczny, na kondycje drożdży będzie też miał wpływ pasaż, przechowywanie(czas, warunki) itd...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.