Maciucha67 Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Witam! Nurtuje mnie ostatnio kwestia gęstwy. Czy lepiej do zaszczepienia brzeczki użyć dwutygodniowej gęstwy, która pochodzi z trzeciego pokolenia (trzeci zbiór gęstwy) czy tygodniowej z czwartego pokolenia? Ile razy można wykorzystać gęstwę, tzn. ile kolejnych warek można wykonać zbierając gęstwę? Gdzieś czytałem, że nawet 10-15, lecz zachodzi pytanie czy drożdże się nie zmutują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 A jakie to drożdże ? Właśnie wczoraj piłem piwo ( coś w tylu bittera ) na gęstwie która przeleżała w lodówce spokojnie ponad pół roku ( london ale III , zdaje się że 3 zbiór ) , i piwo na pierwszy rzut mojego niewprawnego nosa bez niepokojących objawów. Chociaż startowały ponad 48 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciucha67 Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 A jakie to drożdże ? Właśnie wczoraj piłem piwo ( coś w tylu bittera ) na gęstwie która przeleżała w lodówce spokojnie ponad pół roku ( london ale III , zdaje się że 3 zbiór ) , i piwo na pierwszy rzut mojego niewprawnego nosa bez niepokojących objawów. Chociaż startowały ponad 48 godzin. No takich staruszków to nie mam A drożdżaki to 1056 najstarsze około miesiąca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Warto się zapoznać, są tam odpowiedzi na Twoje pytania. http://www.wiki.piwo...stwy_drożdżowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciucha67 Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Warto się zapoznać, są tam odpowiedzi na Twoje pytania. http://www.wiki.piwo...stwy_drożdżowej No tak, ale nie znajduję tam odpowiedzi na pierwsze moje pytanie. Chodzi mi głównie o Wasze doświadczenia Edytowane 5 Lutego 2013 przez Maciucha67 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Teoretyzując chyba lepsze będzie III pokolenie jeśli masz wystarczającą ilość gęstwy - licząc czas przechowywania i OG następnego piwa. Edytowane 5 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Może mi też ktoś przy okazji podpowie: czy 2,5 tygodniowa gęstwa (niepłukana) po drożdżach WB-06 nadaje się jeszcze do użytku? Do tej pory nie zadawałem gęstwy do brzeczki i wolałbym się upewnić, czy tak długi pobyt w resztkach alkoholu nie wpłynie niekorzystnie na kolejne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) gwzd : Pszeniczne wg. opini najkrócej można przechowywać. Ale jeśli nie ma niepokojącego zapachu , nastawiłbym starter. Jeśli ruszą i oznaki takie jak zapach wyglądać nie będą budzić wątpliwości , spokojnie bym ich użył, Maciucha67 : Nie wydaje mi się , że będzie jakaś szczególna różnica w efektach pracy 3 i 4 pokolenia , ale ja bym użył gęstwy świeższej . Oczywiście , jeśli jest w dobrym stanie. Edytowane 5 Lutego 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Nurtuje mnie ostatnio kwestia gęstwy. Czy lepiej do zaszczepienia brzeczki użyć dwutygodniowej gęstwy, która pochodzi z trzeciego pokolenia (trzeci zbiór gęstwy) czy tygodniowej z czwartego pokolenia? Ja bym raczej brał tygodniową - zakładając oczywiści, że jednej i drugiej masz wystarczająco dużo i obie są bez infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Pytanie z innej beczki a propos gęstwy, czy jeśli gęstwa ruszyła, to drożdże mogły w pewnym momencie powiedzieć "nie fermentujemy już"? Zadałem gęstwę US-05 do American Stoutu 15BLG, po dwóch tygodniach sprawdziłem gęstość i jest 5BLG i wydaje mi się to trochę dużo, zacierane 60' 67°C i 10' 72'. Temperatura fermentacji koło 18-20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Pytanie z innej beczki a propos gęstwy, czy jeśli gęstwa ruszyła, to drożdże mogły w pewnym momencie powiedzieć "nie fermentujemy już"? Zadałem gęstwę US-05 do American Stoutu 15BLG, po dwóch tygodniach sprawdziłem gęstość i jest 5BLG i wydaje mi się to trochę dużo, zacierane 60' 67°C i 10' 72'. Temperatura fermentacji koło 18-20°C. No jesli drozdze byly zestresowane, to moga cos takiego nam zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 A czym mogło spowodować owe zestresowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 skład brzeczki - czyli czynniki takie jak toksyczność dwutlenku węgla i toksyczność alkoholu, utlenianie, ciśnienie osmotyczne, także szoki na skutek nagłej zmiany temperatury, szok osmotyczny, na kondycje drożdży będzie też miał wpływ pasaż, przechowywanie(czas, warunki) itd... Usiu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się