leszcz007 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka #58 poszła wczoraj na cichą przy 3,8blg. Spróbowałem próbki i wiśni nie czuć wcale w aromacie, a w smaku tylko kwaśność Ma też lekki winny posmak. Mam nadzieję, że się jeszcze ułoży, ale jak na razie to kiepsko. Myślę nad dodaniem ksylitolu podczas butelkowania, może lekka słodycz zwiększy "wiśniowe" odczucia Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Warka #58 wczoraj poszła do butelek przy 3,5blg. Wiśni nadal nie czuć, może jak sobie troszkę poleżakuje, to się coś "objawi". Warka #59 zeszła do 5,4blg i tygodniu pójdzie na cichą. Cienkusza nie mierzyłem, ale już zakończył burzliwą. Pewnie pójdzie do butelek bez chciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Warka #59 stoi na cichej i jak zapowiadałem wiosna w pełni dobrze, że w piwnicy nadal 10C. "Kochane" Panie z kadr uświadomiły mi, że mam za dużo nie wybranego urlopu, co mnie z jednej strony ucieszyło. W związku z tym w piątek warzenie lambika. Czy ktoś ma doświadczenie z tworzeniem "blendów" lambikowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Słowo się rzekło, czas na lambika. Zanim nadejdzie czas owoców trzeba zrobić bazę do wersji owocowej. 19.04.2013 Warka #60 Lambic Zasyp: Słód (N/N)– 7kg Monachijski I (Bestmalz) – 3kg Pszeniczny (Strzegom) – 2kg Caramelpils (Bestmalz) -1kg Płatki pszeniczne -1,2kg Płatki owsiane – 0,6kg Karmel 300 (Strzegom) – 0,5kg Lubelski – 180g Marynka – 50g Zacieranie: 40l wody 43C-wsyp 40C-15’ 52C-15’ Kleik 62-66C-45’ Dekokt ->72C-10’ ->100C-20’ Powrót dekoktu 72C-30’ 78C-10’ Wysładzanie do 105l Brzeczka końcowa miała mniej niż 2blg. Wymieszałem brzeczkę przednią i końcową oraz część ze środka. Reszta brzeczki środkowej poszła na startery. Gotowanie 90’ Lubelski 100g-90’ Lubelski 80g-60’ Marynka 50g-30’ Chmiel był stary i zwietrzały, dodatkowo wygrzewałem go przez noc w piekarniku. wyszło 70l 13,4blg + 10l 9blg brzeczki na startery Zadano -pierwsza fermentacja 3522 Belgian Ardennes -druga fermentacja..... leszcz lambic blend 5112 Brettanomyces bruxellensis 5526 Brettanomyces lambicus 5335 Lactobacillus 3068 Weihenstephan Weizen 3463 Forbidden Fruit drożdże do sherry (Biowin) 3711 French Saison Zrobiłem mini startery (100ml) każdego ze szczepów, a następnie zlałem do butelki 1,5l i dodałem 200ml świeżej brzeczki. Teraz wszystko pracuje razem i mam nadzieję, że po kilku dniach osiągnie jako taką równowagę we wspólnej hodowli. Lambic blend zadany na cichej przy 2,8blg [edit] 25.07.13 Do 2-ch fermentorów dodano 14kg ciemnych, dojrzałych wiśni. Edytowane 25 Lipca 2013 przez leszcz007 goral89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Kolejna degustacja wiśniowego stoutu okazała się być zaskakująca, czuć wiśnie i to całkiem mocno jestem bardzo zadowolony z tego eksperymentu. Kluczowa w odczuwalności smaku i aromatu wiśni okazała się być temperatura, najlepszy efekt jest przy 15-16C, im niżej tym gorzej. Chili stout ułożył się, ale też stracił swój pazur, już tak nie pali. Ilość chili jednak była dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Mój chili stout jest też dość ciekawy - pikantność zaczyna być odczuwalna od połowy kufelka... ale ogólnie jest bardzo pyszne. Oznak infekcji nie stwierdzono... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 no to u mnie chili czuć chwilę po pierwszym "łyku", daje taki lekko rozgrzewający efekt, a później przechodzi w pieczenie. Mam nadzieję, że taki efekt się utrzyma i nie straci już więcej pikantności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Trzeba się spotkać w tym tygodniu i organoleptycznie ocenić próbki. Ja mam jeszcze tego z płatkami dębowymi - i jest naprawdę fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 a co, tereny rekreacyjne otwierają no trzeba by się spotkać, a może do mnie podjedziesz to niedaleko może amap się zjawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) warka #59 została przedwczoraj rozlana do 3 kegów i 40 butelek: wersja na WLP833 German Bock zaszła 1,9blg a wersja 2206 Bavarian Lager do 2,4blg. Cienkusz na Nottinghamach zszedł do 2. warka #60 zeszła do 3blg i jutro ląduje w petajnerach wraz z blendem na następne kilka miesięcy. Teraz tylko czekam na wiśnie. Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panszpik Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Kolejna degustacja wiśniowego stoutu okazała się być zaskakująca Wiedziałem U mnie czeka ostatnia litrowa butelka portera z wiśniami, planowane otwarcie po roku, gdzieś na jesieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Wiśniowy stoucik zmienia się dość szybko, a kolejne degustacje są coraz ciekawsze, postoi jeszcze troszkę w butelkach i będzie super. Mam nadzieję, że aromat nie ucieknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) Boję się, że tegoroczny okres weselny wysuszy moją piwniczkę dla tego zawczasu trzeba uwarzyć coś „weselnego” i niech czeka 29.04.2013 Warka #61: American Amber Ale Zasyp: Pilzneński (mix) – 8,5kg Monachijski I (Bestmalz) – 3,5kg Bursztynowy (Strzegom) – 1kg Caramelpils (Bestmalz) -1kg Aroma (Bestmalz) – 1kg Karmel czerwony (Strzegom) – 1kg Karmel 150 (Strzegom) – 0,5kg Karmel 300 (Strzegom) – 0,5kg Perle -100g Willamette – 200g Centannial – 50g Citra – 85g Zacieranie: 60l wody 54C-wsyp 52C-15’ 64-66C-45’ 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie do 115l (3 pełne fermentatory+1/2 fermentatora) Gotowanie 70’ Perle 100g-60’ Willamette 75g-20’ Centannial 25g-20’ Willamette 75g-5’ Centannial 25g-5’ Citra 35g-5’ Willamette 50g – 5dni na zimno Citra 50g – 5dni na zimno Wyszło 96l 13,1blg Zadane: -wlp090 San Diego Super coś mi się stało z wydajnością albo wysładzaniem, miałem mieć 80l 13blg, (czyli wysładzanie do 11blg) a tu podczas wysładzania powstało 115l 11blg i trzeba było część gotować w osobnym garnku. Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 AAA jest weselny? Panie tożto u mnie by powiedzieli, że goryczka mordę wykręca choć aromat ładny A propo właśnie takich rodzinnych spotkań to ostatnio wrzuciłem kega do picia ze stoutem, wszyscy się zapijali nim oprócz wujka który się krzywił, wkońcu złapał cukiernice nasypał 5 łyżek cukru do kufla, zamieszał i dopiero mówi o dopiero zaczęło mi smakować to piwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 wkońcu złapał cukiernice nasypał 5 łyżek cukru do kufla, nie chciałeś go zabić za profanację a co do AAA, to jak najbardziej weselny trunek, a przynajmniej na wesela na które ja idę, to będzie weselny trunek. Jedno wesele będzie w plenerze i jak się zrobi gorąco to wszyscy będą stali przy schładzarce i lali piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Warka #60 już przestała pracować po dodaniu blend'a, teraz sobie postoi do czasu zbierania owoców Warka #61 zakończyła fermentację burzliwą przy 3blg, piwo już się wyklarowało, fajne są te super drożdże Jutro trzeba zlewać na cichą i sypać chmiel. Piwko zapowiada się smakowicie, aż szkoda go na wesele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 No, mi też WLP090 strasznie szybko odefmentowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 no jak na tak lichy starter - 2l, bo nie zdążyłem zrobić większego,to poszło piorunem, chyba jedną beczkę zostawię na jakiegoś grilla na terenach rekreacyjnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 (edytowane) Oj piękny był festiwal, piękny. Szkoda, że tylko pogoda nie dopisała, ale za rok będzie lepiej, zamiast koszulek dostaniemy kaloszki z logo festiwalowym Dzisiaj kolejna warka Wita, bo mnie męczą, że poprzedni był super tylko "malizną" śmierdział 13.05.2013 Warka #62 Witbier 2.0 Zaspy: Pilzneński (Bestmalz) – 2,5kg Pszenica niesłodowana – 2,2kg Owies niesłodowany– 0,3kg Lomik 20g Citra 30g Kolendra 15g Skórka z 5 dużych pomarańczy (ok. 160g) Skórka z 2 cytryn Szczypta trawy cytrynowej Kleikowanie: 60C-40’ 100C-10’ Zacieranie: 10l wody 44C – wsyp kleik 52C-15’ 60-64C – 60’ 72C-30’ 78C-10’ Wysładzanie do 34l Gotowanie: 60’ Lomik 20g-60’ Citra 10g-20’ Kolendra 15g-15’ Skórka z pomarańczy 80g -15’ Trawa cytrynowa -15' Citra 10g-10’ Skórka z pomarańczy 80g -5’ Skórka z cytryny -5’ Citra 10g - 5dni na zimno Wyszło:26l 12blg Zadane - 3711 French Saison Edytowane 14 Maja 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Oj piękny był festiwal, piękny. Szkoda, że tylko pogoda nie dopisała, ale za rok będzie lepiej, zamiast koszulek dostaniemy kaloszki z logo festiwalowym Ja mam nadzieje że w przyszłym roku nie będzie takich ekstremalnych warunków Te French Saison tak strasznie długo fermentują? Bo z 9,5 dopiero po 12 dniach mi zjechały do 4 blg i jeszcze pracują, choć nie powiem smak jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) kwestia temperatury , jak masz poniżej 20C to strasznie mu wolno idzie. Sam mam obecnie 19C i chyba będę dogrzewał fermentor jakimś kablem grzewczym. One są szybkie powyżej 24C, ale robią się mocno fenolowe. Edytowane 14 Maja 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 W pomieszczeniu 19C na wiadrze 22C. To dam im jeszcze z 2-3 dni i wrzucę do 23C bo żona mnie już narzeka, że chce wita nie potrzebnie przypomniałem jej o twoim witku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Ja w wiadrze nie mierzę, ale w pomieszczaniu mam 19C i wiem, że im jest zimno Na twoim miejscu nie rozlewał bym do butelek jeżeli nie zejdą do 2 albo niżej, te franc(h)e potrafią zeżreć 12blg do 1 U mnie zostały może z 2-3 butelki tego wita, dla tego zrobiłem świeżego, bo się wszyscy dopominają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) W pomieszczeniu 19C na wiadrze 22C. To dam im jeszcze z 2-3 dni i wrzucę do 23C bo żona mnie już narzeka, że chce wita nie potrzebnie przypomniałem jej o twoim witku Przy 23C to one dopiero zastanawiają sie czy warto wstać , spokojnie można nawet 26-28C, wtedy w dwa tygodnie masz kompletnie gotowe piwo. Najlepiej zacząć niżej 20-21C i stopniowo podwyższać. U mnie to chodzi na 25C jest OK. Edytowane 14 Maja 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Czyli trzeba dogrzewać po pracy idę do zoologicznego po jakiś pas grzewczy, chyba, że żonie zabiorę termoforek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się