Undeath Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Wiem czytałem, że bardzo nisko schodzą. No to w takim bądź razie wrzucę wiadro do 23C a potem chyba też coś będę musiał wykombinować... pas grzewczy mówisz w zoologicznym? Muszę się rozejrzeć, ale u mnie wyboru nie ma za wielkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Przewody grzewcze 5mb (jakieś 50W) kosztują miej więcej 45-60pln zleży od wykonania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Jak już macie szukać po sklepach te takie dłuższe i grubsze w silikonie np. AQUAEL TERRAZONE są wg mnie lepsze. Te cienkie to takie przeróbki chyba z budowlanki, nagrzewaja się do dużo wyższych temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 no lipa, w pobliskim zoologicznym długiego węża nie znalazłem max 3mb, trzeba będzie podjechać gdzieś indziej albo zamówić przez internet. Jak na razie przestawiłem fermentor do 23C, drożdże jeszcze nie ruszyły, od zadania minęło 16h. @josefik, czy taki wąż 5,5mb/50w wystarczy? czy szukać dłuższego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Tak, do 1 fermentatora w zupełności, aż nad to , ja kiedyś nawet miałem z tego co pamiętam mniejsze 25W tylko że w jakiejś komorze, możesz ewentualnie przykryć jakimś kocem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 OK, może zaizoluję karimatą, jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa, czy Ty masz to włączone cały czas, czy masz wstawiony jakiś kontroler? Myślałem, żeby zastosować włącznik czasowy, bo obecnie mam tylko kontroler do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 (edytowane) warka #62 ruszyła po 20h od zadania, obecnie fermentuje dogrzewana do 24C, ładna czapa piany, ale idzie powoli (zeszło do 7blg) chyba trzeba będzie bardziej dogrzać. warka #61 poszła wczoraj do 4 kegów i 23 butelek. chyba trzeba zakończyć sezon, albo dokupić kegi, bo wszystkie (mam ich zaledwie 12) stoją pełne. Edytowane 17 Maja 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 (edytowane) chyba trzeba zakończyć sezon, albo dokupić kegi, bo wszystkie (mam ich zaledwie 12) stoją pełne. Nieśmiało zauważam, że można też opróżnić co niektóre kegi... szkoda kończyć sezon. Edytowane 17 Maja 2013 przez yarrro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 a no można opróżnić, a co piszesz się do pomocy, bo sami nie damy rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 (edytowane) Sezon chwilowo przerwany z powodu braku pojemników ale to nie oznacza, że to koniec warzenia Warka X - Whiskey (23.05.2013) Zaspy: Pilzneński (Bestmalz) – 25kg Zacieranie: 60l wody (Zacieranie na gęsto) 54C-wsyp 52C-15’ 60-68C – 120’ (bo po 90' nadal wzrastała gęstość zacieru, podniosłem tm przy 22blg) 72C-10’ 78C-10’ Wysładzanie do 95l + 25l cienkusza Gotowanie: 45’ Wyszło: 88l 19,2blg Zadane - Turbo Whiskey yeast Planowane 7 dni fermentacji, jakiś 5 destylacji a później kilka lat leżakowania w beczce dębowej albo w szklanym balonie ze szczapami dębowymi z beczki po winie. Wszystko zależy, czy beczka da radę Beczka nie da rady, podczas czyszczenia okazało się, że część klepek jest do wywalenia. Cienkusz 21l 8,8blg gotowanie 60' Sybilla 10g-60' Sybilla 10g-30' Sybilla 10g-10' Sybilla 10g-0' Zadane -1007 German Ale Edytowane 24 Maja 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Pojemniki mogę użyczyć gdyby była potrzeba, bo u nie koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 prz Pojemniki mogę użyczyć gdyby była potrzeba, bo u nie koniec. przecież napisał, że to nie koniec warzenia - w słoikach teraz będzie trzymał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 amap, Ty nie warzysz, to pewnie masz zbędne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 mam, leszcz wie o tym, a co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 prz Pojemniki mogę użyczyć gdyby była potrzeba, bo u nie koniec. przecież napisał, że to nie koniec warzenia - w słoikach teraz będzie trzymał Miało być: bo u mnie koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Dzięki wszystkim za deklarację "pożyczki" w taki bądź razie zachowam na razie amap'owego kega , a jak będzie później to się jeszcze zobaczy. A szykuje się jakieś "opróżnianko" w ten albo następny weekend, także coś się jeszcze uzbiera. Będę jeszcze informował co i jak Josefik, a ty czemu już zakończyłeś sezon, przecież pogoda dla belgów jest jeszcze dobra pogoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Pogodę do belgów to ja mam cały rok , ale planuję co zrobię przed sezonem więc wypstrykałem sie z wszelkich zasobów magazynowych, poza tym jak zwykle małe modernizacje sprzętowe trzeba zrobic przecież pogoda dla belgów jest jeszcze dobra pogoda. Dlatego jeszcze w maju zrobiłem małe co nieco, bo tak normalnie to Reinheitsgebot od Michała do Grzegorza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 a, to rozumiem Jak wyczerpię źródełko u amap'a i nadal będę w potrzebie, to się odezwę o jakąś pożyczkę w postaci kega lub dwóch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Hehe to się nie zrozumieliśmy, bo ja o fermentatorach myślałem , też na pożyczonych jadę, ale jak już długi oddam i zwolnię swoje to zapraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 prawdę powiedziawszy ja też myślałem o fermentatorach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 a ja cały czas miałem na myśli pojemniki = kegi i/lub butelki tośmy się dogadali, akurat fermentorów u mnie pod dostatkiem tylko większość pustych, bo nie mam w co lać piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Wit z warki #62 właśnie leci do kega, trochę go przetrzymałem w fermentorze (bo wcześniej zapomniałem dać citry na zimno) i FG wyszło 0,7blg. Strasznie żerne są te drożdże, już dawno nie miałem takiego odfermętowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Panie toż to wysoko na tych drożdżach dzisiaj zlewałem też do kega na nich Wita i odfermentował do 0,2 Blg. Dagome też pisał że bardzo nisko schodzą, ale najciekawsza na nich idealna wręcz klarowność!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 no tak, to są jakieś drożdżowe potwory, ale myślę, że u mnie niżej już nie zejdą, a przynajmniej nie będą miały na to za dużo czasu Co do klarowności, to faktycznie piwo jest mocno klarowne, przy całkiem luźnym osadzie na dole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 (edytowane) Jutro święto, także po świętuję przy warzeniu. Warka z lekką namiastką eksperymentu Warka #63 Grodzisz Zaspy: Pszeniczny (Strzegom) 3,9kg Wędzony (Steinbach) 2kg Wędzony (Bestmalz) 0,7kg Pilzneński (Bestmalz) 1,5kg Lomik 100g Sybilla 60g Zacieranie: 28l wody 38C – wsyp 35-36-30' 52C-15’ 62C-30’ dekokt -72C-10' -100C-10' powrót dekoktu 72C-20’ 78C-10’ Wysładzanie do 85l Gotowanie: 80’ Sybilla 60g-70' Lomik 15g-60' Lomik 15g-30' Lomik 30g-15' Lomik 40g-5' Wyszło: 66l 9blg Zadane: 1) - Drożdże "Grodziskie" pyliste wyizolowane z butelki Grodzisza FG=2blg 2) - Grodziskie blend 1: -"Grodziskie" + 1007 German Ale FG=2blg 3) - Grodziskie blend 2 -"Grodziskie" + 2565 Kolsch FG=1,6blg Planowane 4 dni klarowania karukiem w ilości 3g/10l Ciekaw jestem czy będą jakieś większe różnice [edit] Wyszła trochę za duża gęstość, ale nie dolewałem wody, trudno, zobaczymy jakie wyjdzie, jak coś to wody zawszę zdążę dolać. Chyba dekokcja zwiększyła lekko wydajność. Edytowane 15 Czerwca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się