leszcz007 Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 jak się nagazuje, czyli za jakiś tydzień, może dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 czyli będzie "wodniste" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 a czemu wodniste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 nie wodniste a "wodniste" pomyśl trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 wiem o co Ci chodzi, tylko myślałem o zabraniu czegoś do płukania paszczy, jak keg cienkusza po whiskey, ale mogę wziąć też trochę choinki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Do lambika z warki #60 rano dodałem 14kg świeżych wiśni, owoce były ciemne i dojrzałe. Wiśnie trafiły do 2-ch fermentorów, trzeci został na Gueze, chyba, że dodam jeszcze cukru trzcinowego i będzie Faro Wiśnie lekko rozgniotłem, przez co podczas dodawani wszystko zaczęło się nieźle pienić, już się bałem, że zacznie uciekać z pojemników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Wiśnie lekko rozgniotłem ile to lekko? no i czym, palcami, łyżką, drylownicą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 nie drylowałem wiśni, poszły z pestkami, a do rozgniatania użyłem tłuczka do ziemniaków i rozgniatałem tylko tyle, że by puściły sok. Nie robiłem z nich papki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Żonie cydr się kończy, także trzeba uzupełnić zapasy Cydr (01.08.2013) Sok z jabłek -12L pożywka dla drożdży -2g Zadane: Mangrove Jack's M02 CIDER Sok tłoczony na zimno, miał 9blg, zakupiony na stacji benzynowej "Pieprzyk" ul Armii Krajowej. Sok spełnia normy DIT (dobre i tanie) - 3pln/l w workach po 3L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Kilka razy tłoczyłem soki z jabłek, u mnie wychodzi 11-14 Blg, w biedronce widziałem niby naturalny 7 Blg. Jakoś nie wierzę, że to są soki 100%, muszą być rozwodnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 nie wiem co to za jabłka były, to pewnie kwestia odmiany, jak kiedyś przerabiałem jakieś spady z ogrodu, to dostałem niecałe 11blg - Ciężko powiedzieć czy rozwadniany jest ten sok, czy nie. Soki z kartonu zwykle miały 10blg, a 9blg to nie tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Sezon letni, temperatury sprzyjające bardziej spożyciu niż warzeniu, ale coś mnie wzięło.... Warka #67 Aestatis Tempore Saison (05.08.2013) Zasyp: Pilzneński (Bestmalz)– 8kg Monachijski (Bestmalz)- 3kg Pszeniczny (Bestmalz)– 2kg Pszenica NS -2kg Caramel Pils (Bestmalz)– 0,5kg Karmel 30 (Strzegom)- 0,5kg Karmel 150 (Strzegom)- 0,3kg Perle - 80g Citra - 60g Mosai -45g Skórka z 10 pomarańczy Pieprz guinea -8g Kwas mlekowy 80% - do pH=5,4 Kleikowanie: 60C-30' 100C-10' Zacieranie: 55l wody 54C – wsyp 52C-15’ (+kwas mlekowy) 62-64C – 45’ 72C-20’ 78C-10’ Wysładzanie do 100l Gotowanie: 70' Perle 50g-60' Perle 30g-30' Citra 30g-15' Skórka z 5 pomarańczy -10' Pieprz guinea 8g-10' Citra 30g- 5' Skórka z 5 pomarańczy -5' Mosai 45g - 5 dni na zimno Wyszło: 82l OG=13,1blg Zadane: -Wyeast 3711 Franch Saison FG=1,2blg -WLP 565 Belgian Saison FG=1,6blg Edytowane 6 Września 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Ten pieprz guinea to ten cały aframon? A co on daje w piwie dokładnie bo nie raz już słyszałem, że jest dodawany, chyba też do wódki go czasem dają ale nie miałem okazji z nim pić żadnego alkoholu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Warka #67 Aestatis Tempore Saison nie no, to już przesada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Ten pieprz guinea to ten cały aframon? A co on daje w piwie dokładnie bo nie raz już słyszałem, że jest dodawany Tak to afroman, ma dać lekkie ziołowe posmaki, oraz pikantność - ponoć charakterystyczną dla Saisona. Zobaczę jakie będą efekty. Warka #67 Aestatis Tempore Saison nie no, to już przesada .... że niby o co Ci chodzi? masz jakiś problem? Miałem go nazwać po prostu Lato, ale jakoś mi się to źle kojarzy (PZPNem by śmierdziało) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 .... że niby o co Ci chodzi? masz jakiś problem? Miałem go nazwać po prostu Lato, ale jakoś mi się to źle kojarzy (PZPNem by śmierdziało) trzeba było nazwać zima Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Cydr został dzisiaj zabutelkowany przy FG=0,3blg. Drożdże całkiem dobrze opadają, ale cydr jest mętny. Smak świeżego cydru jest bardzo fajny, dużo lepszy niż na innych drożdżach. Jest jednak jakiś dziwny, nie zidentyfikowany posmak w tle. Zobaczymy jak się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Widzę że będzie trzeba zamówić drożdże na testy Niedługo się sezon zacznie na jabłka, a cyderku już u mnie też koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 mam trochę gęstwy zebranej, jak chcesz to ci przywiozę do Kłodzka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Jest jednak jakiś dziwny, nie zidentyfikowany posmak w tle. ha! a jednak........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 ale co jednak? sam nie wiem, czy to to samo co u Ciebie, może faktycznie te soki się średnio nadają na Cydr. Trzeba będzie porównać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 mam trochę gęstwy zebranej, jak chcesz to ci przywiozę do Kłodzka O widzę, że coś wiesz czego ja nie wiem Raczej nie dam rady do Kłodzka, 5h drogi mam na bilet ponad stówkę w dwie strony A jeszcze do tego odkryłem festiwal w Anglii http://www.perfectpint.co.uk/beer-festival/1414/36th-Peterborough-Beer-Festival i wolę na niego więcej kasy przeznaczyć Postaram się też coś fajnego przywieść stamtąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 jak przywieziesz coś ciekawa z UK, to może Ci wybaczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Gratulacje Stary Draniu! W nagrodę dostaniesz brazylijski cukier! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) No nieźle pierwsze miejsce w Kłodzku Gratuluje to ESB było dobre ale to już ci mówiłem Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się