leszcz007 Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Warka #69 poszła wczoraj do 50 butelek przy FG=3,3blg. Zielone piwo pięknie pachnie świeżymi i suszonymi owocami, jak sobie poleży kilka miesięcy, to powinno się pięknie ułożyć. Jest problem z warką #68, stanęła na 9blg i stoi. Piwo jest słodkie i zawiesiste, drożdże nie chcą podjąć pracy chyba zadam jakąś świeżą matkę drożdżową i chyba będę musiał ją zahartować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Chcesz G995? mogę Ci podrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 no właśnie, ty masz moje G995, bo wczoraj szukałem podrzuć, będą potrzebne. Mam nadzieję, że dadzą radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Dzisiaj do warki #68 poszła świeża matka drożdżowa G995. Drożdże oczywiście zahartowałem. Mam nadzieję, że jeszcze trochę zjedzą, chociaż, żeby do 4-5blg zeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 (edytowane) Nadszedł czas na rozpoczęcie sezonu, w piwnicy 13C także można pokusić się o coś hybrydowego. Czas na dawno nie warzonego przeze mnie Altbier'a (12.10.2013) warka #71 Düsseldorf Altbier Zasyp: Wiedeński (Bestmalz)- 5kg Pilzneński (Bestmalz)– 4kg Monachijski (Bestmalz)– 3kg Aroma (Bestmalz)- 1kg Carmelpils (Bestmalz)- 1kg Karmel 150 (Strzegom)– 0,5kg Karmel 300 (Strzegom)– 0,5kg pszenica NS - 1kg Iunga - 110g Tradition -60g Spalt Spalter -50g Lomik 60g Kwas mlekowy 80% - do pH=5,4 (około 39ml) Chlorek wapnia - 12g Kleik 60C-20' 100C-10' Zacieranie: 55l wody 54C-wsyp + kleik 52C-15’ 62C-15' (+kwas mlekowy) Dekokt ->72C-10’ ->100C-10’ Powrót dekoktu 72C-20’ 78C-10’ Wysładzanie do 100l Gotowanie 80’ Iunga 110g- 60' Tradition 60g-15' Spalt Spalter 50g- 15' Lomik 50g- 5' Wyszło: 94l 14,4blg (po gotowaniu miałem 16blg- dolałem 10l wody) Zadane: -1007 German Ale -2565 Kolsh Edytowane 15 Października 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Jaki jest przykładowy odczyn pH brzeczki przed zadaniem kwasu mlekowego, ile zwykle go dodajesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 różnie, ale pH waha się pomiędzy 6 a 5,6. Co do dodawania, to trzeba sobie zmierzyć pH zacieru, a później powoli dodawać kwasu i ponownie sprawdzać. W przypadku poprzedniej warki IRA, miałem pH prawie 6 i musiałem dodać 40ml kwasu mlekowego na 65l zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 To zależy od wody i od zasypu. Trzeba mierzyć za każdym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 dokładnie i tak też czynię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 warka #68 wczoraj (w końcu) trafiła do butelek przy FG=7,2blg. Dałem symboliczną ilość cukru do refermentacji, jakieś 2g/l. Mam nadzieję, że się nie prze gazuje. Teraz trzeba o niej zapomnieć na przynajmniej rok warka #71 intensywnie pracuje, germańscy najeźdźcy (1007 German Ale) rozpoczęli inwazję na piwnicę i zmuszony byłem posprzątać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Trzeba było wprowadzić do piwnicy husarię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 04.11.2013 warka #71 poszła do 2 kegów i 103 butelek (w końcu). Z powodu wysokiej temperatury fermentacji nie do końca smakuje to jak Altbier -1007German ale bardzo dobrze się spisały - czysty profil piwa oraz głębiej odfermentowane FG=1,8blg -2565 Kolsh, już trochę gorzej - dużo estrów oraz słabsze odfermentowanie FG=2,6blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Dzisiaj Święto Narodowe, także w związku z tym powstała AIPA 11.11.2013 warka #72 AIPA Zasyp: Pilzneński (Bestmalz)- 3,5kg monachijski (Bestmalz)– 2kg Caramelpils (Bestmalz) – 0,5kg Aroma (Bestmalz) - 0,5kg pszenica NS - 0,2kg Belma 30g Citra 80g Mosai 90g Kwas mlekowy 80% - do pH=5,4 (około 7ml) Gips 4g Kleik 60C-20' 100C-10' Zacieranie: 20l wody + gips 54C-wsyp + kleik 52C-15’ 62C-30’ (+kwas mlekowy) 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie do 33l (pełny fermentor) Gotowanie 60’ Belma 30g - FWH (bo nadaje się tylko na goryczkę) Citra 20g - 60' Citra 20g - 30' Mosai 10g -30' Citra 20g - 15' Mosai 20g - 10' Mosai 20g - 5' Mosai 20g - 0' Mosai 20g - 5 dni na zimno Citra 20g - 5 dni na zimno Wyszło: 25l OG=16blg FG= 3blg Zadane: -wyeast 2565 Kolsh WLP041 Pacific Ala (qur......a mam jakąś infekcję w starterze, pachnie jak razowy DMS) i teraz dysonans..... albo 1007 german ale, 2565 kolsh albo US-05..... czas do rana, aż się brzeczka schłodzi Ogólnie mam ostatnio pecha z drożdżami..... ostatnio wysiane drożdże lagerowe w ogóle nie ruszyły, a dzisiaj kukurydza w starterze...... jakaś masakra. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Cześć Pacyfic Ale i US05 to ten sam sczep, o ile się nie mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 o widzisz, tego nie wiedziałem, szkoda, że dopiero teraz to przeczytałem, zadał bym właśnie US'ami a tak poszła gęstwa 2565 Kolsh. Powód dwojaki: dają trochę estrów oraz miałem ich najwięcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Rozumie, że to te Pacific Ale co ja dostałem? A kwasu mlekowego to dodajesz kartofle? ml? g? Edytowane 12 Listopada 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Rozumie, że to te Pacific Ale co ja dostałem? nie jestem pewien, czy to ten sam pasaż - nie notuję tego A kwasu mlekowego to dodajesz kartofle? ml? g? ech upierdliwcze...... tak kartofle dodaję!!! już edytowałem Edytowane 12 Listopada 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Widzisz, jak chcesz to potrafisz. Poniucham zanim zrobię starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 pierwotna hodowla pachniała OK, to starter walił kukurydzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 I widzisz? Ze mnie się nabijałeś, a tutaj sam nakichałeś sobie do drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) raczej gdzieś palucha wsadziłem jak bym miał mniejszy zapierdol, to poświęcił bym temu więcej czasu, a tak cały czas jakaś wtopa - chyba zawieszę warzenie do końca roku Edytowane 13 Listopada 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Ty chyba zdurniałeś. Rób dalej, staraj się, nie poddawaj się. W nagrodę dam Ci cebulaka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 to nie ma nic wspólnego ze staraniem się bądź nie - po prostu nie mam czasu i cały czas coś mi się przez to pierdoli. p.s. Cebulaka z chęcią przyjmę - podrzuć jutro do mnie do pracy, a dostaniesz swoją dolę ClO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Ja w piątek ląduję. Ale pewnie w weekend będę i warzył i piekł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Może niedługo coś się ruszy i będzie czas na jakieś małe warzenie............. Tymczasem warka #72 zeszła do 3,6blg i w poniedziałek (02.12.13) została przelana na cichą z dodatkiem Citry i Mosai'ka. Na dniach będę rozlewał do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się