Skocz do zawartości

Browar "Ostatni po lewej"


Rekomendowane odpowiedzi

.....no i koniec na dzisiaj, strasznie mnie wkurzają takie małe zasypy, ciągle się oplot podwijał i wyłaził powyżej złoża. Chyba sobie zakupię jakieś małe wiaderko na takie okazje.

Co do samego słodu wędzonego, to było go czuć w całym domu podczas zacierania, przy przelewaniu do fermentora ledwo coś wyczuwałem, ale mogłem się już uodpornić. Brzeczka jakaś taka ciemna wyszła, ale to dopiero będzie się dało ocenić w kuflu :)

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj (w końcu) zabutelkowałem Wędzonego portera z warki #74 zszedł do FG=5,6blg, także nieźle drożdże dożarły. Porter rozlany głównie w bączki, także było dzisiaj co robić. Teraz niech sobie "troszkę" poleży :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obecnie nie mam możliwości postawienia wędzarni, ale jest takowa w planach

No pięknie! No tak dom to budujesz tylko przy okazji browaru no nie. A swój hobbystyczny ogródek jeszcze tam gdzieś zmieszczę?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak jak napisałem, są to drożdże, które wyizolowałem z butelki grodzisza, którą dostałem kiedyś (właśnie w tym celu) od kolegi jozefiak. Ponoć to oryginalne drożdże używane w Grodziskim Browarze. Z tego co mówił jozefik, powinny tam być dwa szczepy, ale chyba przeżył tylko jedne :( ten pylisty. Sprawdź sobie raport zamieszczony na stronie PSPD.

owiec miał być do poprawy filtracji, ale chyba faktycznie nie był potrzebny, to nie witbier. Problemem podczas filtracji było raczej za małe złoże.

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No pięknie! No tak dom to budujesz tylko przy okazji browaru no nie. A swój hobbystyczny ogródek jeszcze tam gdzieś zmieszczę?

pod warunkiem, że w ogródku będzie chmiel rósł :P

Ciesz się że nie będziesz spać w magazynie słodu i kąpać się tylko wtedy, jak poleci ciepła woda z wymiennika...

no wiesz, na magazyn przewidziane jest osobne pomieszczenie, a z tą ciepłą wodą to się jeszcze pomyśli....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pod warunkiem, że w ogródku będzie chmiel rósł

i co jeszcze :P a tak ponoć jakiś świerk miał być;

Ciesz się że nie będziesz spać w magazynie słodu i kąpać się tylko wtedy, jak poleci ciepła woda z wymiennika...

właśnie tego to bym wolała uniknąć bo jednak zależało by mi na tym by się czuć jak w domu a nie w zakładzie produkcyjnym, chyba, że dla ciszy i spokoju weekendowego trzeba będzie zwiewać do mamusi :|

coś się pomyśli bo może się okazać, że mi fachowiec do rozplanowania terenu w ogrodzie będzie potrzebny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co mówił jozefik, powinny tam być dwa szczepy, ale chyba przeżył tylko jedne :( ten pylisty.

Pyliste, niepyliste - po 2-3 tygodniach, bez użycia żelatyny, karuku ani żadnych innych substancji klarujących, grodziskie było klarowne jak eurolagery z marketu ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg raportu dymiłem oraz warzyłem wędzonkę, dwa razy, trzecie na sicie dosuszają się a czwarte w misce. O drożdżach niewiele wiem, dlatego pytam.

Jeżeli chcesz mogę Ci podesłać trochę gęstwy jak już zleję swojego grodziszka

Pyliste, niepyliste - po 2-3 tygodniach, bez użycia żelatyny, karuku ani żadnych innych substancji klarujących, grodziskie było klarowne jak eurolagery z marketu ;)

pyliste, czyli nie kłaczkują, co nie znaczy, że się nie klarują :) Ja klaruję karukiem, bo go akurat mam, a poza tym jest trochę szybciej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W planach na jutro mam powtórkę warki #53 czyli Koncerniaka z lekkimi modyfikacjami :)

 

Warka #77 Dortmunder export

 

Zaspy:

Pilzneński (Bestmalz) – 9kg

Caramel pils (Bestmalz) – 2,2kg

Monachijski (Bestmalz) – 2,2kg

Pszenica niesłodowana – 1kg

Mąka kukurydziana – 1kg

Sybilla 100g

Hallertau Tradition 150g

Sazz 150g

Kwas mlekowy 80% - 22ml

 

Kleikowanie (15l):

60-70C-30’

100C-10’

 

Zacieranie: 45l wody

54C - wsyp

52C-15’

kleik

ustalanie pH -5.4-5.5

60-64C – 30’

odwrócona dekokcja (2/3) -> do fermentorów

(1/3)

->72C-10’

->100C-10’

Powrót zacieru

72C-15’

78C-10’

 

Wysładzanie do 100l (3 pełne fermentory)

 

Gotowanie: 80’

Sybilla 100g -60’

Hallertau Tradition 150g -15’

Sazz 50g - 5'

Sazz 100g - 0’

 

Wyszło: 86l OG=12,2blg

 

4 fermentatory zadane:

- 2042 Danish Lager

- 2042 Danish Lager

- 2001 Urquell Lager

- 2308 Munich Lager

 

[notatki]

Strasznie rzadki ten zacier wyszedł.

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zazdroszczę Wam tych temperatur. U mnie wskoczyło na 13 st. i martwię się trochę o mojego dopplebocka :-( Ale ja nie mam żadnych cudów tylko S-23

 

Wysłane z mojego Pro dual 10 core przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaczynałem przy 10 st. a teraz już 9 dnień burzliwej , blg 3 i bardzo mi smakuje :-) Ale co ja tam się znam . Dobra już nie zaśmiecam tematu

 

Wysłane z mojego Pro dual 10 core przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Quentin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie wskoczyło na 13 st

spora część drożdży lagerowych w tej temperaturze jeszcze całkiem dobrze idzie, a nie ręczę za S-23

 

ja właśnie zostawiłem okno rozszczelnione, także pewnie jutro będę miał z 5-6C, jak wstawię fermentory do chłodzenia to pewnie się wyrówna do tych 8-9C. Ciekawe jak długo się taka ładna pogoda utrzyma :D

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Danish Lager :D moje ulubione, tylko na długo blokują wiadro. Ja je sobie zostawię aż temperatura odpowiednio spadnie.

na forum jest nowy pojemnik :) Leszcz007, dopiero pod koniec lutego lub na początku marca ześrutuję wędzonkę, wiesz, musi chociaż 4-5 tygodni dojrzeć aby trafiła do gara. Przetestować 'no problem' .Odezwę się.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

spora część drożdży lagerowych w tej temperaturze jeszcze całkiem dobrze idzie, a nie ręczę za S-23

 

Mam cichą nadzieję , że jeśli początek burzliwej był na 9 - 10 st.C to będzie ok . Teraz cichą zamiast robić niżej będę miał 13 ...:( Ale cholera zmieniać pogody jeszcze nie umiem ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.